“Ljubav je jaka kao smrt”

“Ljubav je jaka kao smrt”

Utorak, 14. 2. 2017.

Obiteljsko savjetovalište Splitsko - makarske nadbiskupije kojeg vodi dr. Anita Strujić, također naša PMI-a i ured za pastoral obitelji, u župi Gospe od Pojišana organizirali su ovogodišnji Tjedan braka. Tema tjedna bila je:“ Muževi ljubite svoje žene kao i Krist Crkvu…“ (Ef.5,25). 


Ovom tjednu prethodio je svečano proslavljen Dan života 4. veljače kojem su isti organizatori a program se odvijao u velikoj dvorani splitskog Nadbiskupijskog sjemeništa. Svaku večer slavila se sveta Misa te nakon Euharistijskog slavlja održavala su se  tematska predavanja koja su ujedno bila duhovno - edukacijska. Prijatelji Malog Isusa iz ove župe cijeli tjedan od 5. do 12. veljače su redovito sudjelovali. Bio je to blagoslov i milost za njih i duhovna obnova, kao i cijelu župu i ostale vjernike grada Splita.

Održane su ove teme:

-Odgoj za budućnost; (predstavljanje knjige) Suzana i Ante Peran

-Otac u suvremenoj obitelji; don Tomislav Ćubelić

-Mladi i obitelj: bračni par Mihaljević

-Brak- temelj očinstva: prof. Mladen Klanac

-Brak – put do svetosti: prof. Nataša Bulić

-Stepinac i obitelj u  Crkvi danas; dr. don Jozo Delić

-Obitelj i palijativna skrb: dr. sc. Meri Matijaca

Svaki predavač darovao je izlaganjem dragocjeni sadržaj na svim razinama; obiteljskog i kršćanskog života , konkretnog svjedočenja vjere i ljubavi.

Posebno bih naglasila temu „ Brak –put do svetosti“ koju je održala prof Nataša Bulić te je predstavila roditelje sv. Male Terezije koji su prvi proglašeni bračni par u Katoličkoj Crkvi. Potvrda je to obiteljima, odnosno roditeljima kako se može rasti u svetosti na koju smo svi pozvani.  Osvrnula se na redovnički život i njihov privilegirani put u posvećenju po primjeru sv. Male Terezije i ostalih redovnica iz obitelji.

Na svjetski dan braka u nedjelju 12. veljače pod župnom sv. Misom 15 bračnih parova proslavili su svoje jubileje i obnovili bračne saveze. Među njima bila su tri para koji su naši vrijedni i uzorni Prijatelji Malog Isusa: Bračni par Vuković, Šitum i Ribičić. Tu su također bila i naša dva vrijedna para podupiratelji PMI-a: Ančić i Roić

Svečano Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup msgr. Marin Barišić. Između ostalog kroz nadahnutu, poučnu i ohrabrujuću propovijed, nadbiskup je kazao: „Ovaj Tjedan koji se u nadbiskupiji organizira već 8. godinu u nizu, priprema je za Nacionalni susret Hrvatskih katoličkih obitelji koji će biti u Solinu 2018. godine.

Završiti ću ovim citatom: „Kako lijep par čine dvoje vjernika koji dijele istu nadu, iste ideale, isti način življenja, isti stav služenja.“

s. Dolores Brkić

  Vijesti - Sve