Ispraćaj Anke Mirčeta

Ispraćaj Anke Mirčeta

Ponedjeljak, 21. 7. 2014.

ANKA MIRČETA, r. Žuro, majka je naše sestre Mirjam, s. Andrijane (milosrdnice) i sestra je naše s. Filotee. (01. rujna 1932. -  16. kolovoza 2014.)

Rođena je l.rujna 1932. godine u Dicmu, Župa sv. Jakova i Ane, od oca Šimuna i Majke Šime r. Milanović. Rođena je u brojnoj kršćanskoj obitelji, kao druga od osam sestara, deveti je rođen brat, koji je preminuo sa 2 godine.


Udala se 1950. godine za pok. Jakova Mirčetu, rodila petero djece, četiri kćeri i sina. Najstarija kći  preminula je kao dijete. Život ju nije mazio. Svoje poteškoće i svakodnevni križ nosila je strpljivo, nalazeći utjehu u molitvi. Svoju djecu odgajala je u kršćanskom duhu, svjedočeći im svojim primjerom pouzdanje i vjeru u Gospodina. Njezinu vjeru i pobožnost  Gospodin je nagradio sa dva redovnička zvanja, kći Ana (s. Andrijana) redovnica je u družbi sestara Milosrdnica, a kći Dobra (s. Mirjam) redovnica u našoj Družbi.

Gospodin ju je pohodio križem bolesti, kojeg je strpljivo nosila. Posebno se molila Gospi Sinjskoj, koju je na poseban način štovala. Svake godine, na blagdan Velike Gospe, bosa joj je hodočastila, sve dok su joj dozvoljavale fizičke snage. Kad nije mogla više pješačiti, odlazila je autom, te je na svojoj sjedalici, na trgu ispod stabla, nalazila utjehu u vjeri, sabranosti i molitvi. Zadnju godinu, kad je onemoćala, Gospa joj je dala milost da je provela u njezinoj neposrednoj blizini, u Domu Sestara milosrdnica. U bolesti je bila smirena i strpljiva. Okrijepljena sakramentom bolesničkog pomazanja, preselila se u vječnost na Gospin blagdan, blagdan Gospe Karmelske. Gospa joj je udijelila milost da na njezin dan napusti ovozemaljski život i nastavi živjeti zajedništvo s Bogom u njegovoj slavi. Tiho, onako kako je živjela, zaspala je za ovaj svijet i preselila se u onaj drugi u koji je vjerovala i za koji je živjela.

Svetu misu zadušnicu predslavio je dr. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije uz sudjelovanje mnoštva svećenika Splitsko-makarske i Zadarske nadbiskupije. Ispraćaju su prisustvovale i brojne časne sestre iz naše Provincije, kao i sestre  Sv. Vinka Paulskog (milosrdnice).

Vel. don Miroslav, u ime odsutnog nadbiskupa dr. Marina Barišića, i svoje osobno ime, izrazio je sućut  njenim kćerkama s. Andrijani i s. Mirjam, njenoj sestri s. Filotei, kao i cijeloj obitelji i rodbini. U homiliji istaknuo je krepostan i vjernički život  pok. Anke, koji se temeljio na življenju evanđelja. Župnik župe sv. Jakova i Ane u Dicmu, don Vladimir Strikić u kratkim crtama opisao je njezin životní put, svjedočio o njenom pouzdanju, strpljivosti i odanosti u volju Božju. Zahvalio je svima koji su joj iskazali počast, dolaskom na ispraćaj, spomenuvši posebno župljane iz župe Pakoštane- Zadarska nadbiskupija, (gdje je s. Andrijana bila na službi prije dolaska u Split), Oni su predvođeni svojim župnikom don Marijom Sikirićem, došli odati počast majci "njihove časne".

S. Mirjam, s. Andrijana i s. Filotea, zajedno sa svojom obitelji, iskreno zahvaljuju svim svećenicima, svim sestrama iz družbe "Sv. Vinka Paulskog "i sestrama" Služavkama Malog Isusa ", kao i svoj rodbini, prijateljima, znancima i mještanima Dicma i Pakoštana, na izraženoj sućuti, podršci, riječima utjehe i dostojnom ispraćaju njihove Majke i Sestre Anke.

  Vijesti - Sve