Novicijatski izlet

Novicijatski izlet

Srijeda, 8. 5. 2019.

Po završetku ljetnoga semestra  2018./2019. god. Novicijatske škole pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji, u kojemu smo mi sestre novakinje imale priliku puno toga naučiti, spoznati i steći nova iskustva, družeći se međusobno sa drugim susestrama i njima povjerenim predavačima, sa velikim oduševljenjem smo iščekivale novicijatski izlet, koji je kao kruna svih zajedničkih druženja, novih stečenih spoznaja i iskustava. Novicijatski je izlet, kako kažu sestre novakinje prethodnih generacija, jedan od lijepših dana u novicijatu koji ostane jako dugo u sjećanju. 


Dana 8.svibnja 2019. mi sestre novakinje, postulantice i kandidatice različitih Družbi, sa svojim magistrama uputile smo se prema Sloveniji,  gdje nas je čekao obilazak najznačajnijih vjerskih objekata u toj zemlji i najpoznatijeg jezera Bled na tom području. Okupile smo se ujutro u 7:00h u Zagrebačkoj katedrali, gdje smo prisustvovale svetoj Euharistiji, koju smo svojim pjevanjem, sviranjem i čitanjem animirale. Odmah po završetku sv. Mise uputile smo se prema Sloveniji. 

Prvo mjesto koje smo posjetile bio je samostan kartuzijanaca u Pleterju. Tu nas je dočekao portir toga samostana koji nas je proveo kroz njihovu staru gotičku crkvu koja više nije u funkciji, ali je ostala vrlo značajna i kulturološki vrijedna. Potom smo se uputile prema dvorani, koja se nalazi u sklopu te čuvene crkve, te smo pogledali jedan zanimljivi film, koji je prikazivao povijesni razvoj kartuzijanskih samostana, način i svrhu njihovog života. U sklopu samostana nalazi se suvenirnica u kojoj su sestre imale priliku kupiti neke od njihovih proizvoda. 

Slijedeće mjesto koje smo posjetile nalazi se u Stični, u kojem je smješten samostan cistercita. U samostanu nas je dočekao prior p. Maksimilijan File koji nas je ukratko upoznao s nekim značajkama njihovog reda, te nas proveo kroz njihov samostan. Kako nije u praksi da posjetitelji provode vrijeme i druže se sa cistercitskim monasima, sestre novakinje i njihove magistre su imale posebnu milost da sudjeluju na molitvi šestoga časa koju su predmolili  gregorijanskim i koralnim pjevanjem  cisterciti. Nakon molitve srednjega časa prior p. Maksimilijan nas je lijepo ugostio i pozvao nas u blagavaonu na okrepu koju su pripremili za nas. U sklopu samostana imale smo priliku razgledati Muzej kršćanstva uz pratnju vodiča koji nam je sve tumačio. Na kraju su monasi svim prisutnim sestrama darovali svoj domaći jabučni ocat. 

Kako je naša novicijatska kolegica s.Zala iz Slovenije, njena zajednica Školskih sestara Franjevki iz Vodica, je iskoristila ovu priliku kako bi nas ugostila. Sestre su nas upoznale sa nekim značajkama i djelovanjima njihove zajednice na tom području, te su nas nakon obilaska počastile ukusnim kolačima. 

Oko 17:00h stigli smo na Bledsko jezero, gdje smo mogle uživati u prekrasnoj prirodi, šetnji, igrama i u posjeti crkve svetoga Martina. Poznata izreka kaže da sve što je lijepo kratko traje. Nakon što smo se proveselili, izigrali, prošetali po lijepim parkovima uz Bledsko jezero, obogaćene novim iskustvom i lijepim druženjem  uslijedio je povratak za Zagreb. Za vrijeme putovanja prema Sloveniji i nakon povratka iz Slovenije među sestrama je vladao duh radosti i sestrinstva. U autobusu smo pjevale pjesme na slavu Bogu, molile časoslov, krunicu Blažene Djevice Marije, te su po povratku neke od sestara novakinja dale svoje osobno svjedočanstvo poziva. Na lijep način su nam ispričale kako su osjetile Božji zov, te su nas njihove priče mogle obogatiti i dati nam još veći poticaj kako se Gospodinu isplati služiti nepodijeljena srca.

Ovaj prekrasan dan novicijatskoga izleta završile smo sa jednim, za nas mlade sestre, važnim zaključkom, a to je da smo jako potrebne našoj Crkvi kako bi bile znak nade i radosti te dokazale kako se isplati živjeti, voljeti i trpjeti poradi Krista. 

s. Tajana Andrle i s. Mihaela Martinović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve