Održan humanitarni koncert i prodajna izložba za djecu Stadlerovog dječjeg “Egipta”

Održan humanitarni koncert i prodajna izložba za djecu Stadlerovog dječjeg “Egipta”

Petak, 26. 11. 2021.

U petak uvečer, 26. studenog 2021. godine, u crkvi „Imena Marijina“ na Gromiljaku održan je humanitarni koncert za djecu i mlade Stadlerovog dječjeg "Egipta" u Sarajevu. Nakon koncerta uzvanici su se uputili u obližnji Duhovni Centar sestara Služavki Maloga Isusa „Kuću Navještenja“ na Gromiljaku gdje je upriličena prodajna izložba dječjih radova, sestrinskih kolačića i rukotvorina Društva Prijatelja Malog Isusa (PMI). Geslo ovogodišnjeg humanitarnog koncerta i prodajne izložbe bio je „Imaj srce…“. Organizatori su bili sestre Služavke Maloga Isusa i PMI, a upriličeno je o 140. obljetnici imenovanja sluge Božjega Josipa Stadlera Vrhbosanskim nadbiskupom i njegovog dolaska u Bosnu.

Na početku koncerta voditelj programa vlč. Ivan Dragičević, župnik župe Gospe Žalosne u Čardaku, pozdravio je sve nazočne koji su svojim dolaskom na humanitarni koncert i prodajnu izložbu pokazali ljubav prema djeci i mladima Stadlerovog dječjeg Egipta. Progovorio je zatim o sluzi Božjem nadbiskupu Josipu Stadleru, čiju 140. obljetnicu imenovanja Vrhbosanskim nadbiskupom i dolaska u Bosnu slavimo, te je između ostaloga kazao: „Putujući za Sarajevo kako bi preuzeo svoju biskupsku službu i brigu za povjereni mu narod, nadbiskup Josip Stadler je 13. siječnja 1882.g. preko Busovače i Brestvskog po žestokoj studeni prošao i ovim krajem.  Na mostu kod fojničke rijeke dočekao ga je i pozdravio fra Grga Martić s narodom iz Kreševa, Fojnice, Gromiljaka i obližnjih sela. Nakon dugog i hladnog putovanja na konjskim kolima, prenoćište su mu pripremili oci franjevci u župnoj kući u Kiseljaku, odakle je se sutra dan zaputio prema Sarajevu. Upravo ova povijesna činjenica koja se zbila prije 140 godina povezuje nas večeras i s dubokim poštovanjem dozivamo si u sjećanje nailazak Josipa Stadlera ovim krajem. Njegov duh, njegova ljubav i molitva ujedinila nas je večeras ovdje u župnoj crkvi Imena Marijina. I nama svima poručuje sl. Božji Josip Stadler: Brate i sestro, mladiću i djevojko, dijete: Imaj srce…

'Imaj srce djetinje prema Bogu,

srce majčinsko prema bližnjemu,

srce sudačko prema samome sebi.'“ kazao je vlč. Dragičević.

Nakon vlč. Dragičevića zaželjela je svima dobrodošlicu provincijska glavarica sestara Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije s. M. Ana Marija Kesten koja je izrazila radost da se toliki broj sudionika i prijatelja djece i mladih Stadlerovog dječjeg Egipta okupilo oko Majke Marije u Gromiljaku. Uputila je svoju zahvalnost župniku župe Gromiljak vlč. Iliji Karloviću, te pozdrav i dobrodošlicu svim svećenicima, redovnicima, redovnicama, Prijateljima Maloga Isusa i svima nazočnima. Ispripovjedila je zatim zgodu iz života sluge Božjega nadbiskupa Stadlera, kada su u zimskom periodu djeca bila bosa, a on nije imao ni novčića. Zamolio je s. Berhmanu da s djecom usrdno moli za providnost, koja ni u ovoj zgodi nije izostala. Iznenada se pojavila gospođa koju je neki tajanstveni glas potaknuo da učini nešto za djecu „Egipta“. Provincijska je glavarica kazala kako vjeruje da smo se i ove večeri okupili kako bi podržali nekoga na životnom putu, te dodala: „Darujmo večeras svoju ljubav, svoju pjesmu i dar srca za djecu i mlade koja žele naučiti mnogo. I oni se raduju životu i žele učiti, studirati, ostvariti svoje snove. Pomozimo im rasti u vjeri, ljubavi i nadi.“ Na koncu je zahvalila svima za darovano vrijeme, ljubav i žrtvu. Posebnu zahvalu uputila je voditelju programa vlč. Ivanu Dragičeviću, župniku župe Gospe Žalosne u Čardaku, te ga zamolila da nastavi voditi ovaj program.

