Oproštaj od naših sestara u Nadbiskupskom sjemeništu

Oproštaj od naših sestara u Nadbiskupskom sjemeništu

Petak, 1. 11. 2019.

Svaki početak je pun radosti, očekivanja, zanosa, straha od nepoznatog, svetog rizika i zanosa duha za istinsko evanđeosko služenje. Takvo je bilo i davne 1910. godine, kada su naše prve sestre došle iz Sarajeva u Split, da preuzmu vođenje domaćinskih poslova u Nadbiskupskom sjemeništu, zatim i u Centralnom bogoslovnom sjemeništu. 


Blagoslovljene molitvom i svetim uputama od svog utemeljitelja nadbiskupa Josipa Stadlera došle su u Split pune duhovnog žara za radosno predanje Isusu u službi bližnjima. Dočekane su otvorena srca sa strane splitskog nadbiskupa i poglavara u nadbiskupskom sjemeništu. Rado su viđene i poštivane od svećenika i njihovih odgajanika. Tu službu požrtvovne ljubavi i tihog evanđeoskog služenja Malom Isusu u svećenicima, sjemeništarcima i bogoslovima neumorno su vršile brojne generacije sestara i njihovih pripravnica kroz 109 godina. Veliki je to Božji dar i milost. Dar koji obvezuje na obostrano, osobno i zajedničko, zahvalno uzdarje i milosno sjećanje.

Zbog nedostatka sestara, te sve većeg broja starijih i bolesnih sestara, Uprava naše Splitske provincije sv. Josipa  odlučila je da s danom  31. listopada 2019. sestre prestanu s djelovanjem u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu.

U povodu odlaska naših sestara u Bogosloviji je 30. listopada upriličen prigodni domjenak na kojem je  rektor don Jure Bjeliš zahvalio sestrama na dugogodišnjem predanom i požrtvovnom radu u toj ustanovi. Riječi iskrene zahvale uputio je i ravnatelj Sjemeništa dr. Edvard Punda za sve ono što su sestre činile i značile u sjemeništu, a sjemeništarci su se ujutro iza doručka oprostili od svojih sestara. Poglavari su sestrama uručili i prigodne darove. Riječi zahvale poglavarima i bogoslovima, kao i preporuke za daljnju dobru suradnju i duhovnu potporu, uputila je i provincijska glavarica s. M. Terezija Pervan, koja je sa provincijskom savjetnicom s. M. Brigitom Rojnica došla na ovaj oproštajni domjenak. Nakon druženja uz priređeni domjenak i prigodni program koji su izveli bogoslov na kraju je riječ zahvale izrekla u ime sestara koje su djelovale u Nadbiskupskom sjemeništu i predstojnica s. M. Monika Križan.

Družba je, na osobiti način Splitska Provincija sv. Josipa, zahvalna splitsko-makarskoj nadbiskupiji na mogućnosti da su sestre djelovale u biskupskom sjemeništu kroz sto i devet godina, i kroz više desetljeća u bogosloviji, uz obostranu dobru suradnju. Žao nam je da Provincija nije u mogućnosti i nadalje nastaviti svoje evanđeosko služenje u toj časnoj ustanovi na dobro mjesne Crkve i njezinih svećenika i odgajanika.

Zahvala svećenika:

   

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve