Započela akademska godina na KBF – Split, s. M. Miljenka Grgić održala uvodno predavanje

Započela akademska godina na KBF – Split, s. M. Miljenka Grgić održala uvodno predavanje

Subota, 1. 10. 2016.

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu započeo je u petak 30. rujna novu akademsku godinu 2016./17. Euharistijsko je slavlje u kapeli splitskoga Centralnog bogoslovnog sjemeništa predvodio Veliki kancelar Fakulteta splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, u koncelebraciji sa šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem, dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem, kotorskim biskupom Ilijom Janjićem, provincijalnim vikarom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Antom Udovičićem, dekanom KBF-a prof. dr. sc. Anđelkom Domazetom, nastavnicima i odgojiteljima.


Na misnom slavlju sudjelovali su studenti Katoličkog bogoslovnog Fakulteta i djelatnici, među kojima su naše sestre s. Mariangela i s. Maneta. Sudjelovale su i naša provincijska glavarica s. Anemarie Radan i s. Krucifiksa Ivelić. Pozdravivši sve sudionike slavlja mons. Barišić je započeo s riječima sv. Jeronima, čiji blagdan danas slavimo, pozvavši sve da u novi početak krenu od Riječi Božje. Misno je slavlje završilo drevnim himnom Duhu Svetomu „O dođi Stvorče“, a potom je program nastavljen u velikoj dvorani Fakulteta. Prigodnu riječ nazočnima uputili su dekan Fakulteta dr. Domazet, provincijalni vikar Udovičić i kancelar nadbiskup Barišić. Dekan je u ime Fakulteta zahvalio trojici profesora koji su ove akademske godine otišli u mirovinu: dr. Marjanu Vugdeliji, dr. Dušanu Mori i mr. Mirku Mihalju, a uspješan rad poželio novim nastavnicima: dr. Ivanu Macutu, lic. psih. Đini Šparada i dr. Miljenki Grgić.

Lectio brevis na temu "Putevima biblijske istine. Lažne istine i istinite laži" održala je naša dr. sc. s. Miljenka Grgić. „Kritika i osporavanje istine Biblije, Pisma koje stoji u temeljima Crkve, povlači za sobom kritiku i osporavanje same Crkve, te je dužnost teologa istinu Biblije na prikladan način iznositi, braniti i obrazlagati“, kazala je dr. s. M. Miljenka Grgić. Naglasila je da se na tragu Isusova obećanja Duha Istine (IV 16,12-13) te smjernica II. vatikanskog sabora u Dei Verbum 11 i Gaudium et spes 44, pokazuje kakav je to ispravan način izlaganja istine Biblije. Budući da je „svako Pismo bogoduho i korisno“ (2 Tim 3,16-17) a istina Pisma je istina spasenja (DV 11) „pogrešne su one hermeneutike koje ili relativiziraju biblijske rečenice ili ih nekritično citiraju. Istinu Pisma potrebno je kritički izlagati i nastojati pronicati sve dublje u svjetlu novih događaja (usp. Iv 16,12-13; GS 44), a onim tekstovima koji predstavljaju određene poteškoće treba pristupati kao Pismu čiju istinu spasenja još nismo u stanju dokučiti“, istaknula je s. M. Miljenka. U prilog tvrdnje da svaki biblijski tekst nosi istinu spasenja navela je primjer biblijske pripovijesti o spasenju Jeruzalema (2Kr 18,13-19 i Iz 36-37). Dijakronijska analiza te pripovijesti potvrđuje istinitim Jeremijine optužbe na račun judejskih pisara i mudraca; judejski pisari i mudraci optuženi su da manipuliraju nadahnutim tradicijama i promoviraju lažne istine vjere, a pripovijest o spasenju Jeruzalema pruža konkretan primjer takvih manipulacija i lažnih istina koje su našle svoj put u kanon Svetog pisma. „U Svetom pismu te lažne istine postale su istinite laži, jer zapisane su radi našeg spasenja i uče nas istini spasenja“, naglasila je dr. Grgić te dodala: „Katastrofalni učinci biblijskih lažnih istina i manipulacija nadahnutim tradicijama upozoravaju nas da bilo kakvo zaustavljanje na nekim istinama i apsolutiziranje nekih istina rađa opasnim poluistinama i opstruira proces ulaženja u Božju istinu.“ Stoga je potrebno, zaključila je s. M. Miljenka, „buditi svijest o djelomičnom znanju, svijest koja nas drži trajno budnima i čuva na putu Božje istine.“

Želimo našoj dr. sc. s. M. Miljenki Grgić Božji blagoslov na početku njezinog profesorskog, nastavnog i znanstvenog rada na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Neka je rosa milosti Gospodnje prati i osvježava, kako bi kroz sve dane Riječ Božju mogla u sebi razmatrati, uz nju životom prionuti i studentima i drugima je u duhu Crkve tumačiti i radosno prenositi, izgrađujući tako kraljevstvo Božje ovdje i sada. Velika je to odgovornost i čast za nju i za sve nas njezine sestre, i pred Bogom i pred ljudima. Na tom putu potrebne su joj naše molitve i naša podrška. Stoga je radosno uključimo u svoje dnevne molitve, kako bi Bog svoje djelo u njoj i po njoj izvodio.

s. Maneta Mijoč

Usporedi s tekstom OVDJE.

  Vijesti - Sve