Marija – Majka i odgojiteljica

Marija – Majka i odgojiteljica

Petak, 15. 11. 2013.

U Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, 15. i 16. studenog 2013. god., održana je Katehetska jesenska škola za odgojitelje u vjeri u predškolskim ustanovama, na temu „Vjerodostojnost odgojitelja u vjeri u odgojno-obrazovnom procesu“. Pedagošku radionicu na temu „Marija – Majka i odgojiteljica“, održale su naše sestre iz Dječjeg vrtića Cvjetnjak.


Cilj predavanja i radionice bio je da odgojitelji u vjeri u Mariji prepoznaju uzor brižnosti, budnosti i pozornosti za potrebe onih kojima su poslani po svojoj profesiji. Polazište je bilo otkriti vlastite potencijale za slične oblike suradnje na osobnom i profesionalnom području života i djelovanja.

Predavanje je održano uz Power-Point prezentaciju s umjetničkim djelima, a sudionici su mogli vidjeti sve radove djece nastale na istom projektu i glazbenu izvedbu pjesme „Zdravo Marijo“.

Židovsko ime Mirjam u hrvatskom prijevodu Marija znači kraljevna, gospodarica, od Boga ljubljena, uzvišena. Po vjeri roditelja postaje suradnica Božja na ostvarenju Božjega plana u potpunom povjerenju u Boga. Bog je sebe u Mariju utkao, svu svoju ljubav za ljudski rod, a Mariju je otkao prema mjeri svoga Sina. Marija otkriva čovječanstvu lice Božjega Sina i odgaja ga u okviru ljudske egzistencije. U službi vratarice svoga srca otvorila je vrata raja čovječanstvu koja su Adam i Eva zatvorili svojim grijehom. Kao učiteljica otkrila je vrednote škole molitve u dubokoj povezanosti s Bogom. Svoje njegovateljske sposobnosti pokazuje kad preko svojega Sina vida naše rane koje su sastavni dio našega odrastanja, pomaže liječiti rane našega srca u ordinaciji Isusova srca. Svijetom prolazi kao hodočasnica koja ima pred sobom cilj – susret s Bogom po Isusu Kristu. Svojim pristankom pred anđelom dobiva časti majčinstva i postaje uzor svim majkama. Kao suputnik na životnom putu Marija je uzor brige i pomoći potrebnicima. Kao dobar domaćin pruža ljudima siguran smještaj i dom. Sve što je povezano s Marijom, povezano je i sa svakim od nas; njezin život postaje primjerom, uzorom, nadahnućem i snagom našega života.

Ponuđena pitanja sudionicima unutar grupa imala su cilj, na koji način gledajući u Mariji uzor brižnosti, primjenjujem vlastite potencijale u ulozi učiteljice, njegovateljice, pomoćnice, suputnice, putokaza, dobre mame na osobnom i profesionalnom području života.

Iskustva na temelju Marijinog života za nas su osnova za usklađivanje našeg života s njezinim  na dobrobit djece, roditelja, bližnjih i ustanove u kojoj radimo.

s. M. Petra Marjanović

  Vijesti - Sve