S.M. Miljenka Grgić održala sestrama duhovne vježbe

S.M. Miljenka Grgić održala sestrama duhovne vježbe

Subota, 25. 7. 2015.

S. M. Miljenka Grgić, koja je 19. prosinca prošle godine obranila doktorsku disertaciju na Papinskom biblijskom institutu u Rimu, imala je svoj prvi javni nastup. Sestrama naše Provincije održala je duhovne vježbe u Livnu od 19. do 25. srpnja. 


Pred dvadesetak sestara dva puta dnevno trudila se uz pomoć Duha Svetoga disponirati nas  i oduševiti  za bolje upoznavanje Biblije i Božje zahvate u ljudskoj povijesti spasenja. Obogaćena znanjem i mladenačkim zanosom trudila se na nas prenijeti ljubav prema svakoj riječi Svetog pisma. Sadržaji su bili iz Starog kao i Novog zavjeta. Vrijeme koje smo proveli družeći se s likovima iz Svetog pisma bilo je dragocjeno. (Sadržaj nagovora po želji predavačice,  ovdje nije opširnije obrađen). Ipak jedna nama znana misao  nadovezana na misao sv. Pavla. - U Crkvi su svi jednako važni, svi smo mi udovi jednog Tijela, nema  manje važnih i više važnih. Sve službe su jednako važne, različite služe, a isti Bog. Važno je priznati da smo svi jednako važni, time prestaje  častohleplje, licemjerje, prezir. Nema precjenjivanja niti podcjenjivanja sebe - .

Naglasak zajedničke molitve bio je na pobožnijem moljenju psalama. Ono što u psalmima molimo, molitva je Crkve koja nas međusobno povezuje. Jedinstvo u molitvi, jedinstvo je i zajedništvo u svakodnevnom životu. Osobna molitva treba biti duboko proživljena. To je razgovor duše i Boga, te svakoj osobi Bog progovara na jedinstven način. Potrebno je imati vrijeme za osobnu molitvu i korisno ga upotrijebiti. Nedostaje nam vrijeme u kojem osluškujemo što nama Bog govori i koji su Njegovi planovi s nama. Upravo na tom osobnom odnosu s Bogom počiva duhovnost svake osobe. Premda smo svi (osim jedne) stariji od naše predavačice, upijali smo i uvažavali svaku njezinu misao, znajući da nam prenosi Božju poruku, da je upravo ta poruka nama upućena.

Ovim duhovnim vježbama nazočila  je i provincijska glavarica s. Anemarie, koja je kao i mi svi ostali bila aktivni slušatelj. Mogućnost pitanja bila je pisanim načinom. U tome smo bili dosta disciplinirani, pa je nismo previše opterećivali. Jednu večer s. Mirta imala je prezentaciju o Utemeljitelju i Družbi. Premda su nam činjenice koje je iznijela u prezentaciji PowerPointu poznate, ipak nam je ponavljanje predstavljalo određeno osvježenje i posvješćenje. O ocu utemeljitelji sluzi Božjem dr. Josipu Stadleru, nikad dosta riječi. On je naše nadahnuće i njegov život predstavlja nam predanost Bogu i Božji plan s našom Družbom.

Imali smo dosta vremena za osobnu molitvu, što je svaka od nas koristila kako je bolje znala i umjela. Svetu misu slavili smo svaki dan, a animacija pjevanja pripala je s. Dolores, koja je ujedno ukrašavala sakralni prostor svojim umjetničkim nadahnućem.

Duhovne vježbe bile su u tjednu kad se slavi sv. Ilija, kojeg još zovu "gromovnik". Mi smo imali priliku iskusiti tu riječ, jer je u jednom nevremenskom pohodu zemlji, grom prošetao u našoj neposrednoj blizini. Odabrao je jednu vrbu, prošetao po još dvjema, ostavljajući na njima duboki urez, znak svog posjeta.

Neka Duh Sveti izvede u nama svoje djelo, a s. Miljenku prati u njenom daljnjem radu, da mnogima pomogne u duhovnom rastu i sazrijevanju iščitavajući poruke Svetog pisma.

  Vijesti - Sve