Susret sestara juniorki SMI u Sarajevu

Susret sestara juniorki SMI u Sarajevu

Ponedjeljak, 29. 11. 2021.

Juniorke sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije pridružile su se Studijskom danu kojega je organiziralo Vijeće za bogoslovna i Vijeće za mala sjemeništa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije. Studijski dan je održan 27. studenog 2021. u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“ u Sarajevu, na temu „Kušnje u hodu zvanja.“ Uz sestre juniorke: s. M. Nikolinu Džavić, s. M. Piu Pilić, s. M. Ritu Oborović i s. M. Mihaelu Martinović, te njihovu magistru s. M. Ljilju Marinčić, na Studijskom je danu sudjelovalo još deset sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije, te svećenici i redovnice drugih družbi.

Predavanje u jutarnjim satima na temu „Poziv unutar poziva“ održala je mr. sc. s. Danijela Anić, članica Družbe Klanjateljice Krvi Kristove. U svom izlaganju s. Danijela se osvrnula na vrlo važnu temu redovničkoga života, zajednicu i zajednički život. Podsjetila je sve prisutne sestre i svećenike kako je važno svakodnevno osmišljavati već osmišljeni smisao kako bi se mogli napunjati na pravim izvorima vjere i ljubavi prema Bogu. Također je progovorila o stupnjevima formacije koji bi trebali biti kvalitetni i iz kojeg bi svaka osoba trebala zadobiti temelj ustrajnosti i vjernosti. Drugi dio predavanja održao je mr. sc. Đuliano Trdić, dr. med., rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Tema predavanja don Đuliana bila je: „Kušnje u hodu zvanja.“ Ohrabrio je sve prisutne kako je kušnja bitan element koji pomaže  osobi da prihvati sebe sa svim svojim osobinama. Predavanje don Đuliana bilo je duhovno- psihološkog karaktera, pa je kušnju prikazao kao posljedicu psihosocijalnih nedostataka; nedostatak dobre volje, dvostruki život, kriva motivacija i sl. Kao zaključak svoga predavanja don Đuliano je rekao kako je važno osobu odgajati tako da ona shvati da nije stvorena kako bi živjela sama, već u zajednici sa drugim ljudima.

Drugog dana, u nedjelju 28. studenog 2021., sestre su juniorke imale svoj interni susret u samostanu „Egipat“ u Sarajevu. Susret je održan pod vodstvom magistre juniorki s. M. Ljilje Marinčić, a tema juniorskog susreta je bila nastavak promišljanja o zajedništvu i sestrinstvu, jer je ono, jedno od najzahtjevnijih i najbitnijih komponenata redovničkoga života. S. Ljilja je citirala papu Ivana Pavla II. koji jednom prilikom reče: „Sva plodnost redovničkog života ovisi o kvaliteti bratskog života u zajedništvu.“ Govoreći o ovoj važnoj temi sestra Ljilja se služila Konstitucijama i Direktorijem DSSMI, te dokumentom „Bratski život u zajednici.“ Prvi dio sastanka zaključen je 96. čl. Konstitucija u kojima piše kako odnosi među sestrama trebaju biti jednostavni, otvoreni i iskreni: jedna drugu prihvaćati kao sestru i Kristovu zaručnicu. Drugi dio predavanja bio je osvrt na materiju koju su juniorke imale priliku čuti, te razgovor o konkretnim primjerima sestrinstva i zajedništva.

s. M. Mihaela Martinović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve