Križni put grada Splita

Križni put grada Splita

Petak, 27. 3. 2015.

U petak pred svetkovinu Cvjetnice, vjernici grada Splita obavili su pobožnost križnog puta. Ova pobožnost postala je tradicija, kojom se vjernici pripremaju za proslavu Cvjetnice. Križni put predvodio je splitsko-makarski nadbiskup msgr Marin Barišić. Vjernici su se sakupili pred crkvom sv. Frane, te ulicom do prve Vidilice krenuli prema Marjanu.


Otac Nadbiskup pozdravio je vjernike, izmolio uvodnu molitvu, te prvi preuzeo nošenje križa do prve postaje. Ove godine kada se slavi godina posvećenog života, redovnici i redovnice nosili su križ od postaje do postaje, predmoleći na određenoj postaji. Molio se križni put Pape Franje. Između postaja pjevale su se pobožne pjesme i molila krunica. Na ovu pobožnost, odazavo se veliki broj vjernika. Dirljivo je bilo gledati kolonu koja se polako penjala uz Marjan.

Naša sestre  bile su zadužene za jedanaestu postaju. Tekst je čitala s. Iva, a križ su nosile s. Eduarda i s. Mariangela. Ovoj pobožnosti nazočile su sestre iz naših zajednica u Splitu i Solinu.

Pobožnost je završila slavljenjem sv. Mise u svetištu Gospe žalosne na Marjanu. Pred sam početak sv. Mise molile su se molitve na određene nakane, koje je predmolila s. Zorka. Sv. Misu predslavio je nadbiskup msgr Marin Barišić sa nekoliko svećenika.U homiliji osrnuo  se na križ i patnju koju je Krist i Marija podnijeli za spasenje čovječanstva. Naši životi su u znaku križa, ali nas Krist ne ostavlja same, pomaže nam na našim životnim putovima.

Opis Križnog puta može se pročitati na stranici SLOBODNE DALMACIJE .

  Vijesti - Sve