Hodočašće triljskog PMI Gospi u Vepric

Hodočašće triljskog PMI Gospi u Vepric

Nedelja, 8. 9. 2013.

I ove godine Prijatelji Maloga Isusa iz Trilja i Košuta hodočastili su Velikoj Gospi u Sinj i maloj Gospi u Vepric. Gospi Sinjskoj uz pjesme i molitve pješačili su 3 dana po 13 km na večernju krunicu i sv. misu, a maloj Gospi u Vepric uputili su se 60 kilometara prema Vepricu gdje su prisustvovali svečanom misnom slavlju 07. rujna 2013. u svetištu u Vepricu.


,Svaku večer u Gospinu svetištu u Sinju sv. Misu, kojoj je prethodila gospina krunica, u trodnevnici je predvodio don Damir Stojić. Svojom jednostavnošću, spontanošću i slikama iz života, don Damir je osvojio srca vjernika. Polazna misao u večernjim razmišljanjima bila mu je slika iz Evanđelja kad Isus poziva dijete, postavlja ga posred učenika i reče: "Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Tko god se dakle ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u kraljevstvu nebeskom. I tko primi jedno ovakvo dijete u moje ime, mene prima." (Mt 18, 1-5). Budimo kao djeca. Učiti nam je od djece. Dijete traži tatu i mamu - uči nas zajedništvu. Dijete se divi svemu - uči nas divljenju. Dijete se uvijek igra - uči nas bezbrižnosti, spontanosti, da se oslobodimo tjeskobe. Dijete ne zna lagati - uči nas iskrenosti. Dijete ne može samo - ovisno je o roditelju, ni mi ne možemo sami, ovisimo o Bogu. 

Dijete je nevino - vjeruje svima, uči nas vjeri. Molite za djecu, posebno molite za svećenička i redovnička zvanja, bila je druga poruka don Damira. Mnoga zvanja su plod molitve "čemu osobno svjedočim" rekao je don Damir. Na kraju je pozvao mlade da žive u čistoći srca i tijela, a roditelje da ih u tom duhu usmjeravaju i odgajaju. To je najbolja priprema za život, brak i obitelj. Nadahnuti vjerom, nadom i ljubavlju vraćali smo se svojim kućama. 

Hodočašće Maloj Gospi u Vepric. Upriličen je križni put i molitva krunice nakon čega je održano središnje euharistijsko slavlje koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji sa 40-ak svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije. Na ovoj svečanosti bio je i susret crkvenih zborova Splitsko-makarske nadbiskupije, koji su zajedno (preko 1000 pjevača) u jedan glas pjevali na misnom slavlju te ga tako učinili još bogatijim i svečanijim.

  Vijesti - Sve