Korizmena duhovna obnova za članove Društva Prijatelja Malog Isusa Sarajevske provincije

Korizmena duhovna obnova za članove Društva Prijatelja Malog Isusa Sarajevske provincije

Ponedjeljak, 25. 3. 2024.

U Kući Navještenja na Gromiljaku od 22. do 24. ožujka 2024. održane su Duhovne vježbe za članove Društva PMI Sarajevske provincije. Okupljanje sudionika počelo je već u petak navečer uz zajedničku večeru te molitvu križnoga puta u kapelici.

Don Jakov Kajinić, voditelj duhovnih vježbi, sutradan je 23. ožujka, okupljenim članovima Društva PMI iz Gromiljaka, Kiseljaka, Fojnice, Prozora, Viteza i Sarajeva, naglasio kako je i sam radosni i ponosni član društva već četrdesetak godina.

 Svoje razmatranje podijelio je u dva dijela.

Prvi dio bio je posvećen Muci Gospodnjoj. Naglašeno je koliko je Isus bio ponizan i poslušan u Getsemaniju – posve predan Volji Očevoj. Poniznost i mi trebamo nositi u svom srcu jer ona je korijen svih vrlina. Zato je dobro i u molitvi razmatrati Kristovu muku jer ona nas uči prevladavanju svih životnih teškoća.

U drugom dijelu izlaganja don Jakov je naglasak stavio na Gospinu ulogu u Isusovu životu, osobito njezinu snagu dok stoji ispod Isusova križa, a On je predaje svom učeniku kao majku – tako postaje Majka svih nas, naša vjerna zaštitnica i zagovornica.

Sudionici su potom podijeljeni u tri skupine koje su vodile sestra M. Kristina Adžamić, pročelnica Društva PMI Sarajevske provincije, zatim sestra M. Marinela Zeko te sestra M. Nikolina Cvitanović.

Svaka skupina čitala je i razmišljala o biblijskom ulomku Isusove muke u Getsemaniju, čula su se iskrena svjedočanstva vjere – kako upravo kroz kršćansko prihvaćanje patnje, ona dobiva poseban smisao.

Nakon kratkog odmora za ručak slijedila je prigoda za svetu ispovijed te klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Navečer je u kapelici slavljena Sveta Misa. Don Jakov Kajinić je u kratkoj propovijedi ukazao na neizmjernu svetost Euharistije i kako smo kao vjernici pozvani donositi dobro našim bližnjim.

Posljednjeg dana susreta 24. ožujka – na Cvjetnicu – Prijatelji Malog Isusa pridružili su se slavlju Svete Mise u župnoj crkvi Imena Marijina. Misu je slavio župnik vlč. Marko Mikić, a članovi Društva su sudjelovali u pjevanju Muke Gospodnje.

Trodnevni susret Prijatelja Malog Isusa iznova je potaknuo iskreno zajedništvo, ojačao u zajedničkoj molitvi i primljenim sakramentima, te dao novu snagu za istinsko življenje kršćanskog života.

Irena Kunštek PMI

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve