Na Haitiju proslavljen 130-ti rođendan Družbe sestara Služavki Maloga Isusa

Na Haitiju proslavljen 130-ti rođendan Družbe sestara Služavki Maloga Isusa

Četvrtak, 29. 10. 2020.

Dana 24. listopada naša Družba proslavila je blagdan sv. arkanđela Rafaela, zaštitnika Družbe i 130. rođendan. Radi pandemije koronavirusa slavlje ovog velikog rođendana je obilježeno samo unutar naših zajednica slavljem sv. Mise i druženjem kod obiteljskog stola.

S obzirom na situaciju oko pandemije i mi smo na Haitiju odlučile da rođendan proslavimo samo slavljem sv. Mise, te druženjem kod obiteljskog stola zajedno sa sestrama Kćeri Mudrosti kod kojih stanujemo i našim svećenicima iz župe. Kad su svećenici čuli da Družba slavi 130 rođendan rekli su da je to značajna obljetnica i da je svakako trebamo obilježiti s narodom. Oni su organizaciju oko slavlja preuzeli na sebe, te zajedno sa župljanima sve organizirali.  Svi su živjeli za to slavlje i u samo četiri dana nam priredili veliko slavlje.

Na sam dan osnutka Družbe slavljena je svečana sv. Misa koju je predslavio  vlč. Dunes Raymond, kapelan, uz koncelebraciju vlč. Boniface Senat, župnika. Misno slavlje je lijepim pjevanjem uzveličao zbor Prijatelji Isusa i Marije. A bilo je i onih koji su se pobrinuli da i Crkva bude svečano dekorirana. (Crkva ove župe je srušena u potresu, i nova je izgradnji. Trenutno se sv. Misa slavi u školskom dvorištu koje je natkriveno i prilagođeno za bogoslužje). Vlč. Dunes je lijepo propovijedao o ljubavi prema bratu čovjeku, prepoznavanju Krista u drugima – u potrebnima. Lijepo je povezao i našu karizmu sa evanđeljem nadodavši da smo mi, sestre Služavke Maloga Isusa, njima svima primjer ljubavi prema siromašnima. Posebno je naglasio da nesebičnim služenjem siromasima u Azilu i u župi drugima bivamo poticaj da i oni budu bliže onima koji više trpe. Na kraju sv. Mise s. Ana je u kratkim crtama predstavila našu Družbu, te se zahvalila župniku, kapelanima, sestrama  i vjernicima na njihovoj suradnji i pomoći koju nam pružaju u našem misijskom služenju. Nakon nje, vjernicima se obratio župnik vlč. Boniface koji je rekao da je posebno sretan da mi danas slavimo 130-ti rođendan Družbe u njihovoj župi Uznesenja BDM u Petit Goave i zaželio nam je da još puno rođendana proslavimo na Haitiju. Zahvalio se nama sestrama na odazivu da dođemo služiti siromahe u ovom mjestu. Naglasio je da je Azil od kuće u koju su ljudi nerado navraćali, sada postao oaza odmora, mira i spokoja jer smo ga mi sestre „preobrazile“ svojim nesebičnim služenjem. Nakon svečane sv. mise svim prisutnima podijelili smo sličice sa molitvom sv. Rafaelu i počastili ih bombonima.

Slavlje se nastavilo i u nedjelju. Ranu svetu misu u 6 sati predslavio je vlč. Boniface Senat, župnik. I pod ovom sv. Misom je molio za našu Družbu te progovorio o našem misijskom djelovanju u župi. Na kraju mise zamolio je s. Anu da i danas  okupljenim vjernicima na ovoj misi kaže nešto o našoj Družbi jer većina vjernika nije bila na jučerašnjoj svečanoj sv. Misi. Vjernici su sa puno zanimanja slušali o našoj Družbi i karizmi. Posebno su se obradovali i popratili pljeskom kad su čuli da je naša zajednica odlučila ostati u mjestu Petit Goave.  Župnik im je rekao da smo kupile teren i da ga sad ograđujemo. Preporučio je  župljanima da mole za nas sestre da nas prati  Božja Providnost kako bi što prije napravile svoju kuću te i dalje, u još većem broju, mogle pružati pomoć potrebitima.

Slavlje se ovog dana nastavilo oko obiteljskog stola u kući za siromahe koju ovdje nazivaju Azil. Vjernici su posebno ostali dirnuti kad su čuli da mi naše slavlje želimo slaviti sa siromasima u Azilu. To im je bilo nepojmljivo, ali su se radi toga još više uključili u organizaciju slavlja. Pripremili ukusne haićanske specijalitete, te puno toga posudili (suđe, stolove, stolnjake,  stolice, šator, pojačalo i mikrofone it. ). To nas je zaista ugodno iznenadilo.

U Haićana nema slavlja bez glazbe i pjesme. Za ovo su se pobrinuli mladi, članovi iz Pastorala Mladih. Oni su pripremili i izveli veseli program sa lijepim pjesmama i oduševili sve prisutne, a ponajviše naše siromahe koji su na tom slavlju prvi zaplesali. Nakon toga veselju nije bilo kraja. Siromasi su samo  ponavljali da ovo slavlje nikad neće zaboravit jer smo mi slavili zajedno sa njima i doveli u Azil  puno ljudi.

Sretne smo - Bogu i dobrim ljudima zahvalne - da smo mogle 130-ti rođendan naše Družbe proslaviti ovako lijepo bez da smo planirale. Nismo mogle ni sanjati o ovako lijepom slavlju, ali naši dobri i revni župski suradnici su se pobrinuli da ovaj dan bude nezaboravan za sve one koji su bili na ovom slavlju. Neka sve bude Bogu na slavu i neka Mali Isus još jače živi u srcima sviju nas.

s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve