Stadlerovo u lipnju, 2016.

Stadlerovo u lipnju, 2016.

Srijeda, 8. 6. 2016.

U mjesecu Srca Isusova, na dan kada se Vrhbosanska nadbiskupija, Družba sestara Služavki Maloga Isusa, Prijatelji Maloga Isusa i štovatelji sluge Božjega dr. Josipa Stadlera spominju tog velikog štovatelja presvetog Srca, okupili su se brojni vjernici, sestre Služavke Maloga Isusa, bogoslovska zajednica u sarajevskoj prvostolnici na molitvu i slavlje sv. Mise na nakanu proglašenja blaženim prvog vrhbosanskog nadbiskupa.

Molitvu i meditaciju u 17.30 sati na temu tjelesnog djela milosrđa: umrloga pokopati, koju je priredila s. M. Genoveva Rajić, predvodile su sestre Služavke Maloga Isusa, a svetu misu u 18.00 sati predslavio je vlč. Marko Majstorović, katedralni župnik uz suslavlje mons. Pave Jurišića, postulatora kauze za proglašenje sluge Božjega Josipa Stadlera blaženim, odgojitelja vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa: vlč. Josipa Kneževića, vlč. Marka Mikića i vlč. Jakova Kajinića, te p. Luke Lučića DI, vlč. Mladena Kalfića, kancelara vrhbosanskog kaptola i još dvojice svećenika.
 
Prigodnu propovijed uputio je vlč. Jakov Kajinić, duhovnik bogoslova na vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu. Podsjećajući na Isusove riječi o važnosti vjernosti u malome, istaknuo je da se sluga Božji Stadler upravo po tim riječima ravnao i od djetinjstva bio vjeran u malim stvarima, osluškujući riječ Božju i poticaje Duha Svetoga. Tako je postepeno bio sposoban i mogao činiti velika djela u znak ljubavi Božje prema narodu kojemu je bio poslan za pastira. Da bi dočarao važnost malih stvari, vlč. Kajinić je ispričao i priču kako je jedan čovjek sanjao da je prolazeći ulicom ugledao prodavnicu na kojoj je pisalo „Božji darovi“ i odlučio se ući. Za pultom je stajao anđeo, a na policama su bile vrećice, kutijice, posudice i u svakoj od njih jedan dar: Božja ljubav, vjera, iskrenost, pravednost… i sl. Čovjek kaže anđelu što želi: malo ljubavi, malo povjerenja, vrećicu ovoga, kutijicu onoga… i anđeo mu sve to spremi u jednu malu vrećicu. Začudivši se kako je sve to što je on zatražio stalo u tako malu vrećicu čovjek zapita anđela: kako to da je vrećica tako mala. A anđeo mu odgovori: dobri čovječe, mi ne prodajemo gotove darove nego samo sjemenje, a na tebi je da ga uzgajaš i radiš na njemu kako bi uzraslo i donijelo obilne plodove. Tako je to poruka nama da zahvaljujemo za Božje darove koje smo sigurno primili i da marljivo radimo na njima,tom malom sjemenu koje može uzrasti veliko i donijeti obilne plodove.
 
Po završetku popričesne molitve svi okupljeni u katedrali su, pod vodstvom mons. Jurišića, na grobu sluge Božjega izmolili prigodne molitve za proglašenje Josipa Stadlera blaženim i primili blagoslov. Sestre Služavke Maloga Isusa su ostale u molitvi na grobu oca Utemeljitelja moleći zagovor za sestre sudionice duhovnih vježbi koje započinju u Kući Navještenja na Gromiljaku pod vodstvom p. Zvonke Šeremeta, SCJ. Neka Mali Isus blagoslovi naše putove, molitve i srca naša učini po presvetom Srcu svome.

s.J.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve