Marija na Kamenitim vratima – sigurna vrata ka Kristu

Marija na Kamenitim vratima – sigurna vrata ka Kristu

Utorak, 31. 5. 2022.

Zadnji dan mjeseca svibnja, Marijinog mjeseca okupio je mnoštvo djece, mladih, obitelji, redovnika, redovnica, svećenika i biskupa na trgu ispred zagrebačke katedrale. Vjeran narod došao se pokloniti liku Gospe od Kamenitih vrata. Svečano euharistijsko slavlje u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem i brojnim drugim biskupima predvodio je pročelnik Kongregacije za kler nadbiskup Lazarus You Heung-sik koji je odavao dojam iznimne radosti i zahvalnosti za zajedništvo s hrvatskim narodom.

U svojoj propovijedi nadbiskup You Heung istaknuo je da Marijina religioznost nije statična, življena kao osobna utjeha ili kao bijeg od životnih poteškoća. Baš suprotno tomu: slušanje Božje riječi odmah ju potiče da iziđe iz kuće na životne putove, ususret rođakinji Elizabeti, a zatim i dalje: ususret životu i to – cijeloga života. Ona je sve do podnožja Križa bila učenica i hodočasnica! Stoga, od Marije učimo da nas vjera ne smije ukočiti i ukopati nas u našim sigurnostima, nego nas treba pokrenuti, promijeniti naš način postojanja, razmišljanja i djelovanja; treba nas učiniti osobama sposobnima hoditi u povijesti svakoga dana, razlučivati stvarnost i izabirati ono što je ispravno za nas i za naše bližnje. Poučen tim primjernom ni kršćanin ne može biti čovjek koji sve želi uravnotežiti; čovjek koji najprije odvaguje prednosti i opasnosti, a tek onda odlučuje napraviti korak prema drugima ili donijeti neku odluku. Upravo suprotno. Od Marije učimo da je vjera istinska kada nas upućuje na hod prema braći i sestrama te kada u srce unosi čežnju da ih se pohodi istom ljubavlju kojom je Bog pohodio i naš život.

Osim što je Gospa od Kamenitih vrata okupila veliko mnoštvo vjernika na euharistiji ispred potresom ranjene katedrale, isto je mnoštvo sudjelovalo u tradicionalnoj procesiji s Gospinim Likom Bakačevom ulicom, trgom bana Josipa Jelačića i Radićevom ulicom do uskog prolaza na kojem svakodnevno Marija bdije nad našim Gradom i prima vapaje svih koji navraćaju.

U molitvi, euharistijskom slavlju i procesiji sudjelovale su sestre iz Vrhovne uprave i Nove vesi.

s. Marta Vunak

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve