Svečano proslavljeno 25 godina Društva prijatelja Maloga Isusa

Svečano proslavljeno 25 godina Društva prijatelja Maloga Isusa

Ponedjeljak, 20. 9. 2021.

U isto vrijeme i na isti način srebrni jubilej obilježen je u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova i slatinskoj župnoj crkvi sv. Josipa

Župa sv. Josipa u Slatini u subotu je, 18. rujna, bila domaćin 22. susreta Prijatelja Maloga Isusa, čije društvo djeluje u suradnji s Družbom sestara Služavki Maloga Isusa. Susretom je obilježena i 25. obljetnica osnivanja Društva prijatelja Maloga Isusa, a tim povodom u Slatinu su došli hodočasnici i časne sestre koje djeluju na području Voćina i Slavonskog Broda, a s njima je bila i vrhovna glavarica Družbe sestara Služavki Maloga Isusa s. Marija Banić. Svi su oni odali pobožnost sv. Josipu, a potom sudjelovali i u svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio župnik i dekan Slatinskoga dekanata preč. Dragan Hrgić, uz koncelebraciju vlč. Ivana Ereiza iz Župe Pohoda BDM u Voćinu i vlč. Marka Obradovića iz Župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.   
Prema riječima časne Kristine Adžamić iz Družbe sestara Služavki Malog Isusa, pročelnice Društva Prijatelja Malog Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog začeća BDM, planirano je da ta obljetnicu bude obilježena prošle godine u Svetištu sv. Josipa u Karlovcu.
– Teškoće i ograničenja vezana uz pandemiju COVIDA 19  bili su prepreka našeg okupljanja prošle godine. Danas, iako godinu dana kasnije, Bogu zahvaljujemo za naš srebrni jubilej, 25 godina postojanja i djelovanja Društva prijatelja Maloga Isusa. Duh ne poznaje granice, tako i ovo naše slavlje. Pred licem Božjim mi se ujedinjujemo u molitvi i zahvaljivanju s našim Malim Isusom, njegovom Majkom Marijom, svetim Josipom, našim zaštitnicima i svim svetima, slugom Božjim Josipom Stadlerom, kojega želimo gledati među blaženicima Crkve i s tom nakanom pridružujemo ga našim molitvama. – rekla je časna Kristina uz zahvalu slatinskom župniku Hrgiću, časnim sestrama Presvetog Srca Isusova i vjernicima Župe sv. Josipa u Slatini za prijem, organizacijski doprinos i predvođenje misnoga slavlja. Ona je prenijela pozdrave i molitve provincijske glavarice s. Ane Marije Kesten.
– Ona danas nije fizički prisutna, ali jest u duhu povezana s nama i prati nas zajedno s okupljenim prijateljima Maloga Isusa u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova. U isto vrijeme i na isti način oni s nama slave i obilježavaju naš srebrni jubilej, rekla je s. Kristina.  
U znak zahvalnosti prisutnih prijatelja Maloga Isusa i sestara Služavki Maloga Isusa te sjećanja na srebrni jubilej Društva, časna Anđelina Perić, vrhovna pročelnica Društva prijatelja Malog Isusa uručila je župniku Hrgiću umjetničku sliku s likom Djeteta Isusa.
– Drage sestre, dragi prijatelji Maloga Isusa, hvala od srca na ovome daru! Naći će prikladno mjesto u župnom stanu i svaki dan će sve nas ovdje u Slatini podsjećati na pobožnost prema Djetetu Isusu, a onda će u vrijeme došašća i u božićno vrijeme slika biti u crkvi i poticati druge vjernike da gajimo i ovdje, u Slatini, pobožnost Maloga Isusa. – zahvalio je župnik Hrgić.
Pozdravljajući sve nazočne srdačnom dobrodošlicom, župnik se Hrgić prisjetio 1996. godine, kad mu je prisutna sestra Ružica uručila iskaznicu prijatelja Maloga Isusa. – Bilo je to davno, a vjerujemo da ništa nije bez Božje providnosti, i evo vas opet u Slatini kako bi okupljeni proslavili svoju godišnjicu i zajedno proslavili Gospodina.
U procesiji s prikaznim darovima prijatelji Maloga Isusa prinijeli su upaljenu svijeću, kruh i hostije, 25 dječjih Biblija za 25 kršćanskih obitelji, krunicu, kip sv. Josipa, sliku sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera, novčani dar za potresom pogođeni narod siromašnog Haitija i Statut Društva prijatelja Maloga Isusa.
Za doprinos u životu i poslanju Društva PMI-a, u prigodi slavlja 25. obljetnice utemeljenja Društva sestre Služavke Maloga Isusa i Prijatelji Maloga Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog začeća BDM dodijelili su zahvalnice preč. Draganu Hrgiću, vrhovnoj glavarici s. Mariji Bunić i Vrhovnoj upravi Družbe sestara SMI, Utemeljiteljici Društva PMI s. M. Mirjam Dedić, dr. sc. Agnezi Szabo, Nedjeljki Andrić Novinc i župama Pohoda BDM u Voćinu, Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, sv. Dominika Savio u Slavonskom Brodu, Uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju i sv. Ante Padovanskog u Podvinju.
Govoreći o velikom jubileju, vrhovna glavarica Družbe sestara Služavki Maloga Isusa Marija Banić posebno je govorila ljubavi i prijateljstvu, i njihovu značenju za svakog čovjeka.
– Neizmjerno mi je drago da sam danas s vama. Biti prijatelj Maloga Isusa je privilegija i čast, pravom prijatelju nema cijene, niti se može izmjeriti njegova vrijednost… Budući da smo se odazvali na poziv Božje ljubavi i njegovi smo prijatelji, budimo svjedoci ljubavi! Ljubimo Boga iznad svega, a svakog čovjeka onako kako On ljubi. Činimo dobro svima! Neka svatko tko nas vidi prepozna u nama prijatelja Malog Isusa, pa i sam poželi biti mu prijatelj. – rekla je uz ostalo s. Banić.   
U poslijepodnevnim satima svi su hodočasnici u župnoj crkvi sv. Josipa sudjelovali u zajedničkom euharistijskom klanjanju.
 
Tekst i fotografije: Petar Žarković
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve