Korizmena duhovna obnova za sestre

Korizmena duhovna obnova za sestre

Petak, 24. 2. 2012.

DUBROVNIK: Vijeće za trajni odgoj u Provinciji sv. Josipa, organiziralo je četriri seminara jednodnevnih susreta ili duhovnih obnova u korizmi za sestre. Prvi takav susret bio je u petak, 24. veljače 2012., u Dubrovniku, u našem samostanu sv. Obitelji. Susret je vodio liturgičar p. Jozo Milanović, benediktinac, na temu: Riječ Božja u redovničkom životu.


Kako nas uči evanđelje, "Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih" (Mt 4,4), stoga je i ova tema važna za naš redovnički život, jer bi iz Riječi trebali crpiti riječi koje upućujemo jedni drugima i koje nam ispunjaju dušu.

Program obnove bio je: U 9 i 11 sati predavanje, u 12 molitva Šestog časa, u 15 sati predavanje i u 17 sati Euharistijsko slavlje s Večernjom molitvom.

O. Jozo Milanović, se uistinu potrudio da nam što više približi Riječ Božju. Njegove riječe govorile su nam o jednostavnosti i potrebi Riječi u našem životu: Sestre bi trebale biti otvorene Riječi Božjoj, hraniti se njome, kako bi uistinu bile sposobne vršiti Božju volju i postići vlastito posvećenje. Gospodin nas i danas zove i pozdravlja kao nekoć Mariju: Zdravo sestro... Ako nemamo te vjere u sebi, kako ćemo odgovoriti, ako On izgovara naše ime? Ako ne vidimo vjerom, sve postaje klimavo. Ako nemamo vjere, križ se ne može nositi. Ako smo s Bogom stalno u vezi i čvrsto vjerujemo u Njega, sve će biti rješeno. Jer, Božja ruka vodi svih i Njegova riječ je naše spasenje. Evanđelje se čita, a mi trebamo slušati i vidjeti, da je ono danas upućeno nama Služavkama. Što možemo dati, ako ne vjerujemo da smo obdareni? Bog nas s velikom ljubavlju gleda, a mi bismo isto tako s velikom ljubavlju trebali gledati sve oko sebe, posebno naše bližnje kako bi osjetili da su naši odnosi ispunjeni Božjoj dobrotom. Bog je dao svakome savjest.. Najbolje je reći, Bože evo me, neka mi bude po Riječi Tvojoj. Ako nam On, Krist, nije na prvom mjestu, onda ništa drugo ni nije na svom mjestu.

O. Jozo je stavio naglasak na sklad Isusove Riječi i naše. Ako ove riječi stoje usklađene, taj sklad se odražava na razne načine. On je kao višeglasna pjesma...

Na Euharistijskom slavlju kroz homiliju o. Jozo je govorio o korizmi i postu, te naglasio kako je post uvijek vezan uz žrtvu koja priprema gozbu, a naša žrtva se očituje u služenju bližnjima.

Na ovom susretu sudjelovale su sestre iz naše zajednice u Dubrovniku, iz Mandaljene i s.Leticija iz zajednice u Vrgorcu.
s. Magna Borovac

  Vijesti - Sve