Molba za pomoć obnove Generalne kuće sestara SMI u Zagrebu

Molba za pomoć obnove Generalne kuće sestara SMI u Zagrebu

Četvrtak, 23. 7. 2020.

Naš samostan sv. Josipa na adresi Naumovac 12 u Zagrebu, kuća je naše Vrhovne Uprave. To je Družbina glavna kuća u kojoj živi, radi i moli Vrhovna glavarica sa sestrama svoga vijeća. To je kuća u koju navraćaju svi Družbini prijatelji i potrebni. Tu se održavaju razni sastanci i vijećanja. To je kuća u kojoj su mnoge dane provele naše sestre ili njihova rodbina pogođeni bolešću i dugotrajnim liječenjem, a u vrijeme Domovinskog rata u izbjeglištvu. Tu su mnoge naše sestre, a ponekad kraće ili duže vrijeme provele i neke vanjske djevojke pohađajući studije. Tu je svakodnevno navraćala grupa siromaha i odsjela u našoj sjenici dobivši okrjepu tijela i duše.


Kuća je izgrađena 1736/37. godine kao isusovački ljetnikovac. Poslije ju je kupio gospodin Malin. Kuću je Ministarstvo kulture proglasilo kulturnim zaštićenim dobrom pod brojem 0696 i nazivom Villa Malin. Družba ju je kupila sedamdesetih godina prošlog stoljeća u jako zapuštenom stanju i obnovila prema svojim  mogućnostima.

 U ranim jutarnjim satima, 22. travnja 2020., na Gluhu nedjelju i za nedjelju neuobičajeno rano već u 6:00 sati naša se zajednica našla u kapelici na molitvi kad nas je zadesio snažan potres jakosti 5,5 po Richteru. Zajednica sestara Vrhovne uprave, jedna sestra studentica i jedna djevojka studentica bile su s nama. Kuća je u prvom naletu oštećena iznutra i izvana, popucale su cijevi od vode. U prizemlju su svi nosivi zidovi posebno u smjeru sjever-jug napuknuli dijagonalno u oba smjera.

 Očekujući svetu misu u 7:00 istrčale smo vani i silno prestrašene gledale i slušale kako nam se kuća ori, trese, lomi i cijepa. Odmah smo znale da je šteta velika a da smo mi doživjele čudo Božje, jer smo sve lako istrčale vani. Točno u 7:00 dogodio se još jedan snažni potres od 5 stupnjeva po Richteru, a poslije toga još nekoliko manjih. U strahu smo uletjele u kuću ponešto iznijeti. Počeo je i snijeg.

Poslije podne smo zvali ured za prijavu štete. Bilo nam je jasno da u kući ne možemo prespavati. Sutradan su izišli statičari koji su sve pregledali i rekli da kuća nije za stanovanje, dobili smo crvenu oznaku. Tražili smo kod Suradnica Krista Kralja da nas prime kod sebe, što su one velikodušno i učinile. Taj ponedjeljak poslije podne odnijele smo najnužnije stvari i smjestile se na sigurno i toplo.

Izmjestile smo kompletni arhiv, knjižnicu, tajništvo.

Stanje kuće je takvo da će zahtijevati dugotrajnu i sveobuhvatnu obnovu. Sve je to povezano s velikim financijskim troškovima. Ovim putem se obraćamo svim ljudima dobre volje da svojim doprinosom pomognu obnoviti nam naš samostan ili neko drugo rješenje za našu Generalnu kuću, kako bismo na slavu Božju nastavile svoj rad, život i apostolat.

Za sve vas koji se uključite i pomognete obećavamo svoje molitve. Zahvalne smo za svaki i najmanji dar.

 

Uplatiti možete na naziv:

DRUŽBA SESTARA SLUŽAVKI MALOG ISUSA, 

Naumovac 12  

10 000 Zagreb

 

PRIVREDNA BANKA ZAGREB

Račun broj:  HR17 2340 0091 1102 5241 7

OIB:  13106782579

SWIFT (BIC): PBZGHR2X

S naznakom Za obnovu samostana SMI Naumovac 12

Pripremile: Sestre SMI, Vrhovna uprava Družbe

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve