„Krist, nada naša“

Petak, 5. 5. 2017.

Na susret hrvatske katoličke mladeži  koji se održao u Vukovaru 29. i 30. travnja 2017. godine krenula je grupa salezijanske mladeži kojoj sam se pridružila sa s. Marcelom Žolo i kandidaticama Tajanom Andrle i Petrom Samardžić. Na početku voditelj puta don Mirko Barbarić  zazvao je Božji blagoslov i zagovor Marije pomoćnice Kršćana te smo pomolivši se krenuli  prema Vukovaru. 


Zaustavili smo se u Novskoj gdje smo u crkvi sv. Luke slavili svetu misu, okrijepili se te nastavili put. Kratku pauzu imali smo u Osijeku gdje smo ručali i posjetili katedralu sv. Petra i Pavla. Zatim smo krenuli  prema Belom Manastiru, župi sv. Martina gdje su nas dočekali domaćini koji su nas primili u svoje domove. Navečer je u župnoj crkvi održan molitveni susret poslije kojeg je u obližnjoj dvorani slijedilo druženje uz igru s domaćinima i drugim grupama.

Nedjeljni program SHKM-a započeo je molitvom predstavnika mladih na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. Molitvu je predvodio predsjednik Odbora HBK za mlade zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Nakon molitve mladi su formirali procesiju na čelu koje je bio Križ SHKM-a te smo se, uz molitvu slavnih otajstava krunice, uputili do Dvorca Eltz  gdje je slavljena sveta misa koju je, u zajedništvu sa 30-takhrvatskih biskupa, predslavio nadbiskup đakovački i osječki i metropolit  dr Đuro Hranić. U homiliji Nadbiskup se uz riječi ohrabrenja, poticaja i razumijevanja približio stvarnosti života mladog Hrvata te ističe: ''Nema i ne može biti blagostanja i napretka ako nema vas koji ste spremni učiti, studirati, marljivo raditi, biti postojani u dobru, odustajati od veze, protekcije, mita i korupcije, od grešnih obrazaca ponašanja i prizemne logike ovoga svijeta i biti zdrava alternativa ovome svijetu.''

“Krist, nada naša” moto je desetog susreta hrvatske katoličke mladeži. Da iza ovog mota hrvatska mladež doista stoji, njih 30 000 dokazali su svojom neizmjernom radošću koju su dijelili i kroz cijeli poslijepodnevni program te sve do koncerta kojim je zaključen ovaj susret. U jutarnjim satima 1. svibnja pozdravili smo se s našim domaćinima, zahvalili Gospodinu na svemu što su učinili za nas. Kroz ova dva dana doista smo osjetili da njihova srca prelaze širinu Slavonije. Prije povratka u Split posjetili smo vukovarsku bolnicu i Memorijalno groblje i pomolili se za sve stradale u domovinskom ratu.

Naš povratak možemo kratko opisati riječima molitva i slavljenje, pjesma i druženje. Ispunjeni i obogaćeni ovim iskustvom, čak i malo  umorni, u kasnim večernjim satima vratili smo se u Split. Pozdravili smo se u nadi da ćemo  u ovako radosnom, a još brojnijem zajedništvu prisustvovati i na sljedećem susretu kojeg će domaćin biti zagrebačka nadbiskupija i Grad Zagreb. Do tada nastavljamo hod s Kristom, nadom našom, zahvalni za ovaj milošću ispunjen susret, za koji vjerujem da će svojim plodovima podizati ove naraštaje u Bogu vjerne i predane Hrvate.

S. Antonia Čobanov

  Vijesti - Sve