Hodočašće PMI-a u Stadlerovu katedralu Srca Isusova u Sarajevo

Hodočašće PMI-a u Stadlerovu katedralu Srca Isusova u Sarajevo

Srijeda, 5. 10. 2016.

Vrhovna uprava Društva PMI organizirala je hodočašće članova prigodom Godine milosrđa i 135. obljetnice biskupskog ređenja sluge Božjeg Josipa Stadlera u Njegovu katedralu Srca Isusova. Na ovom hodočašću PMI-a sudjelovala je vrhovna glavarica sestra Radoslava Radek , utemeljiteljica Društva s. Mirjam Dedić, s. Ana Marija Kesten ravnateljica Društva te više sestara koje su voditeljice svojih skupina. 


Pri kvalitetnoj organizaciji sudjelovale su tri provincijske pročelnice. Za splitsku provinciju“ teret dana“ pri organizaciji ponijela je naša pročelnica s. Dolores Brkić, ali to su njoj slatki i uhodani koraci koje svi osjetimo da radi sa srcem. Iz Splitske provincije bilo je 120 članova iz: Splitskih župa; Gospa od Pojišana, sv. Spasa-Mejaši, sv. Obitelji i sv. Križa i 2.gimnazije Split, zatim Kaštel Novi, Sutivan-o. Brač, Jesenice, Omiš-župa sv. Petra, Podstrana, Cista Velika, Cista Provo, Dobranje, Dugopolje, Katuni-Kreševo, Šestanovac, Vrgorac, Metković-župe sv. Nikole i sv. Ilije, Livno i podupiratelji iz Opuzena. Na hodočašću u jednom danu, 1. listopada u ranim jutarnjim satima krenuli su PMI iz Metkovića sa s. Magdalis(zamjena za s. Marijanu) i animatoricama Brankom i Željkom. U njihov busu priključili su se i članovi iz Vrgorca sa s. Dulcelinom te podupiratelji iz Opuzena. Zatim jedan minibus iz Katuna i Šestanovca predvođeni sestrom Dankom Žaper i jedna skupina iz Livna predvođena s. Sandrom.

Dana 30. rujna 2016. krenula je veća skupina iz Splita predvođena pročelnicom s. Dolores i još s. Vlastom Tadić,  s. Amabilis Vukman te župnikom iz Ciste Velike don Danijelom Guć. Na putu do Sarajeva hodili smo stazama Josipa Stadlera, razmišljajući o Njegovoj veličini, molitvom, pjesmom, razmjenom iskustava i tako su se nizali sati do odredišta. Posjetili smo duhovni centar ,,Kuću Djeteta Isusa“ u Livnu, srednjoškolski centar ,,Petar Barbarić'' u Travniku gdje smo slavili sv. Misu, Vitez-Dom sv. Josipa te u Sarajevu Nadbiskupski dvor. Tu smo se posebno pomolili Srcu Isusovu i sluzi Božjem, Josipu Stadleru, gdje je svakodnevno molio i slavio Euharistiju. U večernjim satima zabilježili smo fotografiju pred katedralom uz kip sv. Ivana Pavla ll. Nakon ispunjenog dana uslijedio je smještaj i okrijepa tijela u hotelu Delminium .

Sljedeći dan, 1. listopada nakon doručka krenuli smo u Stadlerovu zgradu Vrhbosanske bogoslovije, zatim u katedralu pa u tišini i miru molili na grobu Sluge Božjeg. Ostavili smo svoje usmene i pismene molitve za razne  nakane. Malo su hodočasnici prošetali i povijesnom Barščaršijom te se ponovo okupili pred katedralom u 10 sati, ušli kroz Vrata milosrđa. Katedralni rektor mons. Meštrović hodočasnike je upoznao sa povijesno-umjetničkim značenjem katedrale. Euharistijsko slavlje započelo je u 10 i 30 sati a predslavio je Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić sa svećenicima. Pjevanje je predvodio dio zbora iz Katuna-Kreševo sa s. Dankom. Dirigirao je animirajući svih,  pjevao psalam i solističke dionice prof. Ivan Bošnjak  PMI –a iz Splita. Kardinal je na početku izrazio dobrodošlicu hodočasnicima te naglasio ljubav sv. Male Terezije prema Isusu. Podcrtao je važnost i značenje prijateljstva prema Malom Isusu, što je bit imati srce za ljude. Poželio je svima da Godina Milosrđa bude obnova naše voljenosti od Nebeskog Oca. U prikaznim darovima sve skupine su prinijele svoje darove u košarama za potrebne i siromašne slijedeći tako Stadlera, Oca siromaha te novčani prilog za Stadlerov grob i sirotište. Dar katedrali prinijeli smo  4 kamena svijećnjaka iz Pučišća sa Brača. Procesiju prikaznih darova predvodila je s. Dolores, a molitvu vjernika PMI iz Gromiljaka. Nakon Pričesti PMI-a obnovili su svoja obećanja pripadnosti Društvu. Na koncu svoju toplu riječ ohrabrenja i zahvale uputila je č. Majka s. Radoslava.

Predvođeni kardinalom i svećenicima uputili smo se ( koliko je bilo moguće pomicati se) na grob sluge Božjeg Josipa Stadlera te smo izmolili svi zajedno molitvu za Njegovo proglašenje blaženim. Primivši blagoslov Božji koji nam je podijelio kardinal, slijedila je jedna zajednička fotka u katedrali jer nije bilo moguće pred ulazom…

 

DRUGI DIO SUSRETA

Nakon samostalnog osvježenja  i okrijepe tijela uslijedio je u katedrali duhovno-glazbeni program koji se sastojao po tri točke iz svake provincije. Prijatelji Malog Isusa iz splitske provincije u programu nastupili su sa:

1.       Skladba AVE MARIA od F. Schuberta u izvedbi prof. Ivana Bošnjaka- PMI-a iz Druge Gim.- Split

2.       Tekst Solsticij srca od književnice Side Košutić ukomponiran sa parafraziranim biblijskim tekstom iz Matejeva evanđelja (Mt 25,31-46) scenski je obradila s. Dolores. U scenskoj interpretaciji sudjelovale su članice iz Ciste Velike, Jesenica , Sutivana , Dugopolja i Splita-Gospa od Pojišana . Glazbenu podlogu pjevao je Ivan Bošnjak : Korake nam upravi putovima mira blagoslov nam podaj Duha ljubavi…Bitna poruka sažela je Stadlerovo geslo IMAJ SRCE.

3.       Poeziju posvećenu Stadleru koju je napisala s. Dolores kao novakinja  1974. god. krasnoslovio je gosp. Borko Gunjača jedan od prvih PMI-a iz Omiša-župa sv. Petra

Po završetku programa svima se obratila s. Ana Marija Kesten zahvalila Bogu, sluzi božjem  Josipu Stadleru i svim sudionicima. Svećenik Tomislav Kralj PMI-a svih je blagoslovio te zaželio sretan povratak svojim mjestima i domovima. Naša splitska skupina uputila se svojim busom preko Jablanice gdje smo imali kratki predah diveći se Božjem stvaralačkom djelu kao i cijelim nastavkom puta kroz predivne planine i krajolike uz kanjon rijeke Neretve.

Stigavši u Međugorje, predali smo Majci Božjoj sve u ruke. Znakovit je dan ovog našeg hodočašća jer je spomendan sv. Male Terezije, Prva subota, početak listopadske pobožnosti ( ali i međunarodni Dan starijih, Dan glazbe…). U svojim molitvama sjetili smo se starijih iz naših obitelji ali i samostana.

Neka je Bogu HVALA i SLAVA za sve i svim našim sv. Zaštitnicima. I za kraj evo jedna misao koja mi još odjekuje značenjem u mislima a više puta je izgovorila na ovom hodočašću naša Pročelnica:“ Isuse, hvala ti za ove divne članove PMI-a. Oni su naše nadahnuće, blagoslov, ali i PROMICATELJI pred nama… I ispunjeni milostima stigli smo u Split.

  Vesna Mamić- PMI-a , Split 

  Vijesti - Sve