Misa u prigodi 175. obljetnice rođenja i krštenja sl. Božjeg Josipa Stadlera

Misa u prigodi 175. obljetnice rođenja i krštenja sl. Božjeg Josipa Stadlera

Nedelja, 28. 1. 2018.

U Slavonskom Brodu, 28. siječnja, svečanom svetom misom proslavljena je 175. obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, rođenog Brođanina.

Središnje misno slavlje u prigodi ovog velikog jubileja predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić, u Katehetskom centru Stadlerove rodne župe Gospe Brze Pomoći, s početkom u 10:30 sati. Euharistiji je, uz koncelebraciju 10-ak svećenika, nazočio veliki broj sestara Služavki Maloga Isusa, čiji je utemeljitelj sam Stadler te veliki broj vjernika.


U prigodnoj homiliji, mons. Hranić je napomenuo kako je ovo Stadlerova godina: uz 175 godina od njegova rođenja i krštenja, ujedno se obilježava i 150. obljetnica svećeničkog ređenja i 100. godišnjica njegove smrti. „To je za Đakovačko-osječku nadbiskupiju i za Stadlerov rodni grad Slavonski Brod od velikog značaja. Nažalost, vjernici malo znaju o životu i djelu Josipa Stadlera. Pitanje je koliko smo svjesni da je riječ o jedinom čovjeku s ovih prostora za kojega je pokrenut postupak za uzdizanje na čast oltara. Stoga moramo iskoristiti ovu Stadleorvu godinu kako bismo više promicali kult njegova života, djela i baštine koju nam je ostavio“, istaknuo je nadbiskup Hranić između ostalog, prenosi brodportal.hr.

Obilježavanje Stadlerove godine nastavlja se u sarajevskoj katedrali i u svim mjestima gdje je prisutna redovnička zajednica SMI. Jedan od najvećih prigodnih događaja bit će i svečano otvorenje i blagoslov Spomen-doma Josipa Stadlera u svibnju, u njegovom rodnom Slavonskom Brodu.

Preuzeto: KT

  Vijesti - Sve