Obilježen Stadlerov dan u Sarajevskoj katedrali

Obilježen Stadlerov dan u Sarajevskoj katedrali

Ponedjeljak, 10. 9. 2018.

U subotu, 8. rujna 2018. na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, obilježen je dan spomena na slugu Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera u sarajevskoj prvostolnici uz sudjelovanje vjernika sarajevskih župa, sestara Služavki Maloga Isusa iz Sarajeva i djece iz Stadlerovog dječjeg Egipta (SDE). Euharistijskom slavlju prethodila je molitvena priprava koju su animirale sestre i djeca iz SDE, moleći Radosna otajstva Gospine krunice uz poticajne misli i molitve nadbiskupa Stadlera o štovanju Blažene Djevice Marije, te Gospine litanije.


Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Mato Majić, katedralni župnik. Uvodeći u Misno slavlje blagdana rođenja BDM, župnik Majić je podsjetio da ovaj blagdan također pada na osmi dan u mjesecu kada se s osobitom ljubavlju i molitvenim žarom mole za blagopokojnog natpastira-nadbiskupa Stadlera za proglašenje blaženim i svetim. Misna čitanja pod Svetom misom, kao i liturgijsko pjevanje animirale su sestre i djeca iz SDE.

Župnik Majić u svojoj propovijedi osvrnuo se na misao sv. Pavla: „Znamo da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, koji su njegovom odlukom pozvani“. Zapitao je, „tko to od nas nije Božjom odlukom pozvan u ovaj svijet i u ova vremena?“ Ukazao je na potrebu da budu svjesni kako Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji su otvoreni za Božju riječ. Progovorio je o divnoj, čudesnoj i gotovo neponovljivoj suradnji Marije s Božjim promislom, Marijinu predanost u Božju volju, te Marijinu radost i vjeru. „Marija je dala izvor života - Isusa Spasitelja. Zato se danas okupljaju vjernici oko Marije i mole Mariju, da ih nauči živjeti s Bogom. Pozvani smo i poslani dovoditi ljude k Bogu kao Marija, da Boga upoznaju, zavole ga i da mu služe“, kazao je vlč. Mato. Naveo je i tri divna štovatelja Blažene Djevice Marija: Ivana Mariju Vianneyja koji je uvijek uza se imao kip Majke Božje; kardinala Alojzija Stepinca koji je uvijek molio pred Gospinom slikom. i nadbiskupa Josipa Stadlera koji je imao geslo: Prema Bogu imati srce djetinje, prema svima srce majčinsko, kao Marija, a prema sebi srce sudačko. Na kraju je zajedno sa svima izmolio poznatu molitvu Mariji: Pod obranu se tvoju utječemo…

Nakon popričesne molitve svi su se okupili oko groba sluge Božjega Stadlera u dnu katedrale te, pod vodstvom vlč. Mate, izmolili molitvu na nakanu proglašenja blaženim nadbiskupa Stadlera. (kta/ssmi)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve