Vjeronaučna olimpijada za osnovnu školu i natjecanje iz vjeronauka za srednju školu

Vjeronaučna olimpijada za osnovnu školu i natjecanje iz vjeronauka za srednju školu

Utorak, 21. 2. 2012.

ZMIJAVCI: U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i nadbiskupijskog (županijskog) povjerenstva za provedbu natjecanja iz vjeronauka, održana je 21. veljače 2012. godine u Osnovnoj školi Zmijavci u Zmijavcima nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada učenika osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka učenika srednjih škola, na temu „Grkokatolici“.


Od šezdeset osnovnoškolskih i trideset srednjoškolskih ekipa koje su prethodno sudjelovale na međuškolskim natjecanjima, nastup na nadbiskupijskom natjecanju izborilo je dvadeset ekipa osnovnih i dvanaest ekipa srednjih škola, kojima se pridružila i jedna ekipa srednjoškolaca iz Hvarske biskupije. Natjecanje je bilo priređeno u prigodno ukrašenoj športskoj dvorani, dupkom ispunjenom natjecateljima, njihovim mentorima, izvođačima i uzvanicima.

Program, kojeg je vodila učenica Iva Todorić, započeo je pozdravom Domovini u izvedbi školskog zbora pod ravnanjem s. Jasne Kasalo i prigodnom molitvom. Potom je sve prisutne pozdravila i zaželjela im dobrodošlicu gospođa Veselka Milas, ravnateljica Osnovne škole Zmijavci, istaknuvši posebno zadovoljstvo što se u njihovoj školi održava natjecanje iz vjeronauka za osnovnu i srednju školu na nadbiskupijskoj razini. U ime župe Zmijavci natjecateljima se pozdravnim riječima obratio župnik fra Frano Laco, a u ime cijelog Imotskog dekanata dekan fra Zoran Kutleša. Ilija Krišto, stručni savjetnik za prosvjetu pri Županijskom uredu za prosvjetu, kulturu i šport pozdravio je sve nazočne u ime Splitsko-dalmatinske županije, a splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uz pozdravne riječi istaknuo je važnost poznavanja različosti unutar Katoličke Crkve, osobito jedinstva u različitosti.

Mirjana Vučica, predsjednica nadbiskupijskog povjerenstva za srednju školu i članica državnog povjerenstva, pozdravila je sve nazočne u ime Katehetskog ureda i Županijskih povjerenstava te upoznala natjecatelje s pravilima i tijekom natjecanja.

Uslijedilo je natjecanje koje se sastojalo od tri dijela: pisanog testa, tombole i Isusova mili-junaka.

Prvo mjesto na nadbiskupijskom natjecanju iz vjeronauka učenika srednjih škola osvojila je Franjevačka klasična gimnazija iz Sinja sa 132,25 bodova, pod vodstvom vjeroučiteljice Silvije Vučković. Drugo mjesto osvojila je Nadbiskupijska klasična gimnazija don Frane Bulića iz Splita pod vodstvom vjeroučitelja s. Petre Šakić SMI i don Tomislava Bašića, treće mjesto II. gimnazija iz Splita pod vodstvom vjeroučiteljice s. Dolores Brkić SMI, četvrto mjesto Srednja škola Ivana Lucića iz Trogira pod vodstvom vjeroučiteljice Anite Vuletin i peto mjesto Gimnazija dr. Mate Ujevića iz Imotskoga pod vodstvom vjeroučitelja fra Jakova Udovičića i Josipa Domazeta.

Sve ekipe dobile su priznanje o sudjelovanju na nadbiskupijskom (županijskom) natjecanju, od strane Županije i Katehetskog ureda te prigodne darove od Škole domaćina. Vrijedne knjige, dar Splitsko-makarske nadbiskupije, učenicima i mentorima prvoplasiranih pet ekipa osnovnih i srednjih škola uručio je predstojnik Katehetskog ureda don Josip Periš, najavivši nagradni jednodnevni izlet u Zadar za prvih devet ekipa osnovnih i srednjih škola.

Nakon održanih nad/biskupijskih natjecanja iz vjeronauka za osnovnu i srednju školu u Republici Hrvatskoj, Državno povjerenstvo za provedbu natjecanja objavilo je ekipe iz pojedinih biskupija i nadbiskupija koje su se plasirale na državno natjecanje.

S ponosom i zadovoljstvom ističemo da će jedino Splitsko-makarska nadbiskupija, prema kriteriju izvrsnosti postignutih rezultata, biti zastupljena sa po dvije ekipe na državnom natjecanju koje će se održati od 26. do 28. ožujka ove godine u Križevcima.

Na državnoj vjeronaučnoj olimpijadi za osnovnu školu našu će Nadbiskupiju predstavljati Osnovna škola Zmijavci iz Zmijavaca i Osnovna škola Sućidar iz Splita.

Na državnom natjecanju iz vjeronauka za srednju školu našu će Nadbiskupiju predstavljati Franjevačka klasična gimnazija iz Sinja i Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ iz Splita.

Najiskrenije čestitamo i želimo puno uspjeha našim ekipama na državnom natjecanju.

  Vijesti - Sve