Hodočašće Prijatelja Maloga Isusa u Sarajevo

Hodočašće Prijatelja Maloga Isusa u Sarajevo

Subota, 1. 10. 2016.

Dana 1. listopada ove godine, točno u ponoć, članovi Društva PMI-a zajedno sa sestrama Služavkama Maloga Isusa, krenuli su autobusom ispred župne crkve sv. Ivana Krstitelja u zagrebačkoj Novoj Vesi put Sarajeva. U autobusu su nas već dočekali hodočasnici iz župe sv. Pavla, Retkovec, župe sv. Jeronim, Maksimir, župe sv. Anastazije, Samobor, župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, Stenjevec i župe Presvetog Trojstva, Krašić.


Uz pjesmu i vedru atmosferu u autobusu, put do Sarajeva brzo je prošao. U Sarajevo smo stigli u 8, 00 sati, te smo se zaputili prema katedrali Srca Isusova gdje smo ostavili darove namijenjene djeci iz Dječjeg doma Egipat o kojima skrbe sestre Služavke Maloga Isusa. Unutar katedrale nalazi se grob u kojemu počiva tijelo prvog sarajevskog nadbiskupa, SB Josipa Stadlera i Utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, ispred kojega smo se zadržali u molitvi. Prije ovoga hodočašća nisam znala puno o Stadlerovom životu i njegovim dobrim djelima koja je činio pomažući drugima, no vjerujem da ću mu se ubuduće često obraćati u svojim molitvama. 

Josip Stadler  rođen je 1843. godine.  Kao dijete ostao je bez oca i majke. Postao je doktor filozofije, a potom i doktor teologije. Za svećenika je zaređen 1868. u Rimu. Papa Lav XIII. imenovao ga je 1881. vrhbosanskim nadbiskupom. Stadler je u Bosni uvelike utjecao na vjerski, prosvjetni, kulturni i nacionalni razvoj, te se o njemu s pravom može reći da je preporoditelj i duhovni obnovitelj Bosne. Utemeljio je Družbu sestara Služavki Maloga Isusa sa svrhom da vodi skrb za siromašnu i napuštenu djecu, starije osobe i za siromašne općenito. Josip Stadler je u Sarajevu osnovao Dječji dom Egipat i Betlehem. Stadler je bio čovjek velike vjere, djelotvorne ljubavi i ustrajne nade. Isticao se brojnim krijepostima. Posebno je štovao Presveto Srce Isusovo, kojemu je posvetio i svoju nadbiskupiju. Umro je u Sarajevu na svetkovinu Bezgrješnoga Začeća, 8. prosinca 1918.  u 75. godini života.

Sveta misa u sarajevskoj katedrali započela je u 10.30 sati koju je predvodio kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji sa drugim svećenicima. U propovijedi se kardinal osvrnuo na našu svakodnevicu, rekavši kako je ovo vrijeme za radost te da ne smijemo biti neraspoloženi, nego radosni i ponizni svakoga dana.

U Sarajevu, gradu utemeljenja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa okupilo se oko 500 hodočasnika, PMI-a zajedno sa sestrama koji su stigli iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hecegovine.

Nakon svete mise imali smo slobodno vrijeme za šetnju po sarajevskim ulicama i na Bašćaršiji.

U 13.30 sati započeo je duhovno-glazbeni program u katedrali koji je bio obilježen pjesmom i pozitivnom atmosferom. Nakon programa pješice smo se zaputili prema Dječjem domu Egipat i upoznali se sa radom sestara koje se brinu za djecu u domu. Djecu sestre primaju u Stadlerovu kuću, odgajaju ih i školuju do punoljetnosti. Djeca tamo žive u pozitivnom i obiteljskom ozračju, što doprinosi rastu i sazrijevanju na tjelesnoj, psihičkoj i duševnoj razini. U sklopu doma nalazi se vrtić te muzej posvećen Josipu Stadleru koji smo također posjetili i razgledali.

U popodnevnim satima slijedio je povratak za Zagreb. Vedar i pozitivan duh koji je vladao svima nama za vrijeme ovog hodočašća u Sarajevo ostat će, vjerujem, još dugo u našim srcima.

 

Martina Banožić, simpatizer Prijatelja Maloga Isusa

  Vijesti - Sve