Molitveno rekreativni dan za srednjoškolce i studente

Molitveno rekreativni dan za srednjoškolce i studente

Utorak, 20. 8. 2013.

Sestre  Služavke  Maloga  Isusa organizirale su u utorak, 20. kolovoza 2013., u Kući Naviještenja u Gromiljaku molitveno rekreativni dan za srednjoškolce i studente, koji se odvijao pod motom: "Vjera je dragocjeno blago". Voditelji programa bili su don Ivo Šutalo, župnik iz Studenaca i poznati kateheta za mlade (Mostarsko-trebinjska biskupija), animatori-Prijatelji Maloga Isusa, te sestre Služavke Maloga Isusa. Na duhovnoj obnovi je sudjelovalo preko 40 mladi kako iz župe Gromiljak tako i iz okolnih župa. 


Program je započeo u 9,30 okupljanjem mladih, koji se prije podne odvijao kroz međusobno upoznavanju i različite zabavne igre, što su ih  animirali i predvodili animatori, Prijatelji Maloga Isusa. U podne je uslijedila sveta Misa koju je predvodio don Ivo Šutalo, a koju su uzveličali skladnim pjevanjem zbor župe Gromiljak Vis Imakulata, pod ravnanjem s. Marinele Zeko. U svojoj propovijedi don Ivo je istaknuo da se još uvijek nalazimo u Godini vjere i da se trebamo odlučiti za neku pozitivnu promjenu u svome životu. Upravo u ovoj darovanoj Godini vjere potrebno je da svatko od nas uvidi što nas to sprječava da budemo bolji kršćani te da radimo na sebi i pobijedimo tu prepreku. Ne moramo donijeti mnogo odluka koje na kraju nećemo niti ispuniti, dovoljno je donijeti jednu odluku  i pokušati je izvršiti, naglasio je don Ivo. Kao primjer iznio nam je plemeniti savjet jedne starice koja je svom župniku rekla:  „Boga moli i sve voli“. 

Nakon svete Mise uslijedio je ručak i poslijepodnevni program koji se odvijao u dvije etape. U 14 sati don Ivo nam je održao izvrsno predavanje na temu: Praznovjerje - vjera u prazno. Ovaj fenomen je star koliko i čovjek i to se održalo se sve do današnjih dana. U praznovjerje spada vjerovanje u horoskop, u gatanje, u simbole koji donose sreću (ključ, slon, djetelina s četiri lista) i u simbole koji donose nesreću (crna mačka, razbijeno ogledalo).... Vjerom u navedeno mi odbacujemo Boga i time Ga smatramo nemoćnim nad tim znacima i predviđanjima. 

Kršćani smo, rekao je don Ivo,  i znamo da je naš Bog svemoćan, da nas voli i želi nam samo dobro. Stoga Ga trebamo staviti na prvo mjesto i sve će ostalo doći na svoje mjesto. Kao prvo i najbitnije mi svoga Boga trebamo nositi u srcu i tek tada ćemo biti istinski sretni. Tada nam više neće trebati nikakvi simboli koji tobože donose sreću, nego ćemo se uz molitvu moći osjećati sigurnima i neće nam trebati nikakav horoskop ni gatanje. Predavač je jako preporučio  da mi, mladi kršćani, trebamo nositi kršćanske simbole, posebno križ i po kršćanskim vrlinama trebamo biti prepoznatljivi. Prije svega trebamo očitovat svoju vjeru i ljubav dobrom Bogu kroz sakramente, pohađanje nedjeljne svete Mise, doličnim ponašanjem i djelotvornom ljubavlju prema siromašnima i osamljenima starcima i staricama. Loše i nedolično ponašanje ne smije se nikad očitovat u našem kršćanskom životu. Nakon predavanja otvorena je rasprava na izloženu temu, kada smo imali priliku pitati sve što nas zanima. Zaista smo oduševljeni načinom na koji nam je predavač uputio poticajne riječi i mislim da nitko nije ostao ravnodušan.

Nakon zajedničkog fotografiranja uslijedile su ponovno rekreativne igre i time je susret završio. Zahvalni smo Bogu za ovaj molitveno-rekreativni dan, prožet radošću, molitvom, prijateljstvima, predivnim riječima i savjetima koje ćemo zasigurno u srcu čuvati i sačuvati.

Sanja Bakula

  Vijesti - Sve