Održana duhovna obnova za djecu i mlade u Voćinu i Ćeralijama

Održana duhovna obnova za djecu i mlade u Voćinu i Ćeralijama

Nedelja, 5. 6. 2016.

Od 3. do 5. lipnja održana je duhovna obnova za djecu i mlade koju su organizirale sestre SMI u župi Pohoda BDM u Voćinu i Ćeralijama. Voditeljica duhovne obnove je bila s. Marina Perić, pročelnica DPMI, a tema je glasila: “Sa Stadlerom u godini milosrđa”.


U petak i subotu, 3. i 4. lipnja, u poslijepodnevnim satima održana je radionica za osnovnoškolce od prvog do šestog razreda. Na početku susreta djeca su otpjevala pjesmu “Isuse volim te” te započeli s radionicom pod nazivom “Božje milosrđe”. Kroz razgovor i odgovore na postavljena pitanja s. Marina je zajedno s djecom promišljala o Isusovom životu te istakla da je Isus posebno volio djecu te da je takvih kraljevstvo Božje!” (Usp. Mk 10, 14).

Govoreći o djelima milosrđa kako tjelesnim tako i duhovnim istakla je primjer Josipa Stadlera koji je svoj život posvetio milosnom djelovanju te ih pozvala da poput “zlatnog dječaka” kako su nazivali Stadlera, s vjerom i ljubavlju pristupaju Isusu i onima koji su potrebiti pomoći. Nakon toga je uslijedio rad u grupama gdje su djeca dobila zadatak da prepoznaju i oboje djelo milosrđa koje je bilo predstavljeno na crtežu. Na kraju susreta animatori PMI, Ivana Miličević i Željo Garić pripremili su nekoliko igara u kojima su se djeca posebno zabavila i nasmijala.

Na susretu sa mladima s.Marina je govorila o Bogu koji je sama ljubav i milosrđe, koji daje život i sreću i o čovjeku koji je stvoren na sliku i priliku Božju.

Smisao ljudskoga života jest upoznati Boga, ljubiti ga i služiti mu vršeći njegovu volju kazala je s. Marina te istakla da nijedan čovjek nije prepušten besciljnom lutanju u svijetu u kojem ne postoji smisao. Naše postojanje nije posljedica nekakve slučajnosti jer je Bog stvorio čovjeka s određenom svrhom - naglasila je s. Marina.

Govoreći o jedinstvenosti i originalnosti svake osobe u svome predavanju je istakla četiri dimenzije ljudske osobnosti. Tjelena razina čovjekova bića je fizička podloga za fiziološka stanja organizma kao što su primjerice glad, žeđ, san... Psihološka razina traži da osoba bude prihvaćena i voljena kao takva. Socijalna razina uključuje u sebi potrebu da se živi zajedno sa drugima i duhovna razina nas potiče da tražimo Boga. Bog i čovjek dva su bića koja se uvijek traže, Bog ne želi biti bez čovjeka, a čovjek ne može bez Boga.

Zatim je istakla važnost svake dimenzije jer su veoma bitne te ih pozvala da ostanu u ljubavi Božjoj po djelima milosrđa kako bi iskusili istinsku radost i sreću darivanja. Nakon toga uslijedio je rad u grupi u kojemu su mladi odgovarali na postavljena im pitanja i predstavili rad svoje grupe.

Trećeg dana duhovne obnove 5. lipnja, s. Marina i animatori su se pridružili župnoj zajednici u euharistijskom slavlju koje je prevodio don Mladen Štivan, župnik u svetištu Gospe Voćinske te zahvalili Bogu za održanu duhovnu obnovu.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve