„Korizma je…što tražite?“

„Korizma je…što tražite?“

Subota, 11. 3. 2023.

U subotu, 11. ožujka 2023. godine, sestre Služavke Maloga Isusa zagrebačke provincije Presvetog Srca Isusova i Marijina okupile su se u samostanu „Marijin dom“ u Vinkovcima na korizmenu duhovnu obnovu. Tema duhovne obnove bila je „Korizma je…što tražite?“ Duhovnu obnovu je organiziralo Vijeće za duhovnost zagrebačke provincije SMI, vodio ju je vlč. Damir Stanić, župnik u Cerni, a bilo je prisutno dvadesetak sestara.

Na samom početku, okupljene sestre je pozdravila provincijska glavarica s. M. Emanuela Pečnik. Izrazila je dobrodošlicu sestrama te naglasila kako ova duhovna obnova nije baš bezrazložno stavljena u Vinkovce već zato što ove godine obilježavamo 100 godina dolaska sestara u „Marijin dom“ što se zbilo baš u mjesecu ožujku, točnije 23. ožujka 1923. godine.

Nakon pozdrava provincijske glavarice, započela je molitva Srednjeg časa nakon koje je uslijedilo predavanje vlč. Damira. On nam je posvjestio kako je vrijeme korizme u kojem se nalazimo pogodno vrijeme za pitati se „što tražimo?“. „Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce!“ (Mt 6,21) Što je tvoje blago? Što ti je u srcu? Za čime težiš? Vrijeme korizme, vrijeme je pustinje; vrijeme je to za zagledati se u nutrinu i vidjeti koje je to blago za kojim ide moje srce? Treba se prisjetiti cijeloga svoga do sad prijeđenog puta i uvidjeti kuda hodaš, za čim čezneš; što Bog o tebi saznaje na tom putu? Put je to na kojem nisi sama! Bog je s tobom i oni koje ti je dao za suputnike!

Korizma nas poziva u pustinju srca, u nutrinu… Kako  stojim u svom posvećenju? Kako JA stojim u svom posvećenju, a NE moja sestra, NE netko drugi već JA? Ako ti je pogled usmjeren na tebe, a ne na druge, možeš u istini vidjeti sebe! Bog me pita o MOJOJ vjernosti, a ne o vjernosti drugih! Nitko mi ne može biti opravdanje na tom putu! Mogu me obeshrabriti ili pak poticati, no ne i opravdati! Naš Bog je tako velik da za Njega vrijedi sve dati i sve izgubiti!

Kada Isus pita svoje učenike „Koga tražite?“ (Iv 1,38), poziva ih da svoje traženje žive u Njegovoj blizini. Kako, uronjeni u ovaj život, imati glave naslonjene na Kristovo Srce? Moleći. Nutarnja neprestana molitva jest želja! Želiš li neprestano moliti, ne prestani željeti tražiti Boga! Važno je spoznati što tražiš jer za time ide tvoje srce.

Vršimo li svoje poslanje ili pak naš život Krista više skriva nego li otkriva?

Plodove svoga života i posvećenja nećemo vidjeti ovdje na zemlji; možda će ih vidjeti netko drugi, ali rijetko, doli Bog sam! Ništa nije uzaludno što se čini s Bogom i za Boga! Nije važno ono što sam do sada pronašla. Važno je nastaviti i dalje tražiti Boga! Kada kreneš na put važan je smjer kojim kreneš, a ne brzina kojom ideš da bi stigao do cilja. Nemoj izabirati ništa na zemlji što nema svoj završetak u nebu! Nije važno vidjeti plodove učinjenog, već nastaviti tragati i kretati se putem koji završava u nebu!

Po završetku predavanja, sestre su imale priliku pristupiti sakramentu pomirenja nakon čega je u kapelici Male Gospe u 11.30 sati slavljena sveta misa.

U poslijepodnevnim satima, s. M. Rebeka Gačić održala je kratku prezentaciju o s. M. Krescenciji Zwiefehofer, prvoj časnoj majci naše Družbe. Sestre su se potom zaputile na vinkovačko groblje gdje se nalazi grob s. Krescencije. Tu je postavljena spomen ploča s. Krescenciji koju je, uz prigodnu molitvu sestara, vlč. Damir ovim putem blagoslovio. Nakon pohoda groblju, sestre su se uputile svojim kućama zahvalne Gospodinu na današnjem danu, zajedništvu i svim milostima koje su primile.

 

s. M. Martina Vugrinec

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve