“Nauči nas dane naše brojiti da steknemo  srce” (Ps 90, 22)

“Nauči nas dane naše brojiti da steknemo srce” (Ps 90, 22)

Nedelja, 12. 2. 2023.

Spomendan Majke Božje Lurdske redovito se obilježava u Domu za stare i nemoćne u sklopu samostana Antunovac. Na taj dan štićenice Doma primaju blagoslov te sakrament bolesničkog pomazanja. Blažena Djevica Marija u Lourdesu je čudesnim zagovorom izliječila nebrojeno mnoštvo bolesnika i nevoljnika. Zato se njezin spomen slavi također kao Dan bolesnika.

Slaveći Dan bolesnika izražavamo ljubav i zahvalnost prema Bogu i Mariji, kao posrednici između neba i zemlje. Zahvaljujemo za dar života i svega doživljenog vjerujući da smo obdareni i malenim i velikim čudesima na našem životnom putovanju. Zahvaljujemo čak i za križeve; bolesti koje nas snalaze jer su nam darovane da budu sredstvo posvećenja Bogu.

U pripravi za proslavu Gospe Lurdske u Domu Antunovca ove godine održana su dva prigodna predavanja. Prvo predavanje održala je postulantica Marta Kovačević. Govorila je o svetoj Bernardici Soubirous; patnji, trpljenju i posvećenju njezina života. Duhovna oporuka ove velike svetice poslužila je kao primjer i poticaj gospođama da izreknu svoju vlastitu zahvalu ili svjedočanstvo.

Sljedećeg dana s. M. Snježana Bjelobrk obradila je temu "Mudrost". Bilo je to promišljanje o kreposti mudrosti te o vezi između starenja i zadobivanja mudrosti. S. Snježana približila je likove starca Šimuna i proročice Ane iz Lukina evanđelja objasnivši kako su oni zahvaljujući mudrosti mogli prepoznati da je dijete Isus obećani Mesija.

Slavlje Majke Božje Lurdske okrunjeno je u samostanskoj kapeli jutarnjom svetom misom koju je slavio župnik župe sv. Ivana Krstitelja na Novoj Vesi. Velečasni Ivan Lastovčić u propovijedi je istaknuo da bolest i starost ne smiju biti razlog da bi se bilo koga stavljalo na margine društva jer su svi kršćani pozvani na bratsku ljubav i milosrđe. Protumačio je dar ozdravljenja kao Božju poruku u kojoj nam izražava da je za Njega svatko vrijedan i važan.

 

Postulantica Marta Kovačević

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve