U iščekivanju drugog dolaska čekamo Božić

U iščekivanju drugog dolaska čekamo Božić

Nedelja, 28. 11. 2021.

U subotu, 27.11.2021. god u župi Uznesenja BDM Stenjevec u Zagrebu, održana je duhovna obnova Društva Prijatelja Maloga Isusa zagrebačke provincije. Na početku susreta sve nas je srdačno dočekao i pozdravio župnik vlč. Vjekoslav Meštrić, potom nas je pozdravila pročelnica s. Kristina Maslać zahvalna na tolikom odazivu unatoč situaciji u kojoj se nalazi zemlja i svijet poželjevši da nam današnji dan bude blagoslovljen i da se damo voditi Duhom Svetim te osluškujemo što nam u tišini srca želi progovoriti. Uvodne i ohrabrujuće riječi uputila nam je i s. Petra Marjanović, provincijska poglavarica.

Duhovnu obnovu vodio je don. Ivan Alojzije Terze, SBD koji je u svom pozdravu i predstavljanju napomenu kako je njegov život od najranije mladosti pa do danas vezan uz Sestre Služavke Malog Isusa na čemu im zahvaljuje jer time duboko poznaje i njihovu karizmu i rad.

Duhovna obnova sadržavale je dvije teme: Hod prema Božiću i Obiteljski duh po uzoru na nazaretsku obitelj. Hod prema Božiću ili Došašće je vrijeme kad trebamo biti budni, bdjeti u iščekivanju slavlja Isusova rođenja, ali i u iščekivanju Njegovog ponovnog dolaska - drugog dolaska. U tom iščekivanju se ne bi trebali bojati već uzdignuti glave nebu.

Kroz povijest kao i danas čovjeka pritišće strah, svega se boji: prirode, gladi, emigranata, korone, samog sebe... Bog kaže: stop! Bog nam poručuje da je Isus gospodar povijesti i da taj strah možemo savladati na četiri načina:

1. proniknuti u sva ona Božja obećanja čitanjem Svetog pisma;

2. svojom osobnom molitvom, doći pred Isusa u šutnji i slušati u srcu njegove poticaje;

3. kroz zajednicu, grupu ljudi koji se prepoznaju, npr. djelovanje kroz apostolat;

4. Bog nas nikada ne ostavlja s osvrtom na svoj život, Bog nas nije ostavio u prošlosti pa neće niti u

budućnosti, drži nas na svom dlanu.

U poslijepodnevnom dijelu susreta don Ivan ulazi u problematiku obiteljskog života. Napominje probleme članova, društva, Crkve, vezanih uz obitelji koji se počinju javljati industrijalizacijom kad zbog velikih emigracija djeca postaju problem jer odjednom se nalaze na ulici. Danas kao i u to vrijeme mladi na svoje upite ne dobivaju adekvatne odgovore koje njih muče ili koji bi im pomogli. Kako pomoći današnjim mladima? Što to im možemo dati? Don Ivan predlaže: biti prisutan, biti tu, voljeti se i slušati što nam govore; zajedno raditi (mi najčešće podijelimo zadatke jer tada uvijek sve štima, ali nije zajednički rad); više komunicirati; poštovanje (nažalost, izgubili smo higijenu odnosa, govorimo jedni drugima što hoćemo), da bi to ispravili potrebno je svakoga gledati Isusovim očima; pomagati; rješavati probleme, imati pri tom milosrđe; zajedno slaviti!

Ljudsko srce uvijek u teškoćama ide k' majci pa tako i mi idimo uvijek Majci Mariji jer ona nas najbolje razumije i nikada nas neće odbiti.

Nakon nagovora razmišljali smo o dobivenim duhovnim plodovima u tišini, a potom slavili Euharistijsko slavlje. U svojoj propovijedi vezano uz evanđelje (Lk 21,34-36) u kojem nam Isus poručuje da pazimo da nas trenutak smrti ne zatekne nespremne, don Ivan tumači kako to prenijeti na vlastiti život i razmišljati da pazimo da nas ne zatekne dan kada nas dijete ne voli, dan kada se nađemo u situaciji koju ne možemo riješiti. Paziti i bdjeti da nas ne zatekne dan da nemamo udjela s Gospodinom, da nemamo doticaja s Gospodinom, da nam je stranac. To nam se sve može dogoditi ukoliko zaokupljeni drugim brigama ili prioritetima Gospodina udaljimo iz svoga srca, molitve i postane nam neka druga stvar.

Nakon drugog nagovora uslijedilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim, gdje smo mogli još dublje u nutrini svoga srca promišljati o duhovnim porukama današnjeg dana. Tijekom klanjanja bila je prigoda za sakrament pomirenja ili osobni razgovor sa svećenikom.

Dragom Bogu zahvalni za sve darove i milosti koje smo dobili ovom duhovnom obnovom s Isusom u srcu zajedno s Marijom i sv. Josipom krenuli smo radosno i osnaženo na put u svoju svakodnevicu ususret slavlju Božića 2021. godine i iščekivanju Njegovog drugog dolaska.

Anđa Klarić, PMI - Stenjevec

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve