Održan jubilarni susret Prijatelja Maloga Isusa

Održan jubilarni susret Prijatelja Maloga Isusa

Subota, 23. 5. 2015.

U župi sv. Nikole u Bistri pod geslom »Radosni svjedoci Božje ljubavi« održan je u subotu 23. svibnja jubilarni, 20. godišnji susret članova društva Prijatelja Malog Isusa koji djeluju na području zagrebačke Provincije Presvetog Srca Isusova i Marijina družbe sestara Služavki Maloga Isusa.


Po dolasku u župnu crkvu u Bistri Prijatelji Maloga Isusa su pristupajući sakramentu pomirenja kroz molitveno-meditativni program naziva »Na izvoru ljubavi« molili otajstva krunice Djeteta Isusa.

Svečano euharistijsko slavlje, u dupkom ispunjenoj crkvi, započelo je svečanom ulaznom procesijom s kipom Maloga Isusa. U Godini posvećenog života sv. Misu je predvodio fra Jure Šarčević, OFMCap., predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, u zajedništvu s provincijalom Hrvatske salezijanske provincije don Pejom Orkićem, domaćinom prošlogodišnjeg susreta župnikom iz Popovače Matom Draganovićem, svećenicima koji su došli s pojedinim skupinama te đakonima Martinom Krizmanićem i Markom Torbarom. U homiliji je fra Šarčević želio posvijestiti vjernicima što znači prava radost Božje ljubavi te ih potaknuo da žive u duhu karizme samog Društva s posebnim naglaskom na pomaganje najpotrebnijima i što češće sudjelovanje na Sv. Misi. Ukazao je tako na primjer sv. Leopolda Mandića koji je bio uvjeren da se u svakom času u danu negdje na kugli zemaljskoj služi sveta misna žrtva, najdragocjenije blago po kojem se Isus uprisutnjuje među nama.

Na svršetku euharistijskog slavlja, kojeg je pjevanjem animirao zbor mladih Note ljubavi župe Bistra, u Društvo je primljeno dvadesetak novih članova, a fra Jure Šarčević i provincijalna glavarica s. M. Katarina Penić-Sirak su im uručili medaljice Prijatelja Malog Isusa, Statut Društva i članske iskaznice. Riječi pozdrava i zahvale uputio je domaći župnik Tomislav Kralj, nakon čega se nazočnima obratio načelnik općine Bistra Krešimir Gulić izrazivši radost što su mogli biti domaćini ovog susreta.

Drugi dio programa, pod vodstvom đakona Martina Krizmanića i gđe Nede Poljak iz Retkovca, održan je u šatoru koji je zbog kiše podignut ispred župne crkve. Kulturno umjetničko društvo Bistra izvelo je nekoliko pjesama i plesova, a potom je utemeljiteljica Društva PMI s. M. Mirjam Dedić podsjetila na okolnosti koje su je prije 20 godina vodile da pokrene i utemelji Društvo PMI kao vanjskih suradnika Družbe SMI, u čemu ju je podržao i kardinal Franjo Kuharić. Predvođeni sestrama SMI i animatorima Društva, predstavnici skupina koje su se odazvale susretu na simboličan su način prikazali rast Društva kroz proteklih dvadeset godina, na način da su za tu prigodu izrađeno stablo oblijepili onolikim brojem ruku (izrađenima od zelenog papira) koliko njihova zajednica broji članova. Stablo je tako ukrašeno rukama skupina iz Vinkovaca, Kloštra Podravskog, Pitomače, Podravskih Sesveta, Samobora, Krašića te zagrebačkih župa Retkovec, Maksimir, Nova Ves i Stenjevec.

Nakon što je vrhovna glavarica Družbe s. M. Radoslava Radek, kao pokroviteljica Društva župljanina Bistre i njihovom župniku zahvalila na srdačnom gostoprimstvu i nakon što su najzaslužnijima za 20-godišnje djelovanje Društva uručene prigodne Zahvalnice, susret je završen euharistijskim klanjanjem i blagoslovom u crkvi.

Verica Kraš Villa

  Vijesti - Sve