Iz tiska izišla nova knjiga posvećena sluzi Božjem Josipu Stadleru

Iz tiska izišla nova knjiga posvećena sluzi Božjem Josipu Stadleru

Utorak, 7. 8. 2018.

Prigodne pjesme posvećene prvom vrhbosanskom nadbiskupu dr. Josipu Stadleru (1881. - 1918.)


Doista su rijetki hrvatski velikani o kojima su ugledni hrvatski pjesnici, još za njihova života objavljivali u medijima pjesme njima u čast. Među takove rijetke velikane spada i Josip Stadler, danas i sluga Božji, a proces za njegovu beatifikaciju nalazi se u Rimu. Naši su pjesnici objavljivali svoje pjesme u prigodi Stadlerova imendana, ili povratka s putovanja, ili otvaranja sirotišta Betlehem u Sarajevu, ili u prigodi njegova srebrnoga jubileja svećeništva, i biskupske posvete, ili njegove 70. obljetnice života, itd.

Uz renomirane pjesnike i pjesnikinje kao što su Izidor Poljak, fra Grga Martić, Svetozar Rittig, Eugenija Šah, Nikola Ostojić, pjevala su Stadleru u čast i djeca u sirotištima, ali i strani autori. Primjerice Bernard Gȕlker, školski kolega iz zavoda Germanicum-Hungaricum u Rimu i drugi. U svakoj od pjesama zrcali se ljubav i služenje nadbiskupa Stadlera svima koje je sretao u svakidašnjici, osobito siromasima i djeci.

Uz druge suradnike u knjizi ovdje ističemo stručni komentar uglednog hrvatskog književnika Antuna Lučića, te predgovor kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i časne Majke s. M. Radoslave Radek. Knjigu je uredila, i ukrasila likovnim prilozima autora Ante Mamuša sestra M. Ana Marija Kesten.

Knjiga "Prigodne pjesme posvećene prvom vrhbosanskom nadbiskupu dr. Josipu Stadleru (1881. - 1918.)" je objavljenja u Zagrebu (2018.) u Jubilarnoj Stadlerovoj godini povodom trostrukih Stadlerovih jubileja (1843., 1868. i 1918.). Njezin je moto: Sluga Božji Josip Stadler - Svjetiljka koja gori i svijetli. Neka i svakome od nas čitanje ove knjige svijetli i na putovima našega života.

(smi/a.s.)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve