Učvršćene vjerom, kako smo poučene!

Učvršćene vjerom, kako smo poučene!

Nedelja, 8. 9. 2013.

Kao dionicama Crkve zagrebačke bila nam je darovana milost sudjelovati u 282. zavjetnom zagrebačkom hodočašću pod geslom Učvršćeni vjerom, kako smo poučeni! (Kol 2,7). Predvođene vlč. Alojzijem Žlebečićem, novoveškim župnikom, uz nekolicinu drugih župljana, uputile smo se u rano subotnje jutro  od župne crkve sv. Ivana Krstitelja prema Čučerju. 


Sa svih strana Grada pred crkvom u Čučerju okupili su se oni koji su bili spremni hodom častiti najvjerniju Odvjetnicu Hrvatske te poći u susret Majci Božjoj Bističkoj. 

Hod je započeo misnim slavljem u 10 sati koje je predslavio pomoćni biskup Mijo Gorski. Okrijepljeni euharistijskim kruhom, krenuli smo dalje predvođeni našim Biskupom.

Kad smo ugledale bistričko Svetište, zapjevale smo pjesmu te srca puna radosti i zahvalnosti pohrlile u susret Majci. Kao djeca.

U molitvenom središtu u večeri prvoga dana hodočašća bila je Služba svjetla, hodočasnička procesija sa svijećama po bistričkoj Kalvariji. U molitvi bili smo blizu svima koji trpe zbog gladi, nasilja i rata. Posebno smo molili za mir u Siriji čiji stanovnici gube živote u građanskom ratu te se sjedinili u molitvi s papom Franjom koji je na iste nakane predvodio molitveno bdijenje. Na službu svjetla stigle su i druge naše sestre.

Drugog dana hodočašća, nakon jutarnje pobožnosti Križnoga puta, slijedila je svečana procesija i veličanstveno euharistijsko slavlje koje je predslavio uzoriti kardinal Josip Bozanić. U bremenitoj propovijedi, kao pastir uputio je riječi ohrabrenja svojem stadu, riječi kojima je okupljene potaknuo na hrabrost u svjedočenju vjere u kojoj su poučeni. Naglasio je kako je važno upoznavati i produbljivati vjeru kako ne bismo živjeli ispraznost, zavaravajući se uspjesima koji to nisu. Važno je prihvatiti kršćansku mudrost i prepoznati čime priječimo Bogu da nas ispunja svojim Duhom. 

Veliki broj vjernika i ovaj put je progovorio kako naš narod zna gdje su prave radosti, gdje su pravi oslonci, gdje treba tražiti snagu za težine života.

Svečanom misom zahvalnicom koju je u ponedjeljak, 9. rujna u zagrebačkoj katedrali predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, završeno je 282. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj. 

  Vijesti - Sve