Sestre Služavke Maloga Isusa proslavile 25. obljetnicu redovničkih zavjeta

Sestre Služavke Maloga Isusa proslavile 25. obljetnicu redovničkih zavjeta

Nedelja, 25. 8. 2013.

Vrhovna uprava Družbe sestara Služavki Maloga Isusa,  na čelu sa časnom Majkom s. M. Radoslavom Radek, organizirala je na nivou Družbe susret za sestre koje su u zadnje tri godine slavile dvadesetpetu obljetnicu redovničkih zavjeta. Susret je održan u generalnoj kući, u Zagrebu, od 23. do 25. kolovoza 2013. 


U godini slavlja 170. obljetnice rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, program susreta sestara Jubilarki, odvijao se u pod geslom: „Moj korak na Stadlerovim putevima ...“. Sestre svečarice su tijekom susreta zahvalile Bogu za dar služenja Bogu u Crkvi kroz 25. godina svoga života i molile za potrebne milosti kako bi i dalje kroz život omiljele još više Malom Isusu služeći mu u Družbi. 

Tijekom ovog susreta, sestre jubilarke posjetile su važna mjesta u kojima je njihov Utemeljitelj sluga Božji Josip Stadler živio i školovao se, te gdje je djelovao kao profesor. 

Prvi dan susreta sestre su započele  jutarnjom molitvom u kućnoj kapelici generalne kuće i svečanim slavljem sv. mise koju je predslavio dr. Josip Baloban. Hodočasnički put kroz Zagreb započele su u zagrebačkoj katedrali molitvom na grobu blaženog kardinala Alojzija Stepinca.  Od prelijepe katedrale put ih je vodio do nadbiskupijskog sirotišta sv. Martina u Vlaškoj ulici gdje je Josip Stader 1859.g. došao kao šesnaestogodišnjak i ostao do kraja školske godine 1861. kada je prešao iz sirotišta u nadbiskupijsko sjemenište. Danas je to sirotište  Zagrebački teološki fakultet. Iz Vlaške ulice, preko Trga Bana Jelačića i pohoda Gospe Kamenitih vrata, sestre su nastavile  Stadlerovim putem do Gornjogradske gimnazije na Gornjem gradu (Trg Katarine Zrinske) koja je osnovana 1607. a u kojoj je Josip Stadler završio VI. i VII. razred više gimnazije. Tijekom svoga školovanja kroz tri godine (1859. do 1862) Josip Stadler je svakodnevno hodio tim putovima, zato za njegove sestre, te ulice i i građevine koje još i danas postoje, nisu samo ulice i zgrade prolaza, već ulice i zdanja koja i nakon 154. godine imaju svoju poruku. 

S Gornjeg grada preko Markova trga, nastavile su hodočasnički putu prema Frankopanskoj ulici. Posjetile su samostan sestara Milosrdnica i  crkvu sv. Vinka u kojoj je sluga Božji nadbiskup Josip Stadler nakon biskupskog ređenja, na Božić 1881.g. slavio svoju prvu pontifikalnu misu.  U toj crkvi sestre su otpjevale najdražu pjesmu svoga Utemeljitelja nadbiskupa Josipa Stadlera: O Isuse poljubljeni ..., izmolile molitvu za njegovo proglašenje blaženim i zadržale se u kratkoj molitvenoj tišini. Sestra Benedikta je u  ime sestara sv. Vinka dočekala sestre jubilarke na čelu s časnom Majkom Radoslavom Radek, pozdravila ih, i ukratko ih upoznala o njihovom djelovanju i radu, te o povijesti samostana i kapelice, te  ih provela kroz  dvorište samostana. 

Nakon kratkog predaha i ručka, sestre jubilarke pohodile su naše sestre u Provincijskoj kući u samostanu Antunovac - Nova Ves gdje nas je dočekala sa sestrama iz zajednice provincijska glavarica s. M. Katarina Penić - Sirak. Vrijeme zajedništva u srdačnom sestrinskom razgovoru brzo je prošlo. Bilo je lijepo vidjeti ih u razgovoru kojim su dijelile radosne uspomene na  Utemeljitelja, život sestara u Novoj Vesi, radosne trenutke iz kandidature pojedinih sestara sve do današnjih dana, i uspomena na zajedničke susrete ...

