Hodočašće i susret maturanata

Hodočašće i susret maturanata

Ponedjeljak, 16. 3. 2015.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije organizator je XVI.  međubiskupijskog (Split, Zadar, Šibenik, Dubrovnik) susreta maturanata koji je održan 14. ožujka 2015. godine na Humcu, Mostaru i Međugorju. Sudjelovalo je 3600 maturanata u pratnji njihovih vjeroučitelja i profesora, laika, redovnika i redovnica. 


Sudionice i voditeljice svojih maturanata bile su dvije Služavke Malog Isusa, s. Dolores Brkić i s. Petra Šakić.
Susret je započeo sakramentom pomirenja u svetištu sv. Ante na Humcu. Misno slavlje predvodio je msgr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, zajedno sa predstojnikom katehetskog ureda  mr. don Josipom Perišom i nazočnim svećenicima. Jasno, tu je bio gvardijan humačkog samostana fra Velimir Mandić izrazivši svima dobrodošlicu i radost kao domaćin ovog susreta. Također  je predočio kulturno i duhovno djelovanje ovog svetišta i samostana.
Msgr. Barišić u propovijedi  stavio je pred oči mladima prispodobu o bogatašu i cariniku iz misnog evanđelja. Zaželio je maturantima uspjeh na školskoj i životnoj maturi te važnost oslanjanja na Božju snagu i dobrotu. Euharistijsko slavlje okrunjeno je znakovitom i već tradicionalnom gestom ; pretekli novac od učeničkih uplata za prijevoz uručen je gvardijanu fra Velimiru za stipendije siromašnim studentima na Humcu.
Mr. don  Josip Periš na kraju je zahvalio  franjevcima ovog samostana, nadbiskupu Barišiću, svima nazočnima posebno onima koji su sudjelovali u animiranju euharistijskog slavlja.
Druženje je nastavljeno razgledavanjem humačkog muzeja te odlaskom u Mostar i Međugorje. Voditelji su birali sadržaje važne za kulturni i vjerski život te odgojne dimenzije mladih.
Pojedine skupine  uz ostale sadržaje, bile su na euharistijskom klanjanju u Mostaru te križnom putu u Međugorju ,prateći duhom nacionalni susret redovnika i redovnica kao i njihovih suradnika laika tog istog dana u Mariji Bistrici.

                                                                                         s. Dolores Brkić

  Vijesti - Sve