Na starijima svijet opstaje a na mladima ostaje

Na starijima svijet opstaje a na mladima ostaje

Petak, 2. 10. 2015.

Međunarodni dan starijih ,1. listopada 2015. god. na poseban način obilježen je u mirovnom domu  „LOVRET“ u Splitu. Organizirana je svečana sv. Misa na kojoj su sudjelovali pokretni štićenici i oni u kolicima, a svi ostali su mogli pratiti preko razglasa u svojim sobama.


Nakon Mise bio je prigodni program  kroz  riječi, pjesme i ritmiku…što je na izuzetan način uveseljavalo štićenike ovog doma kojeg vode sestre Franjevke sa Lovreta. Misno slavlje kao i program svojim mladenačkim pjevanjem te biranim tekstovima uljepšali su mladi PMI-a iz Druge gimnazije –Split sa prof. Ivanom Bošnjakom i s. Dolores Brkić vjeroučiteljicom i voditeljicom PMI-a.

Uz starije osobe i njihovo zdrastveno osoblje te nas goste, nazočna je bila i provincijalka s. Leonka i dvije sestre franjevke iz Konga, jasno i direktorica s. Mirja Tabak. Sestre afrikanke  otpjevale su uz specifičnu afričku ritmiku dvije pjesme na opće oduševljenje svih. Osjećala se jedna lijepa atmosfera zajedništva ali i bez prepreka generacija. Ljubav gradi mostove!!!

Tada su nam pale na pamet riječi koje nam naša profesorica vjeronauka  s. Dolores, često naglasi učeći nas BITI života :

          „Koliko raja napraviš ljudima ovdje na zemlji, toliko ćeš raja uživati u prekogrobnom životu ,

            Koliko pakla napraviš ljudima ovdje na zemlji, toliko ćeš trpjeti u prekogrobnom životu.“

Cjelokupna poruka sa sv. Mise bila je: „Budimo istinski svjedoci Evandelja“- jer moguće su u svagdanu laskave riječi, lažne riječi, suvišne riječi “ riječi utješne prevare… „Sve je to isprazno, jer Isus nam je ostavio stopostotnu jednažbu: “što got ste učinili (i rekli ), jednom od moje najmanje braće (i svakom bližnjem), meni ste učinili.“ Sveti nas Pavao poziva, čuli smo kroz druženje i razgovor od sestara :“ Služite dragovoljno Bogu a ne ljudima .“ –Sestre koje su nesebične u radu bez proračunatosti i materijalističkog mentaliteta, koje ovdje rade  u domu i koje nas poučavaju  u školi vode nas k Isusu i pokazuju nam put. Dan nam je bio ispunjen  i naš mali dar od srca-naša pjesma, zrcalila je radošću na licima starijih.

Karmen Pagar

  Vijesti - Sve