Budući da je otpravniku poslova Apostolske Nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco došao dok su najmlađi izvodili prvu pjesmu, pozdrav i dobrodošlicu uputio mu je voditelj programa vlč. Dragičević.

Uslijedio je zatim niz pjesama i izvođača ovogodišnjeg humanitarnog koncerta. Koncert je otvorio Dječji zbor Imena Marijina sa Gromiljaka, pod vodstvom s. M. Jelene Jovanović, s pjesmom „Isus ujutro“. Uslijedile su zatim dvije pjesme framaškog Benda Profetes iz Kiseljaka koji su nastupili s pjesmama „Nek slavljen bude Bog“  i „Kao košuta“. Slijedile su zatim dvije skladbe na violini „Komarovsky-ples“ i „Romansa“ od ruske skladateljice Nataliye Baklanove. Skladbe je izvela Marija Magdalena Marković, učenica 6. razreda osnovne glazbene škole „Katarina Kosača-Kotromanić“ iz Žepča. Nastupio je potom zbor mladih župe Presvetog Srca Isusova iz Prozora, pod vodstvom s. M. Marinele Zeko. Oni su nastupili s pjesmama „Isuse, daj nam milost“ i „Spoznaja“. Uslijedio je zatim nastup baritona Siniše Markanovića, u pratnji orguljaša Blaža Protuđera. Oni su nastupili s pjesmama „Krikni dušo Bogu svome“ i „Poslan bi anđeo Gabrijel“ napjev: Chitara octochorda 1701. Har. F. Dugan. Na sceni se zatim pojavila Etno skupina Čuvarice, koje ove godine slave 10. obljetnicu postojanja. One su iznimno aktivne kao župljanke i Prijateljice Maloga Isusa. Poseban doprinos daju organizaciji misijske izložbe koju organiziraju sestre Služavke Maloga Isusa u župi Prozoru. Na ovogodišnjem humanitarnom koncertu nastupile su s pjesmama „O prislavna Božja mati“, „Zdravo Majko Djevice“, i „Gdje je ljubav, prijateljstvo“. Nakon njih je nastupio župni zbor Imena Marijina iz Gromiljaka s pjesmama „Klanjam ti se Isuse“ i „Marijo, o Marijo“ – od pokojne s. M. Virgine Ninić, Služavke Maloga Isusa. Na scenu je potom stupio zbor sestara i kandidatica Služavki Maloga Isusa, pod ravnanjem maestra vlč. Marka Stanušića. Oni su nastupili s pjesmama „Ponizno se teb' klanjamo“, „Tebi pjevam“ i „Hvaljen Isus Marijo“. Završnu pjesmu na ovogodišnjem koncertu izveo je župljanin župe Prozor i dugogodišnji član Društva Prijatelja Maloga Isusa gosp. Vlado Kudić – kantautor i tekstopisac svojih pjesama. Uz druge predivne pjesme koje je uglazbio, jednu je posvetio sluzi Božjem Josipu Stadleru, a drugu Gospi Žalosnoj koju je sluga Božji Josip Stadler posebno častio, a pjesma nosi naslov „Doloroza“. S te dvije pjesme je nastupio na ovogodišnjem koncertu i priveo kraju prvi dio zajedničkog druženja.

Nakon koncerta, koji je završio zajedničkom izvedbom pjesme „Padaj s neba, roso sveta…“, svi su se uputili u Duhovni Centar sestara Služavki Maloga Isusa na humanitarnu prodajnu izložbu. Tu je uz mnoštvo prigodnih darova bilo radosnih susreta, veselja i tjelesne okrjepe. U tako lijepom raspoloženju moglo se čuti razmišljanje mnogih koji su rekli da su tijekom večeri više primili nego što su darovali. Naime, dali su materijalno, a dobili duhovno; dali mjerljivo, a dobili nemjerljivo. Bogu hvala za ovogodišnji humanitarni koncert i prodajnu izložbu, kao i za sestre Služavke Maloga Isusa, njihove vanjske suradnike Prijatelje Maloga Isusa i za sve koji podržavaju karzmu Stadlerovih duhovnih kćeri.

s. M. Ljilja Marinčić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve