Molitveni hod za proglašenje blaženim sluge Božjega nadbiskupa Stadlera

Molitveni hod za proglašenje blaženim sluge Božjega nadbiskupa Stadlera

Subota, 25. 6. 2022.

Šesta postaja molitvenog hoda ususret 180. obljetnici spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, koja će biti proslavljena 24. siječnja iduće godine, bila je u petak, 24. lipnja 2022. godine, u Župi sv. Leopolda Mandića u naselju Mikrorajon u Slavonskom Brodu. Misno slavlje predvodio je župnik vlč. Robert Farkaš.

Na misi kao i na pobožnosti Srcu Isusovu, koja je prethodila misnome slavlju, uz domaće župljane sudjelovale su Stadlerove duhovne kćeri  Služavke Maloga Isusa, koje  djeluju u svom samostanu u Brodskom Vinogorju: s. M. Pavka Dujmović, kućna poglavarica, s. M. Kristina Adžamić, s M. Vitomira Bagić, s. M. Doloroza Dadić, s. M. Hermina Lozančić.
Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor predvođen prof. Kristinom Udovičić.
Predstavljajući poslije mise život i djelo sluge Božjega Josipa Stadlera, utemeljitelja svoje družbe Služavki Maloga Isusa s. M. Kristina Adžamić je naglasila kako tim molitvenim hodom žele osvježiti spomen na toga duhovnog velikana sveta života, koji je rođen i kršten 24. siječnja 1843. godine u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu u obitelji Marije i Đure Stadler, za svećenika zaređen 1868. godine, bio prvi Vrhbosanski nadbiskup u Sarajevu,  a na blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 1918., napustio  ovaj svijet i prešao u Kraljevstvo nebeskog Oca, ostavivši iza sebe djela koja i danas  govore o njemu kao duhovnom velikanu hrvatske povijesti, približiti vjernicima njega kao budućeg blaženika i svetca.
Kako je molitveni hod u mjesecu lipnju, ove godine, bio na blagdan Srca Isusova s. Kristina je navela neke od Stadlerovih poticaja na ljubav prema Isusu i pobožnost Presvetom Srcu Isusovu koje mogu pomoći vjernicima da istinski nauče ljubiti Gospodina Isusa.
Tako je istaknula Stadlerov poticaj na gorljivu moltvu Isusu da nam pomogne da ga što više ljubimo, na način da svakog prvoga petka u mjesecu izmolimo propisane molitve  i štujemo blagdan Presvetog Srca Isusova, te se pobrinemo da svaka kuća i svako selo na javnom mjestu imaju raspelo. Također je dodala kako je Stadler poučavao vjernike da pod svetom misom i pod pričesti misle na muku i smrt Isusovu, te brane Isusovu čast kada je netko napadne.
Pojasnila je kako je Stadler bio veliki štovatelj Srca Isusova o čemu svjedoči njegova prva i nastupna poslanica kao vrhbosanskog nadbiskupa od 15. siječnja 1882. s naslovom 'Pod zastavom Srca Isusova, koja očituje njegovu veliku ljubav i pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu',  kojom je cijelu Vrhbosansku nadbiskupiju posvetio Presvetom Srcu Isusovu, njegovom glavnom čuvaru i patronu, a Isusovu Majku Mariju bez grijeha začetu istovremeno proglašuje čuvaricom i patronom Vrhbosanske nadbiskupije.
Dodala je kako Stadler i u drugim svojim poslanicama potiče na tu pobožnost i naglašava važnost ustrajnosti u njoj.
Naglasivši kako sestre SMI svakodnevno mole za Stadleorovo proglašenje blaženim vjernicima je podijelila sličice s kratkim Stadleorvim životopisom i molitvom koju su zajedno molili za njegovo proglašenje blaženim. Vjernike je pozvala da im se pridruže i molitvom prate, na idućoj molitvenoj postaji, koja će 24. srpnja biti u brodskoj Župi sv. Dominika Savia na Koloniji.
Župnik Farkaš zahvalio je Stadlerovim duhovnim kćerima, koje su prvi puta hodočastile u njegovu župu, i približile život i djelo svoga utemeljitelja. Vjernike je pozvao da ustraju u molitvi za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim, te budu ponosni na sina svoga grada koji je, kako je naglasio, bio veliki borac za hrvatski narod, Katoličku crkvu i vjernike u Bosni i Hercegovini.          
B. Lukačević
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve