Sastanak kućnih poglavarica sestara SMI u samostanu Egipat

Sastanak kućnih poglavarica sestara SMI u samostanu Egipat

Srijeda, 8. 6. 2016.

Redoviti godišnji sastanak kućnih poglavarica Provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Družbe sestara Služavki Maloga Isusa (SMI), održan je u Sarajevu 8. 6. 2016., godine u samostanu Egipat


Sastanak je predvodila provincijska glavarica – s. M. Admirata Lučić, a sudjelovale su poglavarice svih 18 zajednica sarajevske provincije i članice provincijskog vijeća. U ime časne majke Radoslave Radek, vrhovne glavarice Družbe, sudjelovala je sestra Jadranka Lacić - vrhovna savjetnica i ekonoma. Poglavarice su razgovarale o  aktualnom životu i djelovanju sestara, o planovima, te  o teškoćama s kojima se susreću sestre i zajednice.
U obraćanju kućnim glavaricama s. M. Admirata Lučić  je  poticala sestre  na svetost života u duhu karizmatskog  služenja Isusu u sestrama i u osobama kojima nas Bog šalje. Istaknula je nezaobilaznu važnost zajedništva i sestrinskog  razumijevanja, poštovanja, suradnje, milosrđa,  i praštanja. Služila se riječima sv. Pavla i njegove slike crkve kao organizma. Kazala je kako je svete uspomene Utemeljitelj Družbe vidio organizaciju naše redovničke zajednice upravo u slici živog organizma. Naše zajednice su Crkva u malom – Krist je glava, a mi smo udovi toga tijela. Svakoj sestri  je darovana sposobnost, zadaća, odgovornost. U duhu, sluge Božjega Stadlera, pozvala je na nove iskorake  na koje nas danas  poziva i hrabri Sveti otac u okružnicama: Radujete se! Istražujte! Kontemplirajte! U ovim dokumentima majka Crkva nam pojašnjava ljepotu posvećenog života, situacije našega vremena, dajući nam već u samim naslovima programe životnosti redovničke zajednice. Predala je svakoj zajednici dokument Kontemplirajte i svakoj sestri sliku Milosrdnog Isusa da svaku sestru uvijek potiče na Ljubav što izvire iz Presvetoga Srca Isusova i sjeća na izvanredni Jubilej Božjeg milosrđa i njegovo divno značenje za spasenje duša.
Sastanak je završio molitvom za proglašenje blaženim našega utemeljitelja sluge Božjega Josipa Stadlera i slavljem svete mise na istu nakanu, u sarajevskoj katedrali, na grobu sluge Božjeg Stadlera. Većina kućnih poglavarica ostala je i na duhovnim vježbama koje su navečer toga dana započete u Duhovnom centru  Kući navještenja u Gromiljaku.
 
s. M. Kristina Adžamić
  Vijesti - Sve