Izložba božićnih jaslica “Emanuel”

Izložba božićnih jaslica “Emanuel”

Utorak, 13. 12. 2011.

SPLIT: Međunarodna izložba božićnih jaslica svečano je otvorena 13. prosinca 2011. u Splitu u Starogradskoj vijećnici. Izložba će biti otvorena do 6. siječnja 2012. Organizatori su Hrvatska kršćanska demokratska udruga, Grad Split te franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja. Ovo je druga godina u nizu, a sudionice su i sestre Služavke Maloga Isusa splitske provincije u čije ime postavlja original jaslice s. Dolores Brkić među 47 izlagača. Glazbene točke, kojima je uljepšan ovaj trenutak, izvodio je zbor župe sv. Križa, pod vodstvom s. Dulceline Plavša.


Misao s. Dolores uz postavljene jaslice: Čežnja je darovateljica a ne zgrtateljica! Osnovna kušnja svakog čovjeka je da uopće ne bira. Neće čovjek izbor - hoće sve! A pohlepa je izvor sviju zala. Čovjek na neki način hoće biti Bog i ta ga kušnja razapinje. Ne razumije govor "ako hoćeš" a poznata mu je riječ "moram". Hoteći biti kao Bog ne vidi Boga, vidi samo materiju"svemoći" iliti ga novac. Želi samo uzimati, a tu je naviku ponio iz raja zemaljskog (istočni grijeh).

Zgrtati slavu, zgrtati novac, zgrtati diplome (i kupljene!), zgrtati veze, zgrtati znance... I ne znam koje još riječi nabrojiti?! Krist - vječna Riječ tijelom postade i nastatni se među nama. Darovao nam se kao najveći dar. Čisto srce vidi spasenje Boga našega. Dođe u najvećem siromaštvu, a bogato nas obdari.

Božić je nadasve otvaranje naših očiju za mogućnost novog rođenja i biti probuđen. Dakle, probuđenost je: vjera u dobro, oprost, širenje radosti, pomirenje, snaga koja dolazi odozgor, vidjeti drugoga iz jednostavnosti srca i vjerovati u milost spasenja.

s. Dolores Brkić

  Vijesti - Sve