Objavljena Papina poruka za Svjetski dan mira 2014.

Četvrtak, 12. 12. 2013.

Oružanim se sukobima, piše Papa, pridodaju manje vidljivi, ali zato ništa manje okrutni ratovi koji se vode na gospodarskom i financijskom polju s jednako tako razornim sredstvima kojima se uništavaju životi, obitelji i poduzeća.

Bez bratstva nije moguće graditi pravedno društvo i trajni mir, istaknuo je papa Franjo u svojoj prvoj poruci za Svjetski dan mira, koja je objavljena 12. prosinca. Tema poruke je "Bratstvo – temelj i put za mir". Papa u poruci upućuje usrdni apel da se oni koji siju nasilje i smrt odreknu oružja te denuncira korupciju i organizirani kriminal.


Odrecite se oružja i pođite ususret drugome s dijalogom, oproštenjem i pomirenjem kako biste gradili pravednost, povjerenje i nadu oko vas, poručuje Papa onima koji "svojim oružjem siju nasilje i smrt". Papa dodaje: "Ponovno otkrijte u onome kojeg smatrate neprijatelja kojeg treba ubiti svoga brata i zaustavite ruku". Sveti Otac poziva na "obraćenje srca" te upućuje snažni apel na "opće razoružanje, počevši od nuklearnog i kemijskog razoružanja".

Okosnica dokumenta je tema bratstva, "bitna dimenzija čovjeka", bez koje nije moguće graditi pravedan mir i čvrsti i trajni mir. Bratstvo koje nema pred očima jednog zajedničkog Oca, kao svoj posljednji temelj, neće opstati jer pravo bratstvo pretpostavlja i zahtijeva "transcendentalno očinstvo". Korijen bratstva je sadržan u Božjem očinstvu, očinstvu koje rađa bratstvo i koje preobražava naš život. Tome "pozivu" na bratstvo danas se često suprotstavlja "globalizacija ravnodušnosti" u kojoj se polako navikavamo na trpljenje drugoga i zatvaramo u same sebe. Oružanim se sukobima, piše nadalje Papa, pridodaju manje vidljivi, ali zato ništa manje okrutni ratovi koji se vode na ekonomskom i financijskom polju s jednako tako razornim sredstvima kojima se uništavaju životi, obitelji i poduzeća.

Papa se osvrće i na trenutačnu gospodarsko-financijsku krizu te njezin uzrok vidi u postupnom udaljavanju čovjeka od Boga i bližnjega, u pohlepi za materijalnim dobrima i osiromašenju odnosa među osobama i u zajednici.

Papa ističe da nizanje gospodarskih kriza jedne za drugom mora dovesti do toga da se preispitaju modeli gospodarskog razvoja i do promjena u načinu života. Štoviše, sadašnja kriza može biti zgodna prigoda da se ljudi vrate krepostima mudrosti, umjerenosti, pravednosti i jakosti.

Papa snažno denuncira korupciju i organizirani kriminal. Politička zajednica, upozorava Papa, mora djelovati na transparentan i odgovoran način da bi stvorila mir u društvu. Građani se moraju osjetiti predstavljenima od javnih vlasti u poštovanju njihove slobode. U protivnom se u odnosu između građanina i institucija javljaju jednostrani interesi koji nagrđuju taj odnos, što pogoduje stvaranju trajnog ozračja sukoba. Na kraju poruke Papa poziva na očuvanje prirode te upućuje apel protiv "sablazni" gladi u svijetu. Neka se prirodna dobra koriste tako da nitko ne gladuje, poručuje Papa u poruci koju je potpisao 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM. (ika)

  Vijesti - Sve