„Neka vam ne dodije činiti dobro“ (2 Sol 3, 13)

„Neka vam ne dodije činiti dobro“ (2 Sol 3, 13)

Nedelja, 23. 10. 2022.

Na blagdan sv. Ivana Pavla II 22. listopada 2022. godine, održan je susret animatora Društva Prijatelja Maloga Isusa ( DPMI-a) u pastoralnim prostorima svetišta Gospe od Pojišana u Splitu. Narav rada bio je edukativno –duhovni.


Započeli smo u crkvi pjesmom i molitvom koja je bila zajednička i osobna meditacija: Preispitivanje  vjernosti poslanju primljenu od Gospodina. Sagledavajući Statut DPMI -a on trajno usmjerava naš život i službu. Primjer Malog Isusa kojeg smo izabrali za svog prijatelja i zaštitnika potiče nas da živimo u poniznosti i jednostavnosti živeći Evanđelje u duhu sluge Božjeg Josipa Stadlera.

Nastavak radnog dijela u dvorani  vodila je pročelnica s. Dolores Brkić. Obećala nam je u pozivu da putujemo i u Betlehem pa nam je tijekom rada i razgovora objasnila. Postavila nam je pitanje bez žurbe za odgovorom: „Što ti znači pripadnost Društvu PMI-a ? Kakva je suradnja tebe kao animatorice i sestre ? Analizirali smo prošlogodišnji hodogram djelovanja koji se uvijek prilagođen situaciji mogao nadopunjati …Osvrnuli smo se na zajedničke susrete svakog 8. i 25. u mjesecu i svaki četvrtak na klanjanju, obilježavanje naših blagdana i zaštitnika, Stadlerova rođendana, nastavak karitativnih aktivnost…Idući sad u devetnici ili trodnevnici prema rođendanu Družbe, potaknuli smo kako obilježiti i proslaviti  zajedno sa sestrama. To se uvijek naglasi na sjednicama Vrhovne uprave Društva PMI-a i kapitulima sestara. Napravili smo plan djelovanja kroz predstojeću pastoralnu godinu i potvrdili moguća hodočašća, za animatore i za sve članove, koja su planirana ranije u svrhu duhovne obnove i zahvale Malom Isusu za djelovanje kroz 27 godina.  Novost je, najavljena škola Ikonografije i radionice u svrhu promicanja pobožnosti Djetetu Isusu. Na poseban način naglasili smo pripremu misijske izložbe i godišnjeg susreta Društva. Pročelnica je također napomenula da sa većim žarom ( bar prigodno) pjevamo himnu Društva PMI-a i Stadlerovo geslo „Imaj srce“ . Prošaptala se od jedne sudionice i misao ; Gdje je tvoje blago tu će ti biti i tvoje srce kad smo govorili o sudjelovanjima i nazočnostima…

Slušali smo , komentirali, predlagali , ali najviše bar nam se čini, dirnula nas je izreka s. Dolores: ČUVAJMO SE RAVNODUŠNOSTI ! Zbog toga  posustaju, ili kao pojedinci ili čitave skupine. Čudimo se što se po svijetu zatvaraju crkve te postaju namijenjene u restorane ili hotele…Zar mi to ne činimo u NAŠEM BETLEHEMU Društva ? Tjeramo Malog Isusa u štalu…i tražimo modernije načine koga ugostiti – naglašena je ova istinita metafora. Mali Isus je čudotvorno Dijete koji je iz štale i sa Križa spasio cijeli svijet.

Ne boj se malo stado ! „ neka vam ne dodije činiti dobro“. Mali Isus je prijatelj nad prijateljima . Svi veliki svetci na poseban način su ga štovali. Imamo ga prerušena u svakodnevim siromasima duha i tijela, u obitelji,  župi, zajednici, misijama…zaključila je na koncu pročelnica. Također nam je prenijela pozdrave i želje za blagoslov u radu od provincijske glavarice s. Terezije Pervan.

Rado smo podijelili iskustva i neke prijedloge , družili se uz ručak, nastojali bitno staviti na papir da prenesemo svima u skupini. Gvardijan samostana kapucina i svetišta fra Žarko Lučić, bio nam je pri ruci ako nam nešto treba za blagoslovljen rad ali i osvježenje. Marljive animatorice Zrinka Ančić i Ankica Kaćunić sa pročelnicom sve su predvidjele i bilo je primjereno zadatku. Bogu hvala  i svima koji promiču dobro.

 Ljubica Caktaš i Zrinka Ančić       

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve