Korizmena  duhovna  obnova u Domu Imakulate u Vrgorcu 9. 3. 2023.

Korizmena duhovna obnova u Domu Imakulate u Vrgorcu 9. 3. 2023.

Subota, 11. 3. 2023.

Duhovnu obnovu u našoj zajednici 9. ožujka 2023. imao je don Ivan Terze, župnik sa Visoke u Splitu. Govorio je o korizmenom vremenu koje je za nas milost. Sv. Pavao nas u  1 Sol  4, 3, poziva na  ono bitno u našem životu, a to je posvećenje: 


„Ovo je volja Božja, vaše posvećenje.“ Ovo  povlašteno vrijeme je darovano da se upitamo jesu li naše noge na tragovima stopala kuda je Isus prolazio? Mi često u našim molitvama  Bogu govorimo, a rijetko slušamo što On nama ima reći. Zato je neophodno potrebna tišina. Papa Franjo nas poziva da budemo drukčiji od ovoga svijeta, proroci koji će biti kadri probuditi svijet.

Korizma je također vrijeme kada se trebamo upitati koliko smo poslušni evanđelju koje nas poziva da otvorimo svoja srca i svoja vrata potrebitima. Papa Franjo nas potiče  da naše kuće budu kampovi u koje svatko može ući, a ne utvrde u koje nitko nema pristupa. Kad netko odluči živjeti siromaštvo, znači da je odlučio  živjeti sa siromasima. Zato je potrebno dati mjesta Duhu Svetome koji će nas poticati da radikalno nasljedujemo Krista  s radošću i žarom. Potrebno je ući u tišinu, u pustinju koja je privilegirano mjesto gdje Bog progovara svom narodu kao što opisuje prorok Hošea, ali i mjesto gdje se umire svojoj sebičnosti. Bez žara postajemo mlaki, bljutavi, ne dajemo svjedočanstvo prisutnosti kraljevstva Božjega. U našoj mlakosti pomalo slabi molitva, ljubav prema Bogu i bližnjemu, postajemo bolesni kršćani koji ne uviđaju dijagnozu i ne liječe je. Tako postepeno umiremo, a svijet u kojem živimo dobro to vidi i nije čudo da nas ne slijede, da nam se samostani prazne.

Bog nas kroz ovu korizmu poziva na budnost, na osluškivanje Božje volje i povratak na radosno služenje u ljubavi Bogu i braći.

Nakon propovijedi bila je prigoda za sv. ispovijed, a potom sv. misa. U homiliji se don Ivan osvrnuo na današnje Lukino evanđelje o bogatašu i Lazaru. Skrenuo  nam je pozornost na bogataša koji nije ništa zlo činio siromašnom Lazaru, nije ga vrijeđao, nije ga tukao, samo ga je zaobilazio. I završio je u paklu. Koliko danas ljudi čine grijeh propusta, a gotovo se nitko za to ne ispovijeda. Upitajmo se: koliko smo mi puta propustili iskazati ljubav siromahu? Siromaha ima svuda oko nas, ne samo gladnih kruha, nego suosjećanja, ljubazne riječi, razgovora…

 s. M. Vesna Mateljan

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve