Ljubav koja je srce darovala

Ljubav koja je srce darovala

Subota, 16. 6. 2018.

U subotu 02. lipnja, u Sutivan na otoku Braču došlo je 16 djevojaka iz Omiša, župe sv. Križa – Veli Varoš, te iz II. gimnazije iz Splita u pratnji svoje vjeroučiteljice s. Dolores Brkić. Veselo društvo razveselilo je sestre koje su nam otvorile vrata svog samostana i radosno nas primile. Ovaj duhovni susret, čija je tema bila „Lubav koja se srce darovala“, pripremile su s. Marina Mužinić, s. Kristina Španjić i s. Jelena Marević.


Susret smo započele razmišljajući o evanđeoskom tekstu Mt 11, 27 – 30, u kojem nas Isus poziva da dođemo k Njemu svi koji smo umorni i opterećeni, te da učimo od Njega. Tema i cilj susreta i razmišljanja jest podsvijestiti ljepotu odmora i predanja Bogu svih naših poteškoća koje s Njim rješavamo i kako se od Njega, koji je krotka i ponizna srca, moramo učiti koračati ovim svijetom i ljubiti svoje bližnje. Na temelju ovog evanđeoskog ulomka otkrivale smo i neke bitne činjenice koje govore o važnim koracima u našem duhovnom rastu.

Nakon kratkog odmora, bio je rad u grupama gdje se na osnovu evanđeoskog teksta razmišljalo o Isusovim riječima koje smo prenijele u sadašnji trenutak i našu svakodnevnicu.

Nakon zajedničkog promišljanja uputile smo se u kapelicu i sa sestrama molile srednji čas. Bilo je to jedno novo iskustvo zajedničke molitve.

Uslijedilo je zajedničko druženje, radost i smijeh za našim samostanskim obiteljskim stolom.

Kao rezime analize rada u grupama je i razmišljanja koje povezujemo sa našim današnjim životom izrečeno u zaključku jedne grupe:

„Danas u svijetu punom izazova i zapreka teško je pronaći pravi put koji nas vodi k Bogu. Isusova blizina nam nudi sigurnost, bezuvjetnu ljubav te istinsko razumijevanje koje nam samo Isus može pružiti. Izmorenima i opterećenima svakodnevnim problemima nudi utjehu i mir koji daje siguran pogled u budućnost koja ima svoj smisao u Kristu.“

Ispunjene pozitivnim mislima i pogledom na Krista koji na naše traženje uvijek daje odgovor bezuvjetne ljubavi, susret smo nastavile kreativnom radionicom i ukrašavanjem i izrađivanjem ogrlica koje će nas podsjećati na ovaj susret.

Nakon završenog rada uputile smo se u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje je bila prilika za ispovijed, a nakon toga smo imali Euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik don Jakša Rubinić koji nam je uputio i prigodnu propovijed.

Pred kraj susreta smo se u zajedništvu sa sestrama osvježile sladoledom i nakon zahvale i rastanka uputile na trajekt u Supetar.

Za ovaj lijepi susret koji je bio ispunjen Božjom Riječju i zajedničkom duhovnom rastu zahvaljujemo sestrama našeg samostana u Sutivanu na čelu sa kućnom predstojnicom s. Mariangelom Majić, PMI koji su nam omogućili prijevoz od trajekta i prema trajektu, kao i župniku don Jakši Rubiniću.

Nekoliko dojmova ovih mladih djevojaka:

„ Danas sam osjetila kao da sam se preporodila. Životno iskustvo koje neću zaboraviti….. Hvala vam na ovom predivnom iskustvu.“

„… Iskreno, ne znam zašto, ali ova duhovna obnova me ispunila i čak dala drugačiji pogled na ljude, te razmišljanje koliko je Bog prisutan u nama.“

„U današnjem danu smo se na lijep način usko povezale s Bogom. Govorile smo o Njegovim djelima, osobinama, dobroti i posebno o Njegovoj ljubavi. Naučile smo kako je život bez Boga prazan, te da nam je On potreban kako bi nas uputio na pravi put. On će nas u svakom trenutku primiti k sebi…“

„Danas sam naučila da je Isus uvijek uz nas i u najtežim trenutcima. On će nas uvijek primiti izmorene i dati nam odmor. Ali, trebamo imati otvoreno srce za Isusa….“

„…. Na drugačiji način sam učila o Bogu. … Naučila sam kako čitati i razumjeti Božju riječ…“

„Svidjela mi se opuštenost i ljubav koja je prevladavala. Opustiti misli na jedan dan i misliti isključivo na Njega je neprocjenjivo. On je razlog zašto smo se danas okupile i On je taj koji nam je to omogućio. Iskustvo koje će  mi ostati u pamćenju.“

I na samom kraju ovaj kratki prikaz završit ćemo molitvom Srcu Isusovu koje su napisale ove mlade djevojke u radu u grupama:

Hvala Ti Isuse što i nam se predao.

Hvala Ti što nam pružaš odmor i utjehu,

Što si nas naučio ljubiti i nikad ne odustajati.

Što si nam pružio toplinu i osjećaj sigurnosti.

Hvala Ti što si nas naučio vjerovati u nemoguće i ostvariti neostvarivo.

Naše krotko i ponizno srce će primiti Tvoj jaram

kao zahvalu za sva dobra što si nam dao

i za ono što nismo u mogućnosti prepoznati.

Amen.

s. J. M.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve