Krašić na hodočašću u Svetoj zemlji

Krašić na hodočašću u Svetoj zemlji

Četvrtak, 18. 10. 2018.

U srijedu, 10. listopada 2018. 36 hodočasnika iz Župe Krašić sa vlč. Ivanom Vučakom i s. Katarinom Penić- Sirak otputilo se u Svetu Zemlju zahvaliti dragom Bogu na svetim mjestima, na tome što Župa ima već punih 20 godina blaženog Alojzija, a posebna nakana je bila za njegovu kanonizaciju. Prije samog polaska na aerodrom u župnoj Crkvi u Krašiću biskup u miru mons. Juraj Jezerinac  blagoslovio je  hodočasnike i zaželio im sretan put. U zračnoj luci smo se okupili zajedno s hodočasnicima iz Draškovca te krenuli put Isusove domovine. 


Prvog dana razgledali smo Betlehem, grad Isusovog rođenja. Svetu misu u crkvi Isusova rođenja imao je župnik iz Krašića vlč. Ivan Vučak koji je misu posvetio za Družbu Sestara Služavki Malog Isusa, za sve Prijatelje Malog Isusa te za sve njihove nakane. Nakon toga je slijedio razgled Špilje sv. Jeronima, Pastirskih polja, Mliječne špilje, Ein Karema, mjesta rođenja Ivana Krstitelja.  

Sljedeći dan slijedio je odlazak na Maslinsku goru- mjesto Isusove smrtne tjeskobe, kapele Uzašašća, samostan i crkva Oče naš, crkva Dominus Flevit - Isusov plač nad Jeruzalemom, Getsmanski vrt s bazilikom Muke Gospodinove, Sveta misa, Pećina izdaje, Betsheda, ulazak u baziliku Isusova groba. Dan je završio moljenjem križnog puta hodajući putem kojim je prošao Isus. 

Četvrti dan ovog prekrasnog hodočašća započeo je odlaskom do Jeruzalema. Slijedio je razgled Sionske gore, Dvorane posljednje večere, Davidova groba, Crkve Usnuća Marijina, Crkve in Galicantu - mjesto gdje je Petar zatajio Isusa. Na kraju dana slijedila je sveta misa te povratak u hotel. 

Nedjelju, dan Gospodnji započeli smo vožnjom do Betanije, mjesta Isusovih prijatelja, Marije, Marte i Lazara. Lazarov grob. Odlazak na rijeku Jordan gdje je bila obnova krsnih obećanja na rijeci gdje se krstio Isus. Nakon toga je slijedila Sveta misa. Nakon svete mise slijedio je odlazak na Mrtvo more i kupanje u Mrtvom moru.  Prije povratka u hotel posjetili smo Qumran.  Sljedećeg dana posjetili smo Jaffu, crkvu Sv. Petra, Haifu, Brdo Karmel, Stela Maris. Nastavak vožnje do Nazareta, grada gdje je Isus živio. Sveta misa. Posjet bazilici Navještenja, crkvi Sv. Josipa i crkvi Marijina izvora. 

Sedmog dana hodočašća otputili smo se do Gore Blaženstva gdje je Isus na sažeti način izrekao bit evanđelja. Na prekrasnom brežuljku u crkvi na gori Blaženstva slavili smo Svetu misu. Zatim je slijedila vožnja Galilejskim jezerom i prisjećanje na oluju koju je Isus smirio. Vožnja na brodu bila je popraćena pjesmom i plesom.  U crkvi Petrova primata sjetili smo se Isusovih riječi „ Ti si Petar stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju…“ Odlazak do Tabghe gdje je Isus čudesno umnožio kruh i ribe i nahranio pet tisuća ljudi. Bili smo tog dana i u Kafarnaumu gdje je Isus išao u sinagogu i u njoj čitao. Zatim je slijedio uspon taksijima na brdo Preobraženja - Tabor. Posljednjeg hodočasničkog dana posjetili smo Kanu Galilejsku u kojoj je 10 bračnih parova za vrijeme Svete mise obnovilo svoje bračne zavjete. Nakon toga je slijedio transfer na aerodrom Ben Gurion i povratni let za Zagreb. U Lijepu našu sletjeli smo 18.10. u večernjim satima s posebnim doživljajima, s radošću u srcu i osmijehom na licu.

Koračati mjestima Isusova djetinjstva, dodirivati zemlju koju je on dirao i volio, gledati „njegovim očima“ nebo koje je on gledao nešto je neusporedivo. Doći u Svetu Zemlju vraćanje je korijenima, upoznavanje vlastitog identiteta. Već nakon prvog dana čovjek shvati da je u tom ambijentu još lakše više zavoljeti svog Spasitelja i lakše razumjeti i doživjeti Njegove riječi i djela zapisana u evanđelju. (SMI)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve