Proslava sv. Ane u samostanu “Egiptu”

Proslava sv. Ane u samostanu “Egiptu”

Ponedjeljak, 27. 7. 2015.

Prije točno 125 godina nastali su duhovni početci naše drage Družbe. Svima nam je poznato da je naš otac Utemeljitelj zajedno s vlč. Venhudom molio devetnicu u čast sv. Ani kako bi dobio nešto materijalnih sredstava i ostvario svoju zamisao te pomogao nezbrinutim sirotama i nezbrinutoj dječici. I baš na zadnji dan devetnice stigao je taj radosni brzojav da je odobren novac koji mu je bio toliko potreban da bi ostvario to tako veliko djelo u Božjim očima.


Ove smo se godine, u čast svim tim događajima koji su se dogodili u našoj davnoj i dragoj povijesti, također utekli zagovoru sv. Ane moleći zahvalnu devetnicu. Kroz devet dana u molitvi smo se prisjetili i razmišljali o Stadlerovim namislima koje su ga, po nadahnučima Duha Svetoga, vodile ka osnivanju Družbe sestara Služavki Malog Isusa. A na sam dan sv. Ane svoju zahvalnost, ljubav i vjernost pokazali smo slavljenjem sv. Mise koju je predvodio mons. Pavo Jurišić, postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera. Mons. Pavo je u propovijedi istaknuo važnost obitelji i obiteljskog zajedništva te nam kao uzor i primjer postavio obitelj sv. Joakima i sv. Ane! Također nas je pozvao na molitvu za zaštitu obiteljskih vrednota, a osobito prava na život još nerođene djece.

Našu radost, zajedništvo i posebnu Utemeljiteljevu blizinu podijelile su i sestre iz samostana sv. Josipa i sv. Rafaela iz Viteza, te s. Marinela Zeko iz Maglaja koja je animirala i liturgijsko pjevanje pri sv. Misi.

Nakon duhovne okrijepe svoju radost preselili smo u našu blagovaonicu gdje smo u obiteljskom zajedništvu okrijepili i svoje tijelo. U opuštenom razgovoru sestre su dijelile svoje misli, svoje radosti i svoja iskustva. Na kraju objeda, provincijalka s. M. Admirata Lučić zahvalila je dragom Bogu, sv. Ani i dragoj Gospi na svim milosnim događajima koje smo proživjele do današnjeg dana. Tom prigodom prdala je zajednici sestara kopiju brzojava kojeg je časna majke poslala sa popratnim poticajnim tekstom, izrazivši zahvalnost za milosti koje su siromasi po Družbi SMI primili kroz stoljetnu povijest. Iostaknula je važnost rada msgr. Pave dr. Jurišića u vodstvu postulature našeg oca Utemeljitelja, zahvalivši mu za svu brigu i napore u ovoj važnoj službi. Sa zahvalnošću smo se sjetili brojnih sestara koje slave imendan i svoju zaštitnicu sv. Anu. Osobita zahvalnost upućena je Bogu i ocu Utemeljitelju što su nas obradovali jednim novim duhovnim zvanjem. Naime, Dragana Topić, naša prijeteljica i volonterka u SDE, izrazila je želju da služi Bogu u našoj zajednici, te je današnji dan i početak još jednog predanja Bogu. Dragana i njezina obitelj pridružili su se našem današnjem slavlju te s nama podijelili radost sv. Mise i zajedništvo kod obiteljskog stola. Zahvalne smo Gospodinu za sve što čini za nas, i ovo nam je samo dokaz da je Stadlerovo djelo zapravo Božje djelo i da smo mile u Božjim očima, stoga svim srcem kličemo hvala i slava Tebi Kriste koji živiš i kraljuješ u našim srcima u vjeke vjekova!

s. M. Sandra Kapetanović

  Vijesti - Sve