Drugi radostan susret bio je sa sestrama i novakinjama u samostanu Betlehem na Kraljevcu. Po dolasku u prekrasni i povijesni Kraljevec Družbe, sestre su se zadržale u molitvi u samostanskoj kapelici i pjesmom pozdravile nebesku Majku Mariju. Posjetile su svoje bolesne sestre i zadržale se u lijepom razgovoru s njima, a potom su u samostanskoj blagovaonici susrele se sa sestrama i novakinjama. Čestitku sestrama jubilarkama sestre novakinje izrazile su kratkim glazbenim programom kroz stihove pjesama posvećenih Družbi, Utemeljitelju i služenju Malom Isusu. Vrijeme je brzo prolazilo, a za naše jubilarke slijedilo je novo druženje u generalnoj kući s Utemeljiteljem Družbe slugom Božjim nadbiskupom Stadlerom.

Gospođa dr. A. Szabo kroz izlaganje na temu: „Bistrički hodočasnik nadbiskup Josip Stadler“ provela ih je maštom i duhom, hodočasničkim putem sluge Božjega nadbiskupa Stadlera od Sarajeva, Slavonskog Broda, Zagreba do Marije Bistrice i natrag do Sarajeva. Iz izlaganja dr. A. Szabo posebno izdvajam prikaz dočeka nadbiskupa Stadlera i njegovih kolega u Zlatar Bistrici koji su 17. rujna 1907.g. hodočašćem Bistričkoj Gospi zahvalili za 40. obljetnicu misništva. Na željezničkoj postaji Zlatar Bistrica dočekali su ih Zlatarčani i Bistričani sa zlatarskom glazbom i pozdravnim govorima vjernog puka i njihovog župnika, ... te svečana vožnja kočijama do Marije Bistrice, zatim svečana misa zahvalnica, ... Izlaganje  dr. A. Szabo dalo je novu svježinu i zanos duha sutrašnjem hodočašću sestara Jubilarki u Mariju Bistricu. 

25. kolovoza 2013. godine, sestre Jubilarke: s. M. Marinela Zeko, s. M. Ana Marija Kesten, s. M. Ljilja Marinčić, s. M. Mirjana Rojnica,  s. M. Anka Kristić,  s. M. Terezija Pervan i s. M. Kristina Adžamić  krenule su sa zagrebačkog željezničkog kolodvora poput svoga Utemeljitelja vlakom za Zlatar Bistricu. Bilo je to neobično ali sigurno za sestre lijepo i radosno putovanje. Stigavši vlakom do mjesta Zlatar Bistrice sestre jubilarke su nastavile uz molitvu i pohvale Majki Božjoj pješice put do bazilike Majke Božje Bistričke, kao pravi Marijni hodočasnici.  I ako ih je pratila kiša – nisu se dale smesti na putu hodočašća Gospi. Željele su poput svoga Utemeljitelja i na taj način zahvaliti Gospi za neizmjerne darove koje im je darivala kroz život služenja njenom Sinu. U duhu su bile s Ocem Utemeljiteljem u Bazilici Majke Božje u kojoj je on klečao, molio, i zahvaljivao Gospodinu i nebeskoj Majci,  a u 11.00 sati nazočile su na svečanoj nedjeljnoj sv. misi koju je predvodio biskup krčki, Mons. Valter Župan. To je bilo središnje slavlje njihove obljetnice i cilj hodočašća u Mariju Bistricu.

Kišni oblaci koji su se nadvili nad bistričkim svetištem nisu umanjili radost ovog događaja. Kapljice kiše pratile su ih i do Bistričkog Karmela gdje su se zadržale sa sestrama u razgovoru i molitvi.  Nakon posjete sestrama u Karmelu Vrhovna glavarica Družbe  s.  Radoslava željela je da sestre upoznaju njezin rodni kraj u Međimuruju u kojem ih je radosno dočekala njezina bliža  rodbina.  

Bližio se kraj i drugog slavljeničkog dana sestara jubilarki.  Put iz lijepog  Međimurja vodio ih je preko Čakovca i Varaždina sve do  Zagreba do Ksavera gdje je sjedište vrhovne uprave njihove Družbe. Po dolasku u generalnu kuću sestre jubilarke su u kapelici još jednom otpjevale pjesmu Majci Božjoj Bistričkoj i zahvalnom molitvom Bogu završile ovo prelijepo jubilarno hodočašće i sestrinski susret. 

Sestre jubilarke, zahvalile su svim sestrama Vrhovne uprave na čelu sa časnom Majkom s. M. Radoslavom Radek i sestrama Provincijalkama,  što su im organizirale i omogućile  radosni i nezaboravni susret. 

Sestrinsko zajedništvo sestara jubilarki urodilo je željom i nadom da će se  u skorom vremenu  ponovno susresti, i kao prave kćeri svoga oca, hoditi u nekom drugom mjestu stopama svoga Utemeljitelja i sluge Božjega Josipa Stadlera.

(am.kr)

  Vijesti - Sve