HODOČAŠĆE sestara Služavki Maloga Isusa

HODOČAŠĆE sestara Služavki Maloga Isusa

Srijeda, 24. 8. 2016.

„Stopama prvih Družbinih dobročinitelja i prvih sestara u Družbi“ iz Zagreba, kroz Sloveniju do Trsta.

U ranu zoru, 24. kolovoza 2016. zaputilo se tridesetak sestara naše Družbe, na čelu s časnom majkom s. M. Radoslavom Radek i tajnicom Generalne uprave s. M. Anamarijom Kesten na hodočašće stopama nebeskih zaštitnika naše Družbe sestara Služavki Maloga Isusa. Hodočašće je organizirala Generalna uprava u sklopu hodograma Družbe koji je održan na poticaj pape Franje povodom obilježavanja Godine posvećenog života, a ujedno u 125.-oj godini postojanja naše Družbe.


Prva postaja hodočašća bila je ljubljanska katedrala sv. Nikole u kojoj je jednim od nadbiskupa bio dr. Antun Jeglić, prvi suradnik našeg Oca Utemeljitelja dr. Josipa Stadlera. Tu smo sudjelovale u Euharistijskom slavlju u 8 sati te primile potpuni oprost prošavši kroz Sveta vrata u Godini milosrđa. Potom smo se zaputile u Nadbiskupski dvor gdje smo se susrele s današnjim nadbiskupom mons. Stanislavom Zore koji nam je uputio lijepe riječi dobrodošlice, s radošću se prisjetio svog prethodnika dr. Jeglića te nam poklonio nedavno izdani dnevnik dr. Antuna Jeglića u kojem je skriveno njegovo veliko duhovno bogatstvo. Nadbiskupa je pozdravila časna majka s. M. Radoslava Radek te mu uručila sliku dr. Antuna Jeglića s Ocem Utemeljiteljem. Po susretu s mons. Stanislavom Zore, pošle smo na groblje Žale gdje se nalazi grob dr. Jeglića i tu upalile svijeću i pomolile se za njegovu dušu.

Nakon Ljubljane, nastavile smo put prema svetištu Marije Pomoćnice u Brezju. Tu smo se utekle Gospinoj zaštiti izmolivši posvetnu molitvu Oca Utemeljitelja Majci Božjoj te primile potpuni oprost prolazeći kroz Sveta Vrata.

Daljnji put bio je prema Trstu i Zavodu sv. Josipa koji je u vrijeme nastanka Družbe vodila naša velika dobročiniteljica gđa. Giovanna Sorman koja je iz zavoda poslala Ocu Utemeljitelju prve djevojke kojima je povjerio brigu za siromašne u Sarajevu. Zavod postoji i danas, ali je prenamijenjen u vrtić, školu i internat za djevojke. Posjetile smo i grob gđe. Giovanne i uputile Gospodinu molitvu za njezino spasenje.

Iz Trsta smo krenule prema Celju gdje smo posjetile dvije župe-župu Lubečna i župu Vojnik. To su župe iz kojih su potekle naše prve sestre s. M. Marta Golec i s. M. Franciska Vrglec. U župi Ljubečna nas je svojom prisutnošću počastila i rodbina naše prve sestre s. M. Marte. U tom kraju smo doživjele posebnu radost, gostoljubivost i djelotvornu ljubav te smo u velikom oduševljenju svoje hodočašće privele kraju.

Bio je to veliki dan za svaku pojedinu i za cijelu Družbu. Ovo je prvi puta da smo krenule na izvore onih koji su bili naši prethodnici i koji su utkani u temelje naše Družbe sestara Služavki Maloga Isusa. Pune poleta i oduševljenja vratile smo se svojim zajednicama zahvalne Gospodinu na milostima koje smo primile po našim prvim sestrama, po našim dobročiniteljima, po ovom hodočašću, te po onima kojima nas iz dana u dan ispunja.

s. M. Martina Vugrinec

  Vijesti - Sve