125. obljetnica radosne brzojavke

125. obljetnica radosne brzojavke

Nedelja, 26. 7. 2015.

Poštovane sestre provincijalke, drage sestre,
novakinje, postulantice i kandidatice!

Upravo na današnji blagdan sv. Ane, 26. srpnja 1890. godine, dobri Bog pohodio je svoga vjernog slugu nadbiskupa Josipa Stadlera i obdario ga milošću za koju je kroz jedanaest mjeseci usrdno molio.

Kao zalog za ustrajnu molitvu primio je i više nego što je prosio. Molio je pomoć za kuću miljenicima Božjim, a Gospodin darova mu po svome naumu i „služavke siromaha“ koje će ih kroz dugu povijest posluživati.

Nije li se takovo što dogodilo i mladom Tobiji na putu u Rages Medijski?

Nije li ovo početno Božje djelo, put k danu utemeljenja Družbe, početak jednog novog puta u Crkvi pod zaštitom sv. arkanđela Rafaela?

Divne li Božje dobrote, ljubavi i milosrđa prema onima koji mu služe i koji mu se utječu ustrajna i velikodušna srca.

Drage sestre, svjedoci smo da je naša Družba kroz svoju povijest primala obilne milosti, zato danas na blagdan sv. Ane zahvalimo Gospodinu za čudesni njezin početak i njezin život kroz 125-to-godišnju povijest.

Dok vam čestitam sam blagdan, usrdno molim Gospodina da po zagovoru sv. Ane udjeli svima nama potrebne milosti kako bi pred licem Svevišnjega mogle biti dostojne primljenog nam dara.

Nastavimo naš radosni hod prema danu utemeljenja Družbe i po primjeru oca Utemeljitelja molimo usrdno svetu Anu da našoj dragoj Družbu izmoli novih duhovnih zvanja, novih članova koji će biti spremni nastaviti započeto Božje djelo.

U zahvalnosti srca dijelim sa svakom od vas našu veliku radost. Za vas moli i preporuča se u molitve, vaša u Malom Isusu i Mariji

s. M. Radoslava Radek,
vrhovna glavarica

U Zagrebu, 26. srpnja 2015. na blagdan sv. Ane


Iz kratke povijesti ženske nadbiskupske ubožnice i družbe služavaka malog Isusa u Sarajevu

“Čim se blagoslovila stolna crkva presv. Srca Isusova u Sarajevu, dne 14. i 15. rujna 1889. počelo se o tome misliti, kako bi se pobrinuli za bosansku žensku siromašnu djecu i kako bi se u tu svrhu osnovao zavod. Prošlo je deset mjeseci, i nije se moglo ništa učiniti. Jedanaesti mjesec, devet dana prije sv. Ane mjeseca srpnja 1890. počeše dva svećenika u Sarajevu devetnicu u čast sv. Ane s namjerom, da pomogne, neka bi se na dug dobilo šest hiljada forinti, da se uzmogne zasnovati i otvoriti zavod za uboge ženske.

Megjutim pisalo se u Brno na Cyrillo-Metodijsku Založnu, neka bi pozajmila šest hiljada forinti. I gle, na sam dan sv. Ane 1890. stiže brzojavka: Jest, primit ćete dne 6. kolovoza. Raus. Raus bješe predsjednik spomenute štedionice. To bješe početak kako nadbiskupske ubožnice, tako i družbe služavaka maloga Isusa u Sarajevu. Ta se brzojavka i danas čuva kao spomen ljubavi sv. Ane spram navedene ubožnice i družbe služavaka maloga Isusa.“

Nadbiskup Josip Stadler

Živio Mali Isus!

Preuzmite dokument:

  Brzojav - čestitka   (891.69 KB)
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve