Isusovo obrezanje

Isusovo obrezanje

Ponedjeljak, 24. 5. 2021.

Meditacija za Prijatelje Maloga Isusa

„Riječ Božja iznad svakog zakona“


Biblijski tekst

Pjesma „Spasitelju dobri Isu Kriste…..

„Kad se navrši osam dana da dijete bude obrezano, nadjenuše mu ime Isus, kao što ga je bio nazvao anđeo prije nego je začeto.“ (Lk,2,21)

Riječi koje smo čuli iz Evanđelja govore nam o obredu obrezanja i davanja imena djetetu. Novi zavjet, osobito Ivanovo Evanđelje, nam pišu o značenju Isusovog imena. Evanđelist Ivan nam opisuje, Isus čini sve u imenu Oca, u Njegovo ime se moli. U Isusovu imenu je život.

„Gdje godu su dvojica ili trojica u moje ime sabrana i ja sam među njima“. (Mt. 18,20)

U samom imenu skriva se velika poruka.

„Nadjenut ćeš mu ime Isus, jer će ON spasiti narod svoj od grijeha njegovih“. (Mt. 1,21) Kršćani su od početka Crkve zazivali ime Isusovo. Sveti Pavao je dobro shvatio značenje Isusova imena.

„Što god činite riječju ili djelom sve činite u ime Gospodina Isusa“. (Kol.3,17)

Gospodine, danas nam poručuješ da je u svakom našem prikazanju potrebno sebedarje. Da bi se potpuno prepustili Gospodinu, svakodnevno tražimo njegovu volju. Često puta Božja volja nije nam prihvatljiva, čini nam se prezahtjevna i preteška. Tako je malo potrebno da bismo izvršili Božju volju. Večeras razmišljamo kako je Božja riječ iznad svakog zakona. Bog će uvijek biti s nama i djelovati preko nas želi surađivati preko naše vjere. U današnje vrijeme ispred nas se stavlja puno zakona. Ponekad nam se čin i da se s tim pritiskom ne možemo nositi. Svi primjećujemo da je nastala neka čudna udaljenost između nas ljudi, sve je dublji jaz između bogatih i siromašnih. Da bi se počela mijenjati slika potrebno je prepoznati ljudski mentalitet. Potrebno je na drugi način gledati ljude oko sebe. U pogledu prema Bogu očituje se i pogled prema bližnjemu. Što je čovjekov pogled prema Bogu otvoreniji i predaniji osoba se više ispunja zauzetošću za druge. U tom raspoloženju više ćemo prepoznati Božju volju i imati na umu da je riječ Božja iznad svakog zakona. Sve više opažamo da je današnji čovjek izložen nesigurnosti , zato mu je potreban oslonac. Na putu ostvarenja Božje volje nikada nismo sami. Gospodin je s nama i On nam progovara na razne načine, osobito kada smo na svetoj misi i čitamo riječ Božju. Sve što imamo od Gospodina besplatno smo primili, stoga i mi budimo spremni darovati se drugima s ljubavlju bez očekivanja.

Kratka šutnja

Pjesma  „Gospodine Ti si Pastir moj…“

Postoji život daleko od Boga i život u zajedništvu s Bogom. Čovjek bez Boga se oslanja samo na sebe, na svoj zakon. Čovjek koji se oslanja na Boga, takav čovjek ne mora se ničeg bojati. Psalam 1.1-6, govori o blaženom čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih i ne povodi se za onima koji kroz život idu krivim putem. Pravedan čovjek otvoren je na suradnju, uživa u zakonu Gospodnjem. Okupljeni smo večeras u njegovo ime, stoga uđimo u hram svoga srca i duše. Mi smo hram Boga živoga kako nam zapisa sveti Pavao. Naš Bog, koji je Bog ljubavi, želi boraviti u nama. Ne smijemo ostati ravnodušni na Božji ulazak u hram našeg života. Tu radost ništa i nitko nam ne smije istrgnuti. Svaki je hram znak. Tako smo i mi znakovi Boga živoga. Svatko od nas osobno neka razmisli:

Jesmo li spremni uči uz hram svoga života, svoje savjesti?

Prije par dana proslavili smo svetkovinu Duhova. Duh sveti stalno je prisutan. On u nama djeluje, daje nam svoje darove i plodove, daje nam zahvalnost, daje nam uvijek pravu riječ u pravo vrijeme. Daje nam dar da uvijek možemo slušati drugoga. Duh sveti nas u svemu podučava, ali prije svega traži da mu se predamo.

Da li dopuštam Duhu svetomu da me vodi?

(kod svakog zaziva pjevati )

Pošalji Duha svojega Gospodine, i obnovi lice zemlje.

Dođi Duše Sveti, Duše istine i uvedi nas u svu Isusovu istinu kako bi smo tobom prosvijetljeni mogli razumjeti svaku njegovu riječ. (Pošalji Duha svojega…)
Dođi Duše Sveti i osnaži nas kako bismo tvojom snagom mogli nositi svoj križ smireno, strpljivo i s ljubavlju. (Pošalji  Duha svojega…)
Dođi Duše Sveti očisti nas od svega što je u nama prljavo, od svega što Boga nije dostojno. (Pošalji Duha svojega…)
Dođi Duše Sveti daruj nam djetinje i otvoreno srce prema Gospodinu, kako bismo ispunjeni ljubavlju i mirom mogli tvoju ljubav živjeti i dijeliti je s drugima. (Pošalji Duha svojega…)

Kratka šutnja

Završna molitva

Zahvaljujem ti Gospodine, na doživljenom susretu s tobom ovdje i sada. Zahvaljujemo ti što ti možemo reći hvala i slava na daru Društva Prijatelja Maloga Isusa. Hvala za svakog ovdje prisutnog, i one koji su bolesni, učini da u svojoj bolesti prepoznaju tvoju volju. Zahvaljujemo ti ne samo riječima, već i cijelim bićem. Neka naše srce bude uvijek spremno da sluša što mu to želiš reći. Neka naša ljubav postane još jača, kako bi sve mogli činiti iz vjere. Uronimo u odaje svoga srca, nađimo više vremena za Boga. Zahvalimo mu što nas voli od samog našeg početka života. Postanimo svjesni tog dara ljubavi! Gospodine, živimo u vremenu u kojem se gubi smisao za prave vrijednosti. Vežemo se na prolazno, kao da je vječno, a vječno gledamo kao prolazno. Živimo u svijetu u kojem je sve više izražena bijeda i ljudska patnja. Teško se otkriva ljepota življenja. Gospodine, danas su nam potrebni ljudi koji će nositi ovim svijetom radost. Daj da i mi slijedimo primjer tebe, kako bi hrlili u pohode drugima.

Molimo Isusa da nam, daruje milost i da upravlja našim dušama kad god zazivamo njegovo ime. Neka nas Otac Nebeski oslobodi od jarma svakog grijeha.

Molimo i za one koji Božje sveto ime ne izgovaraju s poštovanjem, nego ga vrijeđaju.

Molimo za obrezanje svih srdaca kako bi se po našoj molitvi mogli spasiti svi oni kojima je Isusova pomoć najpotrebnija.

s. M. Marinela Zeko

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve