Pedesetgodišnjica Služavke Malog Isusa u župi Trilj i župi Košute (1966.-2016)

Pedesetgodišnjica Služavke Malog Isusa u župi Trilj i župi Košute (1966.-2016)

Četvrtak, 29. 9. 2016.

Dana 27. rujna 2016. obilježile smo 50 godina dolaska sestara u župu Trilj, i Dan Provincije. Dovoljno razloga za zahvalnost Bogu u Godini milosrđa. Lijepi jesenski dan s bistrim nebeskim plavetnilom i ljepotom boja, sunčan i prozračan. Dolazimo u Sinj, u svetište Majke Božje Čudotvorne Gospe Sinjske. Molimo u tišini pred milim likom Majke od milosti. Obilazimo oko njezina oltara nižući zrnca krunice. Želimo joj  zahvaliti za primljene milosti, za majčinsku ljubav i skrb, i zamoliti pomoć. Njoj povjeravamo svoje duše, svoje vapaje i želje, muke i tjeskobe, radosti i nade, da nas svome Sinu preporuči. Imamo prigodu i za sakrament svete ispovijedi, kako bi u godini milosrđa zadobile potpuni oprost. 


U jedanaest sati iz dvorišta svetišta u procesiji, na čelu s gvardijanom i upraviteljem svetišta fra Petrom Klapežom, noseći križ i zastavu Čudotvorne Gospe Sinjske idemo preko Žankove glavice na Trg  Franje Tuđmana i kroz vrata Milosrđa ulazimo u crkvu. Župnik župe Srca Isusova u Košutama don Franko Prnjak, predvodi molitvu, nadahnutu mislima Pape Franje u Godini milosrđa. Gvardijan fra Petar, rodom iz župe Košute, bratski nas pozdravlja. Ne zaboravlja istaknuti svoju radost zbog našeg dolaska u ovo drago svetište i kako se s radošću sjeća da mu je u Trilju kao djetetu prvu katehezu držala ˝najljepša˝, kako on reče, časna sestra: s. Loreta Leventić. To ga sjećanje i danas drži. Istaknuo je važnost djelovanja i svjedočenja sestara vezujući to s današnjim slavljem 50. godišnjeg djelovanja sestara u Trilju i Košutama. Iznio je povijest svetišta i štovanje Čudotvorne Gospe sinjske. Sinj i Cetinska krajina u nedjelju 25. rujna 2016., proslavili su 300. obljetnicu krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske (1716. – 2016.), a na tom slavlju uz s. provincijalku bilo je još  nekoliko naših sestara. Nakon pozdrava fra Petra don Franko je održao meditaciju o Božjem milosrđu na temelju evanđeoske prispodobe iz Lukina evanđelja o izgubljenom sinu i milosrdnom ocu, i enciklike Pape Franje Lice milosrđa. Milosrđe je temeljni zakon koji nastanjuje srce svakoga čovjeka kad iskrenim očima gleda u brata kojega susreće na životnom putu. Opraštanje uvreda je najočitiji izričaj milosrdne ljubavi i poziv svima nama da kao što ljubi Otac nebeski, i mi njegova djeca smo pozvani da tako ljubimo. Kao što je Otac milosrdan, tako smo i mi pozvani biti milosrdni, jedni prema drugima, kako bi Isusovo propovijedanje ponovno postalo vidljivo kroz naše osobno svjedočenje vjere i življenja Božjeg milosrđa prema sebi i drugima.  Milosrđe je veće od svakoga grijeha. Papa Franjo u enciklici kaže da smo pozvani živjeti milosrđe, jer je prema nama slabima i grešnima Otac nebeski prvi primijenio milosrđe.

Nakon molitve u svetištu posjetile smo u Alkarskim dvorima Muzej Sinjske alke, kroz koji nas je vodio Boris Filipović-Grčić i don Josip Dukić. Muzej Sinjske alke među izloženim eksponatima stalnog postava posebice privlači prikaz alkarske povorke načinjen u prirodnoj veličini, akademskog kipara Hrvoje Dumančića. U stalnom je postavu prikazana i rekonstrukcija Bitke pod Sinjom iz 1717. godine. Uistinu nešto što svojom vrijednošću zaslužuje svaku pohvalu donoseći  živu baštinu kako za  Sinj, Dalmaciju i Hrvatske, tako i za Europu i svijet. Ova sačuvana baština, koja 300 godina živi među ljudima, najveći je doprinos kulturi i identitetu hrvatskog naroda. Ručak u pastoralnom centru župe u Košutama velikodušno je sa svojim vrijednim suradnicima pripremio župnik don Franko Prnjak. U to vrijeme iz Zagreba su stigle časna majka s. Radoslava Radek, s vrhovnom savjetnicom s. Marijom Banić i s. Krucifiksom Ivelić. Na ručku s nama sestrama su i naša braća svećenici, don Ivan Ćubelić, župnik župe Dugopolje, koji je doveo s. Ligoriju iz Dugopolja, don Marin Matijaca župnik Vrpolja. Nakon ručka većina sestara posjetila je samostan u Košutama. Uživale smo na svježem zraku, bacajući pogled prema suncem  obasjanoj Kamešnici, Vagnju, Svilaji, prema Sinju i Majci na tvrđavi, na sela koja okružuju sinjsko polje kroz koje se probija Cetina kroz klance i tjesnace prema Omišu i moru.

U 16:30 krenule smo  prema Trilju, na okupljanje kod stare župske kuće u  kojoj su sestre živjele i radile, molile i radosno služile trideset i jednu godinu. Nakon odlaska sestara iz Trilja ova kuća je pretvorena u Muzej triljskog kraja. Tu su nas dočekali domaćini don Josip Dukić ravnatelj muzeja, i djelatnice:  Angela Tabak,kustosica i  gđa Zdravka Roguljić, spremačica. Za dobrodošlicu po domaćem sinjskom običaju uz domaćine, njihovom zaslugom i marom, ponuđeni su na stolovima ispred kuće sinjski uštipci, sir i napitci. Ovdje su se probudila mnoga sjećanja u srcima sestara, osobito onih koje su kroz prošlih pedeset godina dio svog života i rada podarile ovoj kući župi i mjestu, kao i onih čije je djetinjstvo i odrastanje tijesno vezano uz ovaj kraj. Gospođa je posvjedočila kako je  od početka bila njihova bliska susjeda, kako je bila uvijek s njima povezana te da je vežu najljepše uspomene, da s ljubavlju njeguje ruže koje je ispred kuće posadila s. Tugomila, obrezuje ih, zalijeva i s njima je danas okitila uokvirenu fotografiju s. Tugomile na ovoj prigodnoj izložbi. Zelenilo, osobito prekrasni bršljan, koji je posadila s. Tugomila i danas svjedoči kako je ljubav neuništiva da se ona dajući umnaža, da jednom posijana uvijek nanovo rodi. Kako je lijepo i nakon pedeset godina čuti o svetosti života sestara, o njihovu požrtvovnom djelovanju među ljudima. U povodu ove 50. obljetnice u Muzeju triljskoga kraja don Josip je priredio izložbu fotografija o životu i radu sestara Služavki Malog Isusa kroz pedeset godina u župi Trilj i župi Košute. Don Josip je u tu izložbu uvrstio izbor fotografija iz arhiva naše provincije, fotografije koje govore o utemeljitelju sluzi Božjem nadbiskupu Josipu Stadleru, nekoliko fotografija iz početka Družbe i njezina prvotnog djelovanja, zatim nekoliko fotografija koje prikazuju Trilj iz starijeg vremena i onog kada sestre dolaze u Trilj, župsku crkvu i župsku kuću u kojoj su sestre stanovale i novu župsku kuću u Trilju, zatim fotografije koje prikazuju život i rad sestra u župi Trilj, osobito prvih trideset godina djelovanja sestara. Slike su većinom uvrštene u knjizi koja je ovom prigodom izišla, a govori o pedesetogodišnjeg životu i radu sestara u župama Trilj i Košute. Slike s ove prigodne izložbe  kao trajan povijesni spomen resit će prostore samostana u Košutama. Kakvo je samo bilo ushićenje sestara kad su ulazile u kuću, osobito onih koje su tu živjele i onih koje su se tu često navraćale. „Ovdje je bila kapelica, ovdje kuhinja, ovdje vjeronaučna dvorana, ovamo sobe“ govore sestre. Pogađaju koje su sestre na slikama. Kroz smijeh ističu kako su na glavi tada bile crne kose, danas sijede i prošarane vlasi, ali da žar ljubavi nije minuo. Svaka se s radošću sjećaTrilja i ove drage kamene kuće i dobrih ljudi ovog kraja, i predanosti u radu za Božju stvar. I tako se tog popodneva razviše razgovori ugodni, prebiranja i sjećanja, prepričavanja dogodovština, koje su se kao drage uspomene  u srca i duše utisnule.

U 17: 30 sati pristigli su i svećenici, bogoslov Plazibat i procesija sestara s križem i djevojkama Prijateljicama Malog Isusa. U svečanoj procesiji pjevajući Marijanske pjesme išle su sestre srcem punim zahvalnosti i moleći za Božji i Marijin blagoslov na ovu župu, i anđeosku zaštitu arhanđela sv. Mihovila. Prate ih i pozdravlja zvuk crkvenih zvona kao i ono prije pedeset godina u znak dobrodošlice, i spaja nebesko sa zemaljskim i zemaljsko s nebeskim. Na ulazu u župsku crkvi sv. Mihovila Arkanđela svečani prolaz čine triljske mažoretkinje, koje su većinom i Prijateljice Malog Isusa, a mješoviti župski zbor sa s. Zdenkom pjeva ulaznu pjesmu. Euharistijsko slavlje predvodi triljski župnik i dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas. Uz njega u koncelebraciji su: don Mirko Skejić, don Mladen Parlov, don Drago Petrović, don Josip Dukić ml., don Josip Dukić st., don Franko Prnjak, don Petar Dukić. Župnik don Stipe na početku slavlja pozdravlja sve prisutne. Čestita sestrama ovaj značajni jubilej, izražava zahvalnost i pokojnima i živim sestrama koje su kroz ovih pedeset godina dio svog života utkale kroz predani rad u župi Trilj i župi Košute, te poziva da molimo za nova svećenička i redovnička zvanja. Misno čitanje i molitvu vjernika čitale su s. Mila Deak i s. Marina Žuljević iz samostana u Košutama. Homiliju je imao don Mladen Parlov, s osvrtom na misna čitanja s primjenom na današnji pedesetogodišnji jubilej prisutnosti sestara u ovoj župi. Evanđelje dana bilo je o pozivu učenika da idu za njim i navješćuju kraljevstvo Božje. Don Mladen je čestitao sestrama i pozvao ih da u svjetlu Božje riječi promisle o svom osobnom pozivu s pogledom na današnjicu i budućnost u koju ih Gospodin šalje. U duhu karizme Družbe potrebno je s obnovljenom radošću  i žarom živjeti kontemplaciju, biti blize Isusu i prionuti uz duhovna i tjelesna djela milosrđa idući u susret suvremenim siromasima.Samo kao žene koje njeguju jedinstvo s Isusom i duh svetosti mogu pružiti lijepo svjedočanstvo svog života, u protivnom nema pravog uspjeha i nismo na liniji pravog odgovora na ono na što nas je Gospodin pozvao. Na kraju misnog slavlja zbor i sestre su zahvalnim srcem otpjevali himnu Družbe ˝Služavke smo moćnog kralja˝. 

Odmah nakon svete mise u crkvi je predstavljena knjiga "Služavke Malog Isusa u župi Trilj i župi Košute (1966.-2016)". Knjigu su u povodu pedeset godina djelovanja sestara družbe Služavki Malog Isusa u župama Trilj i Košute zajednički izdali župa Trilj, samostan Služavki Malog Isusa iz Košuta i Kulturno društvo "Trilj". Knjigu su predstavili prof. dr. sc. don Mladen Parlov i autori s. Maneta Mijoč i doc. dr. sc. don Josip Dukić. Don Mladen je prikazao sadržaj knjige, približio povijest župe Trilj, istakao lik sluge Božjeg nadbiskupa Josipa Stadlerautemeljitelja Družbe sestara Služavki Malog Isusa i pedesetogodišnji život sestara u Trilju i Košutama. Sestra Maneta je zahvalila don Josipu na pisanju i pripremi knjige za tisak, i don Mladenu na predstavljanju knjige. Ova knjiga izdana u nizu izdanja Kulturnog društva Trilj zasigurno će pridonijeti promicanju svega lijepog i dobrog u baštini ovog kraja. Napomenula je da je sluga Božji nadbiskup Josip Stadlera, utemeljitelj Družbe sestara Služavki Malog Isusa, konkretno posvjedočio djelotvornu ljubav prema Sinjskom kraju za vrijeme velikog potresa, koji je pogodio Sinj i okolicu 2. srpnja 1898. godine i poslao pomoć Sinju od strane svoje nadbiskupije. I sam je uskoro nakon potresa, 28. srpnja 1898., pošao iz Sarajeva preko Livna i Vagnja na hodočašće i zavjet Čudotvornoj Gospi Sinjskoj u Sinj. Gvardijan sinjskog samostana dočekao ga je na Bilom briegu, a na Hanu don Šimun Simunić, župnik Trilja i dekan Cetinskog dekanata, s drugim okolnim svećenicima. Stadler je sutradan ujutro imao svetu misu na zavjet Gospi i zasigurno pred likom Čudotvorne Gospe Sinjske, uz osobne potrebe i potrebe Nadbiskupije, preporučio Majci i svoje sestre Služavke Malog Isusa. Uslišale su se njegove svete zamisli, i u njegovu mladu Družbu, samo nekoliko godina nakon  posjeta Sinju, došlo je više djevojaka iz Cetinske krajine, koje su u srcu nosile spomen na milost zvanja isprošenu po zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske. Znakovito je da se ova jubilarna pedeseta godišnjica djelovanja sestara u Trilju i Košutama slavi u ozračju proslave 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske, Majke od Milosti, Majke ˝naših zvanja˝, kako je osjećaju i pokojne i žive sestre Služavke Malog Isusa rodom iz Cetinskog dekanata, i one koje su kroz ovih pedeset godina djelovale u Trilju i Košutama.Ona je knjiga o Bogu i bližnjemu, o zauzetom životu sestara, o tome kako su događaji, veliki i mali, vjerom protkani. Oni su ne samo u kronici samostana zabilježeni nego i u dušama ljudi doživljeni i utisnuti. Događaji i tragovi prošlosti opipljivi su i u današnjici, a nadamo se da će biti i u budućnosti, istaknula je s. Maneta.Zahvalila je vjernicima na uzornom vjerničkom životu i radosnom prihvaćanju svećenika i časnih sestara, što se sestre među njima uvijek osjećaju kao među svojima, a osobito što su lijepi broj svojih kćeriju u redovničkom pozivu darovali sestrama Služavkama Malog Isusa, o čemu će spomen naći i u ovoj knjizi. Svečanost  je svojim pjevanjem preko euharistijskog slavlja i na  predstavljanju knjige, pod vodstvom  sestre Zdenke Tomas za orguljama i dirigiranjem Tonća Šipića uzveličao župni zbor župe Trilj. Kroz program je vodila Irena Bradarić.

U ime Družbe prisutne je pozdravila vrhovna glavarica s. Radoslava Radek, a u ime građana Trilja sestrama je čestitao jubilej i zahvalio  na njihovu radu, kao i autorima prigodne knjige, gradonačelnik Ivan Šipić, a riječi zahvale uputili su još provincijalka Provincije sv. Josipa u Splitu Anemarie Radan i župnik don Stipe Ljubas. Provincijalka s. Anemarie je nakon pojedinačnih zahvala, zahvalila Gospodinu za dar redovničkih zvanja u Družbi sestara Služavki Malog Isusa iz cetinskog dekanata i osobito iz župe Trilj i župe Košute. U Družbi sestara Služavki Malog Isusa od 1903. do sada je, pokojnih i živućih, sto i četrdeset (140) sestara koje su rodom iz Cetinskog dekanata. Njih osamdeset i jedna (81) danas u splitskoj Provinciji sv. Josipa molitvom i radosnim služenjem žive i svjedoče ljubav prema  malom Isusu i prema braći ljudima. Trideset četiri sestre Služavke Malog Isusa rođene su u župama Trilj  i Košute. Sedam ih je umrlo, a dale su primjer uzornog redovničkog života. Danas je živućih dvadeset i sedam sestara Služavki Malog Isusa rodom iz ovih župa. U župama Trilj i Košute kroz prošlih pedeset godina djelovalo je 38 sestara. Stoga neka je Milosrdnom Bogu i Čudotvornoj Gospi Sinjskoj hvala za dar milosti redovničkih zvanja u Družbi sestara Služavki Malog Isusa, istaknula je provincijalka s. Anemarie. Zahvalila je vjernom Božjem puku župe Trilj i Košute što su od prvog dana dolaska u Trilj prihvatili sestre Služavke Malog Isusa kao svoje, kao one koje im donose Isusa, Božji blagoslov u njihovo mjesto, u njihovu župu.Pozvala je vjernike i sestre da mole za posvećenje obitelji i redovničkih zajednica, za procvat novih redovničkih i svećeničkih zvanja. Nakon svečanog euharistijskog slavlja i predstavljanja knjige za sestre i sve uzvanike župnik i dekan don Stipe Ljubas pripremio je večeru u restoranu ˝Dalmacija˝.

U okviru svečane sjednice Gradskog vijeća, sutradan 28. rujna, uz Dan Grada i blagdana svetog Mihovila, koji se slavi sutra, dodijeljene su povelje zaslužnim pojedincima i kolektivima. Za 50 godina uspješnog rada i djelovanja u župi Svetoga Mihovila u Trilju povelju Grada Trilja primile su sestre Služavke Maloga Isusa iz samostana u Košutama, koju je u ime samostana primila predstojnica s. Salutaria Đula.

Poslanje je sestara, kako u prošlosti tako i danas, da molitvom i radosnim služenjem, svetošću života i ljubavlju, donose nebeski blagoslov na Grad Trilj i njegove stanovnike. Pozvane smo da u duhu svoje karizme svoje Družbe poput Marije služe Isusu i ostvaruju životno geslo utemeljitelja sluge Božjega Josipa Stadlera: ˝Imaj prema Bogu srce djetinje, prema sebi srce sudačko, a prema bližnjem srce materinsko.˝  s. Maneta  Mijoč

  Vijesti - Sve