Održan XXII. susret Prijatelja Maloga Isusa Sarajevske provincije

Održan XXII. susret Prijatelja Maloga Isusa Sarajevske provincije

Ponedjeljak, 20. 9. 2021.

U subotu, 18. rujna 2021.g.  u sarajevskoj katedrali Presvetog srca Isusova održan je XXII. susret Prijatelja Maloga Isusa Sarajevske provincije i svečano proslavljena 25. obljetnica utemeljenja vjerničkog Društva PMI 


U subotu, 18. rujna 2021. godine, u katedrali Presvetoga Srca Isusova u Sarajevu održan je XXII. po redu susret Prijatelja Maloga Isusa (PMI) Sarajevske provincije i svečana proslava 25. obljetnice utemeljenja Društva PMI. Moto ovogodišnjeg susreta je bio „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv. 2,5).

Svečanom euharistijskom slavlju koje je predslavio vlč. Jakov Kajinić, svećenik vrhbosanske nadbiskupije i dugogodišnji član istoga Društva PMI, prethodila je pobožnost sv. Josipu koju su predvodili Prijatelji Maloga Isusa iz župe sv. Juraja u Vitezu zajedno sa s. M. Lucijom Blažević. U isto vrijeme sudionici susreta imali su priliku pristupiti sakramentu pomirenja. Uz predvoditelja misnog slavlja vlč. Jakova misnom su slavlju koncelebrirali vlč. Miroslav Augustini, vlč. Marko Perić i vlč. Ivan Ravlić.

Na susretu su sudjelovali PMI iz više župa Vrhbosanske nadbiskupije. Iako su još uvijek na snazi mjere zaštite od Covida 19 na susret su došli mnogi članovi Društva PMI, njegovi simpatizeri i podupiratelji, u zajedništvu sa sestrama Služavkama Maloga Isusa. Svi su oni došli zahvaliti malome Isusu za prisutnost i vodstvo.

Misno su slavlje svojom pjesmom i složnim glasom uzveličali članovi zbora „Akordi“ iz Viteza pod vodstvom gđe Olgice Krezić.

Na početku misnog slavlja riječi pozdrava, dobrodošlice i zahvale svim sudionicama i hodočasnicima uputila je provincijska glavarica s. M. Ana Marija Kesten. U svom obraćanju kazala je kako su PMI  iz Slavonskog Broda i Voćina  zajedno sa sestrama  predvođenim vrhovnom glavaricom Družbe s. M. Marijom Banić u isto vrijeme i na isti način okupljeni na euharistijskom slavlju PMI u župi sv. Josipa u Slatini u Republici Hrvatskoj. Tako se ove godine na dva mjesta slavio i obilježavao srebreni jubilej, 25. obljetnica Društva PMI. Slavlje ove obljetnice bilo je predviđeno prošle godine u svetištu Svetog Josipa u Karlovcu, ali je zbog  pandemije Covida-19 otkazano kao i mnogi drugi događaji u Crkvi i svijetu. Provincijska je glavarica zahvalila Bogu za dvadeset-petogodišnje postojanje i djelovanje Društva PMI. Pozvala je sve da se pred licem Božjim ujedine u molitvi i zahvaljivanju s Malim Isusom, njegovom Majkom Marijom, Svetim Josipom, svim svetima i slugom Božjim nadbiskupom Josipom Stadlerom čije se 140. godišnjice biskupskog imenovanja spominju u ovoj godini, a kojega žele gledati među blaženicima Crkve.

Posebnu zahvalnost Bogu uputila je za život utemeljiteljice Društva PMI sestre Mirijam Dedić po kojoj je Bog očitovao i ostvario Božji plan začetka i djelovanja Društva PMI.

Riječ zahvale uputila je i svim članovima Društva koji su na bilo koji način utkali svoj život u njegovo poslanje u Crkvi i Družbi sestara SMI.

Uz riječi zahvale uputila je svima i riječi iskrene dobrodošlice u Stadlerov grad, u Stadlerovu katedralu na slavlje Jubileja i na XXII. godišnji susret PMI.

Predslavitelju misnog slavlja vlč. Jakovu je u znak zahvalnosti kao jednom od prvih članova Društva PMI koji je kroz 25 godina njegova života posebno pratio i duhovno pomagao Društvo i njezine članove, uručila umjetničku sliku s likom Maloga Isusa sa željom da ga sjeća na slavlje srebrenog jubileja Društva PMI i na zahvalnost za sve dobro koje je Bog po njemu učinio u ovoj zajednici.

U prigodnoj propovijedi vlč. Jakov je potaknuo Prijatelje Maloga Isusa da budu spremni čuti i učiniti ono što želi od njih Isus. To će moći spoznati ako budu znali biti u tišini i osluškivati Božji glas kao što ga je osluškivala Bl. Marija iz Nazareta, jer je Bog sišao na zemlju u tišini. Ako budu znali biti siromašni, jer su blaženi oni koji znaju davati. Isus je rođen u betlehemskoj štalici koja je bila siromašna. Bio je poput siromaha u štalici, u životu i na križu. Ako budu znali biti ponizni, jer će Isusa susresti samo ponizni i maleni. Nazaret je škola tišine, osluškivanja Božjega glasa, a Betlehem je škola siromaštva i učionica poniznosti. Svoju homiliju zaključio je molitvom: „Isuse dotakni nam srca ti, da se u nama ljubav probudi, da nikom hladno ne bude, da ljubav svakog ogrije.“

Nakon homilije slijedio je prinos darova na oltar popraćen molitvom vjernika, a prinosili su ih PMI iz različitih župa i mjesta. Prijatelji Maloga Isusa prinijeli su na oltar upaljenu svijeću, hostije, Bibliju, kip sv. Josipa, krunicu, sliku sl. Božjega Josipa Stadlera, novčani dar za nastradale u potresu na Haitiju i Statut PMI.

Nakon popričesne molitve slijedio je obred primanja novih članova u Društvo, obnova obećanja te dodjela prigodnih spomen-zahvalnica PMI i župama u kojima djeluju PMI, a zahvalnice je uručila s. Ana Marija. Tom je prigodom uputila riječ zahvale svima koji su doprinijeli da ovo slavlje bude na čast i slavu Imenu Božjem i na duhovnu korist svih sudionika. Nakon otpjevane završne pjesme PMI okupili su se kod groba sl. Božjega Josipa Stadlera i molili za njegovo proglašenje blaženim a i za sve svoje potrebe koje su donijeli u srcu.

Uslijedilo je zajedničko fotografiranje pred katedralom, bratsko druženje uz okrjepu tijela a u poslijepodnevnim satima ponovno su se okupili u katedrali na zahvalno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je predvodio voditelj misnoga slavlja.

Na kraju predviđenog programa, vlč. Jakov je udijelio svima Božji blagoslov i poželio sretan povratak s nadom i vjerom da će svi nastojati biti u svakodnevnom životu što bolji i svetiji Isusovi prijatelji. (PMI)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve