Proslavljen 20. rođendan Društva Prijatelja Malog Isusa

Proslavljen 20. rođendan Društva Prijatelja Malog Isusa

Nedelja, 24. 5. 2015.

Dana 23. svibnja 2015. održan je godišnji susret Društva PMI-a splitske Provincije u marijanskom svetištu Vepric pod geslom  RADOSNI SVJEDOCI. Članovi  Društva kao i podupiratelji  tako su obilježili i Bogu                 zahvalili za 20 godina postojanja i djelovanja.


Vrlo je znakovito da aktivno djeluju u splitsko -  makarskoj metropoliji na 20 mjesta odnosno župa. Gospa Lurdska i Mali Isus kojeg smo molili za milosti ovog dana, darovali su nam vrijeme bez kiše.  Pitali smo ih s razlogom i darovali nam zamoljeni dar. Uz svu zahvalnost uključili smo i ovu. U cijelo slavlje uvela je Pročelnica  DPMI-a splitske Provincije s. Dolores Brkić zahvalivši dobrom Bogu, pročelnicama, sestrama, animatorima, članovima i posebno s. Mirjam Dedić. Ona je prije 20 god, (tada u ulozi Vrhovne glavarice)nadahnuta duhom Božjim osnovala Društvo suradnika laika i klerika koji djeluju u duhu Družbine karizme i duhovnosti. Oni su Božji dar za sestre, župe i Crkvu, nadalje je naglasila s. Dolores  u svom govoru. Na trenutke  prohodočastila  je u povijest, ali ohrabrila za budućnost naglašavajući  RADOST u djelovanju.

Slavljeničkim, poticajnim i zahvalnim riječima obratila  se  provincijalka s. Anemarie Radan. Istaknula je Papino  najavljeno proglašenje Godine milosrđa, 125. obljetnicu osnutka Družbe  te potakla svih na Radosno svjedočanstvo života. Pismo zahvale, čestitke i poticaje od vrhovne glavarice pročitala je njezina savjetnica s. Marija Banić istaknuvši duhom Božjim vođeno ovo zajedništvo i djelovanje te čestitala Jubilej i posebno naglasila radost zbog novih članova. Znakovitu čestitku i priznanje za djelovanje u Nadbiskupiji uputio je i nadbiskup metropolit splitsko –makarski  Marin Barišić a pročitala je Pročelnica DPMI-a , s. Dolores Brkić koja je bila duša cijele organizacije.

Božji dar nam je što smo u Godini Posvećenog života, u Jubilarnoj 125-oj obljetnici osnutka Družbe nadahnućem sluge Božjega Josipa Stadlera, slavlje 20. og rođendana DPMI-a, obilježavanje dana Provincije i na uočnicu svetkovine Duhova, okupljeni kao velika obitelj; sestre i Prijatelji Malog Isusa pod okriljem Majke Božje istakle su sve tri sestre govornice.

Nakon molitvenog dijela pjesmom i riječima nebeskoj Majci  i Malom Isusu krenula je mala procesija s Malim Isusom  kojeg je nosila animatorica Marina Rubić u pratnji 20 animatorica sa crvenim ružama  simbolizirajući 20 godina djelovanja DPMI-a. Na samom početku sv. Mise upravitelj svetišta don Mijo Šurlin obratio se svim sudionicima toplim i slavljeničkim riječima. Također je kroz sve vrijeme slavlja bio na raspolaganju za sakramenat pomirenja. 

Centralni dio dana bilo je Euharistijsko slavlje koje je predslavio  don Stjepan Lončar župnik u Brelima a ujedno i član PMI-a. Naglasio je u svojoj propovijedi  radosno i zauzeto svjedočanstvo te kako kršćani i posebno PMI-a ne mogu biti žalosni. Istaknuo je da i sestre i prijatelji DMI-a nastoje biti produžena ruka i noga našem Gospodinu. Suslavitelj , kapucin fra Anto Pervan  župnik u župi Gospe od Pojišana u Splitu, tog dana postao je također službeni član Društva PMI-a. 

Misna čitanja i molitve vjernika imali su  članovi iz više župa gdje djeluju PMI-a . Uz  darove potrebne za Euharistijsko slavlje prinijeli smo kao prikazni dar novčani prilog za stradale potresom u Nepalu. Mladi zbor Druge Gimnazije-Split uzveličao je ovo slavlje svojim lijepim i zanosnim pjevanjem , uz solističke dionice prof. Ivana Bošnjaka i orguljsku pratnju „malog Mozarta“ Mladena Bonomi.

  Druženje i ručak  odvijao se u predivnoj prirodi  Vepričkog svetišta, u lijepom zajedništvu jedni s drugima , te različitih generacija, bijaše jedno lijepo bogatstvo.

 Poslije podnevni program odvijao se istovremeno u tri dijela:

Sestre Služavke malog Isusa taj dan su obilježavale i svoj Dan Provincije, pa su imale EUHARISTIJSKO KLANJANJE u kapeli pored špilje. Za djecu u dvorani SRCE organiziran je poseban program prilagođen dobi a animirala je, iskusna u radu sa djecom s. Matea Periš.  Pmagale  su joj s. Mila Deak i s. Marijana Cvitanović.

U dvorani nazvanoj RADOST, odvijao se program za mlade i odrasle članove. Voditeljica je bila s.Dolores uz jedan  kreativan i opušteni stil. Novi članovi (njih 47), svečano su obnovili svoja obećanja, primili članske iskaznice, Statute i medalje Malog Isusa, koje nose kao znak pripadnosti.  Blagoslovljene  su pri koncu misnog slavlja. Upečatljiva i znakovita  bila su svjedočanstva: postulantkinje Karle Zemunik, zatim s. Rebeke Batarelo, člana PMI-a  gosp. Borka Gunjače i obiteljskog života majke prof. Maje Jakšić. Članica u  Vrhovnoj upravi u ime laika  Marina Rubić lijepim i biranim riječima pozdravila je svih te čestitala  novim članicama kao i Jubilej.

Glazbeno su obogatili slavlje tijekom Mise ali u  poslijepodnevnom dijelu u dvorani Radost , mladi iz Druge gimnazije –Split, svojim predivnim mladenačkim pjevanjem  te koreografijom završne pjesme Odlučio sam slijediti Krista i Ode Radosti. Svih su digli na noge svojim zanosom a posebno prof. Bošnjak izvođenjem arija o Splitu i Dalmaciji.

Obilježavanju Jubileja i susreta  slijedila je zajednička molitva krunice koju su predmolile: sestra,novakinja, postulantkinja  i čanice PMI-a pred Gospinom špiljom sa uvodnom pjesmom Zaštiti Majko obitelji naše . Zatim je sestrama i PMI-a predstavljen Molitveni  lanac  od uočnice Duhova 2015.- Duhova 2016. godine. Molitva Gospine krunice  i (bar 15  min.) klanjanje u ovim znakovitim obljetnicama u  Godini Posvećenog života  te nastavku Godine Milosrđa, sestre i PMI-a mole za obitelji ,duhovna zvanja i sve njih koji sudjeluju u toj molitvi. Sestra Dolores također je napomenula   „ne zaboraviti“ obilježiti  Dan milosrdne ljubavi 31. svibnja kada je Svetkovina Presvetog Trojstva ali i Pohod BDM Elizabeti.

Za kraj Ivan Bošnjak izveo pjevanu molitvu AVE MARIA Gospi  na slavu, s molbom svih upućenu Majci Mariji za blagoslovljen pohod sv. Oca Sarajevu. Zatim je izmoljena molitva za proglašenje sluge Božjeg Josipa Stadlera blaženim,  a papa Franju upravo dolazi u Stadlerovu katedralu na dan Stadlerove Prve sv. Mise . Ni to nije slučajno  rekle su sestre!!!  

Na koncu  provincijalka s. Anemarie Radan zahvalila je don Miji, don Stjepanu, sestrama, PMI-a, glazbenim izvođačima…, Izdvojila je s. Dolores i zahvalila na izvrsnoj organizaciji, kao i njezinim suradnicama a one obje su zaželile svima sretan povratak te nastavak Radosnog svjedočenja.

 Marija Omrčen-Split, Druga gimnazija

  Vijesti - Sve